22 Ağustos 2011 Pazartesi

Görmek

Görmek, görebilmek, gözlerini açtığında ışığın nesnelerin üzerinde muhtelif yansımalarını farkedebilmek ve bunu zahmetsizce yapabilmek insanların sahip olduğu en önemli meziyetlerden birisi her halde.

Oysa görüntüler bazen parçalanabilir. Kristal gibi berrak olan görüntüler bir anda dağılabilir. Her biri başka yöne gidebilir. Sanki tam ortasından milyonlarca parçaya ayrılmış bir üçgen patlar bir anda gözünüzün içinde ve daha sonra yaşamı bir tül perdesinin arkasından izlemeye başlarsınız. Ne kadar isteseniz de aydınlığı da karanlığı da eskisi kadar net göremezsiniz.

Bazen görmek çok güçleşebilir. İnsanlar gerçekleri eğip bükmeyi çok iyi biliyor. Suya sabuna dokunmayan meseleleri kime sorsan "hayır" yanıtını alamıyorsun. O kadar evetçiyiz ki. Milyonlarca evetin altında neler gizli düşünmeye korkuyorum bazen. Kimse bilmiyorum demek istemiyor. Büyük meseleler zaten emin ellerin kontrolünde. Gündemin gerçekteki anlamının ne olduğunu on, onbeş sene geçmeden kütfetmiyorlar halka.

Gözümüzün içine bu parçalanmış üçgenleri kimler koyuyor? Kimler gözlerimizin önünde olan biteni başka biçimlerde algılamamızı istiyor? Işık bir nesnenin üzerine düşer ve ışığın yansıması o nesneyi görünür kılar. Işığın gösterdiği nesneyi ışıktan gizlemeye çalışanlar kimler?

Rafal Olbinski - Friendly Persuasion

7 yorum:

  1. gormek ve bakmak farkli seyler.
    insan ki, bakarsa o gozlere birseylerin kirildigini gorur.

    bir cok gozler nesneyi gorur, ancak o fer artik sadece duz gorur, artik baska seyleri algilamiyor.

    gormek istediklerimizi mi goruyoruz yoksa belirli bir noktadan sonra gercekten goremiyormuyuz ..

    YanıtlaSil
  2. astigmatizm gibi birşey bu, karşındaki şeyi olduğu gibi göremiyor, çarpıtıyorsun. kim mi yapıyor, mr. zihin yapıyor bunu, bay herşeyi bilen yani? ona fazla izin vermemek lazım, kullanınca, çekmeceye kapatıp, bir de kilitlemek gerekiyor.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Lô - Lâ;

    Katılıyorum algı önemli. Gördüğünü nasıl algılıyorsan on abakıyorsun. Algılarmızla oynuyorlar ama:(

    YanıtlaSil
  4. Guguk Kuşu;

    Astigmatlı biri olarak okurken satırların aniden dansetmeye başlamasına harflerin içindeki boşlukları dolup dolup balık gözü gibi bana balıvermesine alışkınım.

    Bu yazıda çık üstü kapalı olarak bir yıldır yaşadığım, tedavi gördüşüm bir göz rahatsızlığımdan bahsettim aslında. Bir gece film izlerken sol gözzmü bir üçgenle kapattılar sanki görebildiklerim hep üçgenin kenarından retinama sızanlar oldu.

    Glukom telhisi zor, yıllarca gizli, sinsice ilerleyen bir rahatsızlıkmış. Ama kontrol altına alınabiliyor. Benimkisi emin ellerde bu ara :)

    YanıtlaSil
  5. @ vladimir, yazini tamamen yanlis anlamisim.

    gecmis olsun.

    YanıtlaSil
  6. Geçmiş olsun Vladimir, umarım daha iyisindir.

    Benim gibi hastalıktan bahsettiğini anlamayanlar için asıl yapacağım yorum, gözümüzün içine bu parçalanmış üçgenleri bazen de bilerek ve isteyerek hatta üstüne para vererek koyduğumuz olacaktı. Buna kaleidoskop diyebilir veya "bir çiçek dürbününden insanlara bakarken" şeklinde cümle içinde kullanabiliriz.

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/92/Kaleidoscope_2.JPG

    YanıtlaSil
  7. L+o-La, Bellatrix.. teşekkür ederim arkadaşlar. Kontrol edilebilen bir hastalık şu anda. Dikkat etmem gerekiyor

    YanıtlaSil

Yorumlar