3 Eylül 2011 Cumartesi

Dar Görüşlünün İtirazları

Her iş yerinde mutlaka o işe uygun olmayan insanlar vardır. Bunlar haketmediklere görevlere getirilmiş olabilirler. Beceriksiz insanın eline yetki verdiler mi yandığınızın resmidir. Anlamaktan aciz oldukları konular üzerirne kafa yormak zorunda kaldıklarında, soru soran adam diş bilemeye başlarlar. Ömür törpüsüdür bunlar, işe de bir gram katkıları yoktur.

Bu gibi dara görüşlü ve beceriksiz insanlara işi kolaylaştıracak, karlılığı arttıracak, çalıştıüınıoz şirketin piyasada farklılığı ile tercih edilmesi ile sonuçlanma ihtimali yüksek bir proje ile gittiğinizde alacağınız yanıtlar şunlardan ibarettir:

Bunu yapacak vaktimiz yok ki bizim.

Bunu yapacak kaynağa sahip değiliz ki.

Bunu daha önce denemiştik ya.

Bizim sorunumuz değil ki bu, öyle olsa genel müdürlüktekiler düşünürdü zaten.

Maliyeti fazla yüksek olur bunun.

Bizim durumumuzdaki bir firmaya uygun değil bu canım.

Bu ara bunlara vakit ayıramayacak kadar meşgulüz

Bu bizim vazifemiz değil ama.

Bu çok radikal bir değişim olur.

Bunlara ayıracak vaktimiz yok.

Yaptığımız her uygulamanaya ter düşer bu.

Dur önce bu konu hakkında detaylı bir araştırma yapalım.

Opersayon birimimiz bu yükü kaldıracak kadar büyük değil.

Operasyon birimizin üzerindeki yükü çok arttırır bu, hiç pratik değil.

Buna kimse beş para vermez, satmaz bu.

Bunu daha önce hiç denemedik ki.

Fazla riskli.

Şirket politikamıza aykırı.

Bunu yapacak yetkimi zyok.

Adeta imkansıza benziyor.

Biraz da gerçeklere dönelim.

Götürdüğünüz her yeni öneriye fazla düşünmeden bu cevapları veren bir yönetici ile çalışıyorsanız onu beceriksiz biri olarak mimleyin ve kendinizi fazla üzmeden onu da çok fazla zorlamadan kendinize yeni bir rota çizin. O iş yerinde yenilikçi kafa ile davranan birisine yer yok demektir. 

Öte yandan yönetici olarak çalışıyorsanız ve işi daha pratik hale getirmeyi sağlayan sizin yaptığınız her uygulama değişikliğinde emrinizde çalışan orta kademe yöneticilerden yeniliği dışlamayı hedefleyen bu tür itirazlar yükseliyorsa, ufku dar ve beceriksiz insanlardan fayda gelmeyeceğini, onların sadece rutin işlerle başa çıkabileceğini, rutinin arkasına gizlenip bütün bir günü vakit öldürmekle tüketebileceklerini bilin ve kendilerinden ilk fırsatta kurtulun.   


8 yorum:

  1. doğru söze ne denir! Bir de bendeki hikayeleri anlatsam:)Hatta hikaye ettim. Belki blogda bile yayınlarım:)

    YanıtlaSil
  2. Bizde var baya. Sanki toplum olarak derdimiz azmış gibi. Bu benliği şişmiş, kafası az alan,dar görüşlü, üstlerine karşı kibar, saygılı ve ezik olmaları yüzünden pek de zarar görmeyen, ama alttakileri inim inim inleten pislikler çok sinir bozucu olabiliyorlar. Sopalık insanlar.

    YanıtlaSil
  3. Her türlü ilişki için geçerli bu durum... Ne demiş Mevlana "ham olan hiç pişmişin halinden anlar mı öyleyse söz kısa kesilmelidir vesselam!" baktın gözlerde o ışık yok karanlık sokakta gözden kaybolacaksın...;)

    YanıtlaSil
  4. O akadr güzel bir konuya değinmişsin ki:) bravo.

    YanıtlaSil
  5. Bu yazı tutmaz lütfen daha gerçekçi yazılar yazalım. :PP


    İmza
    Blog Yönetimi.

    Aha dar görüşlü blog patronu oldum bende. :)

    Şaka bir yana da haketmediği yere gelen beyin noksanı insanlar yüzünden bu ülke bu hallerde.

    YanıtlaSil
  6. Bir de yetersizliğinin farkında olup ta başka birilerinin kendi yerinde gözü varmış paranoyasındaysa o kişi vay halinize :)

    YanıtlaSil
  7. insan psikolojisi zordur/ anlamadan yorum gercekten hataya sebebiyet verir// Profosyonel isletmelerde artik inovasyon ile birlikte liderlik yoneticilik kavramlari yerini kocluga birakiyor gibi///

    YanıtlaSil
  8. Sevgili arkadaşlar;

    Çalışma hayatımda şunu öğrendim. İyi kötü, yok canım gayt de iyi biçimde birinci elden tecrübelerim var. yazsam roman olur hatta. İnsanlar özellile kifayetsiz olanlar, azimli ve çalışkan kişileri yıldırmak için her türlü bezginliği sergiliyorlar. Tek dertleri pozisyonlarını kaybetmemek.

    YanıtlaSil

Yorumlar