3 Ağustos 2011 Çarşamba

Nostaljisi Ala Benziyor

Candan Erçetin’i 1986 yılında tanıdık, O sene üzerimizden kuyruklu yıldız geçiyordu ve milli meselemiz haline gelmiş bulunan Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye elemelerinin birincisi Klips ve Onlar grubunun yorumladığı “Halley” isimli şarkıyı seslendiren solistlerden Seden Gürel (o zamanki soyadı Kutlubay) yarışmaya katılamayacağını söylemişti. Grubun “Onlar” kısmına Sevingül Bahadır’ın yanına Candam Erçetin isimli birisi katıldı. Nihayet bir şarkımız ilk kez yarışmaya katılan ülkelerin kulaklarına yıkanmış tıpayı söküp atmıştı, şarkımız yarışmayı ortalarda bir yerlerde sonuçlandırmıştı. Klips ve Onlar hemen bapırlar abasıldı. Bir sene sonra “Klips ve Onlar” isimli bir album çıkarıldı albümün bir yüzünü Klips ikinci yüzünü Onlar seslendirmişti. Candan Erçetin’in kaydettiği bi rürün böylelikle ilk kez satışa sunulmuştu. İçinde iyi şarkılar olsa da dikkatleri çekmeyen bir album oldu.

Erçetin’i yıllarca fransızca şarkılar söyleyen sanatçı olarak duyduk. 1995 yılındailk albümünü çıkarması ile bomba gibi düştü müzik severlerin kalbine. Düştüğü yeri de yaktı. Müziği seven ve farklı olması için emek veren bir kişiydi çünkü. İlk albümünden itibaren başlarda Mete Özgencil desteği ile izleyiciyi içine çeken kliplerin şarkıcısı olarak bilindi. İkinci en önemli özelliği de her iki albümü arasına birer remiz albümü yerleştirmesiydi. Bunu ülkemüzde düzenli olarak yapan bir diğer müzisyen de Kenan Doğulu’dur. Sanatçının albümlerini edinen hayranları için remix albümleri de merakla beklenir oldu. Çünkü onun remiz albümleri diğerleri gibi club ağırlıklı, sık terar eden ritmlerden desteklenen yorumlar değil de sanki şarkılar yeni baştan inşa edilir gibi yapılan özenli remixlerdi.

Uzun lafın kısası, Candan Erçetin sessiz sedasız yeni bir album daha çıkardı. Bütün Erçetin albümleri gibi kendine has lezzetler barındırıyor. Albüm bir devir dilimize yerleşmiş 13 şarkının fransızca versiyonları ile türkçe yani eski adı ile aranjman hallerini bir araya getiriyor. Son şarkı tamamen fransızca yorumlanmış.

Alper Erinç’in düzenlemeleri çok dinamik, şarkıların original hallerini anımsatan bir iki nüans her şarkının içine renk olarak yerleştirilmekle birlikte günün soundunu çok iyi yakalamış birisinin başarılı düzenlemeleri söz konusu. Yeni şarkıcıları eski şarkıları alıp alıp rezil etmesinden “ö” geldiği sırada Candan Erçetin’in böyle bir risk böyle bir irsk alması ve altından daha once denenmeyenleri deneyerek başarıyla kalkması şaşırtıcı değil aslında. Doğru müzisyenlerle çalışıp seyirciyi yüreğinde yakalamasını biliyor.

01 - Ali - Entarisi Ala Benziyor
02 - L'aveugle - Memleketim
03 - Volage Volage - Dünya Dönüyor
04 - Les Mouettes De Mikonos - Deniz ve Mehtap
05 - Tombe La Neige - Her Yerde Kar Var
06 - Quec'est Triste - Üç Kalp
07 - Sans Toi Je Suis Seul - Sessiz Gemi
08 - Tu Te Reconnaitras - Göreceksin Kendini
09 - On S'embrasse Et On Oublie - Hoşgörsen
10 - Car Je Veux - Karlar Düşer
11 - C'est Ecrit Dans Le Ciel - Bak Bir Varmış Bir Yokmuş
12 - Cen'est Rien - Yalanmış
13 - Pourquoi Parler Damour - Selam Söyle
14 - İstanbul


Sanatçının Resmi Sitesine giriş yaparak, "Müzik Kutusu" bölümden albümdeki şarkıların otuzar saniyelik versiyonlarına ulaşabilirsiniz.

6 yorum:

  1. Tum sarkıları guzel
    ama benım ıcın en EN i

    SENSİZLİK BENIM CANIMI ACITAN parcasıdır.

    YanıtlaSil
  2. bayılıyorum bu kadını tüm şarkıları ayrı bir tat bırakıyor özellikle selam söyle çok hoş olmuş

    YanıtlaSil
  3. Öykü;

    Seviyorum onun şarkılarını, en çok hangisini sevdiğimi bilmiyorum ama "onlar yanlış biliyor" şarkısını mırıldanırken yakalıyorum kendimi sıkça hem de.

    :)

    YanıtlaSil
  4. İrma;

    Şarkılar yepyeni olmuş bence. Selam Söyle çok hoş sıcacık olmuş. Ses oyunlarına, vokal cakalarına bulaşmamış. Hava basmadan şarkı söyleyenleri seviyorum.

    YanıtlaSil
  5. amanın nasıl atlamışım ben bunu...sağol şekercim süper bir bilgi akşam hemen alınıyor. en sevdiğim Türk kadın şarkıcıdır

    YanıtlaSil
  6. Psikopati;

    Pek bi tanıtımyapmadılar sanırım buna ben de tesadüf gördüm ve aldım.

    YanıtlaSil

Yorumlar