26 Ağustos 2011 Cuma

Değer mi Hiç?

"Değer mi hiç, değer mi hiç, değer mi, değer mi, değer mi söyle, bir rüya görür gibi sürer mi sürer mi sürer mi böyle?"

Evet, bildiniz! Güne bir adet Sezen Aksu şarkısı ile başladım. Minik Serçe'nin 1986 yılı albümüne ve yakın ara ile 1991 albümüne farklı bir yorum ile koyduğu "Değer mi Hiç" şarkısını bir zamanlar sevmiştim. Ama en sevdiğim zamanlarda bile nakaratındaki haddinden fazla sözel tekrara düşüşün dinleyicisini daralttığı hissine bürünmüşümdür. Kadının 5 yıl ara ile yeniden albüme almasının nedenini çözemedim ancak teorim var. Öncelikle 1990 yılında TRT ekranlarında o şarkıyı Onno Tunç'un yeni düzenlemesi ve "It's Over Now" ismi ile ingilizce olarak seslendirmişti. Sanırım sanatçı Onno desteği ile dünyaya açılma projesi üretmek peşindeydi. Sonra şarkı bir anda hasıraltı edildi. Şarkı unutuldu gitti. Sonra yeni albüm için stüdyoya girildi, albüm bitmeden Onno ile araya ayrılık girdi. Elde bir albüm etmeye yetmeyecek şarkı ile kalakalan Sezen Aksu artık tek başına ayakları üzerinde durmak zorundaydı, Son bir telaş ile bir yunan şarkısı "Beni Yak Kendini Yak" olarak çevirtildi, Onno'nun kardeşinin ermeni bandosundan Ara'nın şarkısı "Vazgeçtim"leştirildi. MFÖ'nün Fuat'ı Seni "Kimler Aldı"ya el attı. Ama hala albüm biraz kısa kalmıştı. Sandıktan "It's over now" çıkartıldı, bilinen türkçe sözleri ile yeniden terennüm edildi ve Gülümse albümü apar topar kotarılmış oldu.


Bu aralar Nez şarkıyı perişan etmekle meşgul, nakarat kısmı ise dinleyeni perişan etmekte. Sezen'de bile göze batan sözlerin gereğinden fazla tekrar edilişi bu yeni ses ile daha ön plana çıkmış. Bir kez işittiniz mi kulağınıza takılıp kalıyor şarkı. Sonra sabah uykudan kalkar kalkmaz başlıyorsunuz benim gibi şakımaya.

Değer değer dedikçe aklıma bin çeşit değer geliyor sonra da. İyi mi?

Mesela Amerikan Doları'nın değeri ne güzel artı değil mi? Üstelik Amerika Birleşik Devletleri'nin kredi notunu düştüğü dönemde USD'nın değeri artıyor. Yipppiiii !! Bana ne oluyorsa seviniyorum.

Derken EURO'nun değeri artıyor babam artıyor üstelik Yunanistan'ın içine düştüğü krizin tüm birliği içine çekmeye başlaması, Portekiz ve İspanya'nın tökezlemesi, Almanya'nın EURO tahvili ile ilgili kaosa dönmüş çekimserliğine rağmen.

Altın ise dünyada fırladı gidiyor, biraz geri çekilir gibi oldu ama yıl sonuna kadar önü hayli açık.

Ne güzel herşeyin değeri artıyor değil mi?

Şimdi gelelim bu değerlerin artması ile ilgili güzel olmayan şeye; Bu üçünün değerinin artması demek bizim paramızın değer kaybetmesi demek.

"Allahım ne yapsak da dikkatleri paramızdaki değer kaybından ve de eşiğini aştığımız krizden başka yöne çeksek?"

Sorması benden cevabı bulması sizden.



13 yorum:

  1. Vladimir alemsin, çok keyifliydi yazın.
    Bizim bir şey yapmamıza gerek yok ki dikkatimizi baştakiler dağıtmayı biliyorlar bence, yurdum insanında bu balık hafıza olduktan sonra sonuçtan da memnunlardır sanırım :))

    YanıtlaSil
  2. valla ben sondaki reme takıldım, yapan zeki biriymiş.

    YanıtlaSil
  3. @ vladimir - once o dizeleri kendimce mirildandim, keyifle okudumum sonra o gorsele takildim .. dusundum onu cok mu aradin diye : ))

    YanıtlaSil
  4. Özlem;

    Kesinlikle başımıza ne geliyorsa bu kısa menzilli hafızadan.

    YanıtlaSil
  5. Guguk Kuşu;

    Resmi ilk gördüğümde çok gülüp kenara ayırmıştım, Ama bir sene falan olmuştur bulalı.

    YanıtlaSil
  6. Lô - Lâ;

    Yok aslında resmi çok aramadım. Önüme çıkan resimleri "blog resimleri" isimli bir klasörde biriktiriyorum bu da komik resimler kategorisinde hayli uzun zamandır sırasının gelmesini bekliyordu. Komik bi resim işte :)

    YanıtlaSil
  7. vayyy be, planlı düzenli adam diye buna derim işte: kedi seven, blog yazan ve de düzenli tertipli bir adam: sen sahimisin?

    YanıtlaSil
  8. Guguk kuşu;

    :)

    Hatta şu anda başım feci ağrıdığına göre sahiyim demek :)

    YanıtlaSil
  9. aa o zaman benim de başım ağrıyor demekki ben de sahiyim

    YanıtlaSil
  10. Albüm eksik kalmadı ..yıllar ..bana ellerini ver.. beni bırakın.. onursuz olmasın aşk.. o günlerde adı hişt hişt olan sakin ol.. gibi bir cok sarkı elendi yani şarkı eksikliği değil sarki fazlaligi vardı... herseyi yak sarkisi cok onceden nukhet duru icin yazilmisti nukhet duru sarkinin sesine uymadigini dusununce sezen aksu kendi albumune aldi.. tunc albumu yarida birakmadigi gibi bir sure lansman calismalarina bile katildi. Deger mi hic yeni versiyonunu albumun yapimcisi mustafa gunes istedi tunc ve aksu onayi ve dinleyici istegiyle albume girdi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. YOrumunuz için teşekkürler. Bildiklerinizi ardarda sıralayınca tarihler karışmış. her şeyi yak şarkısı yıllarca Nükhet Duru yanlış mesela. Şarkının orijinali Mia pista apo fosforo" "Herşeyi Yak" 1990 da yayınlandı, Sezen'in albümü 1991 yaz başında... Değer mi hiç e gelince it's over now versiyonu TRTde yayınlanınca çok ilgi gördü ve albüme alındı. Onno ile kırgınlıkları müzikten ayrı yönde... albüm çıktığı esnadaki soğuk havanın dağılması uzun sürmedi. Tahminimce albüme ayrılık kontenjanından dahil edilen Seni kimler aldı şarkısının hikayesi vardır sizde :)

      Sil

Yorumlar