3 Kasım 2011 Perşembe

Bal Kabaklı Lazanya

Bal kabaklı lazanya tarifimi geçen sene bu vakitlerde yazacaktım ama arada unutulup gitmiş, eh cadılar bayramını da geride bıraktığımıza göre, bu tarifin zamanı gelmiş demektir.

Bal Kabaklı Lazanya için gereken malzemeler;

Yarım kilo balkabağı,
200 gr çemensiz pastırma,
2 orta boy soğan,
4 adet kakule tohumu,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Yarım çay bardağı sıcak su,
Bir tutam biberiye,
Arzuya göre tuz kullanılabilir, pastırma kullanıldığı için aman dikkat.
200 gr kaşar peyniri,
Fırın kabınızı yağlayacak miktarda yağ.
6 adet lazanya,

Ayrıca lazanya için beşamel sos gerekiyor, bunu bildiğiniz gibi ya da paket içinde satılan mamuller ile hazırlayabilirsiniz.

Hazırlanışı;

Soğanı ince ince halkalar halinde doğruyorsunuz, balkabaklarını işaret parmağı kalınlığında dörder santim uzunluğunda dikdörtgenler halinde kesiyorsunuz. Pastırmayı ince şeritler haline getiriyorsunuz. Kaşar peynirinizi rendeleyip hazır ediyorsunuz.

Fırınınız 175 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlıyor ve beşamel sosunuz bir kenarda hazırlarken, malzemenizi alacak büyüklükteki tavaya zeytinyağını dökerek, yağın ısınmasını bekliyorsunuz. Yağ hazır olunca içine soğanları çevirmeye başlıyorsunuz, pembeleşmeye yüz tuttuklarında içine şerit halindeki pastırmayı ve kakule tohumundan çıkartacağınız çekirdekleri atıyorsunuz. Pastırmaları bir kaç kez çevirdikten sonra suyu döküp üzerine kabak dilimlerini çok kısa bir süre pişiriyorsunuz. Su çekildiğinde kabaklarınız tam pişmemiş olmalı.

Cam fırın kabının içini fırça ile yağladıktan sonra, lazanya parçaları ile yüzeyi kaplayıp üzerine hazırladığınız karışımın yarısını yayıp, biraz beşamel sosu ilave ederek bir sıra daha lazanya döşedikten sonra aynı işlemi tekrarlıyoruz. Son olarak üzerini lazanya parçaları ile kapatıp, beşamel sosumuzun kalanını döküyor, üzerine biberiye serptikten sonra rendelenmiş kaşar ile yüzeyi kapatıp fırına sürüyoruz.

Fırını fazla açıp kapatmaya gerek yok, üzeri börek gibi kızardığında lazanyamış pişmiş demektir. Fırından çıkardığınızda kabak kokuları, biberiye kokulareı ile karışıp ağzınızı sulandıracaktır garanti ediyorum. Kış günlerinde çorba sonrasında, yanında ekşisi bol yeşil bir salata ile nefis bir akşam yemeği olarak servis edilebilir.

Alternatif pişirme yöntemi:

Yemeğe konulan malzemelerden bir tanesini değiştirerek sofradan kalktıktan sonra damakta kalacak lezzete belirginlik kazandırmak ve daha mayhoş bir lezzet elde etmek mümkün. Bunun için su yerine miktar el kararı çok hafif arttırılarak beyaz şarap kullanılabilir.

Afiyet olsun.







Geçen yıl bu vakitlerde hazırladığım bu yemeğin fotoğrafı da boşa gitmemiş oldu böylelikle. Bu yemeği hazırlamayı düşünenlere kare fırın kabı kullanmalarını öneririm. Başkasına ait bir mutfakta oval kapta hazırladım, lazanyaları yerleştirmek için biraz uğraştım tabi. Benden hatırlatması.

1 yorum:

Yorumlar