13 Ağustos 2011 Cumartesi

Close - Up: Suzanne Vega

Suzanne Vega hep severek dinlediğim bir müzisyen. Şarkı sözleri, melodileri, aranjeleri sade. Şarkı sözlerini alıp türkçeye çevirseniz olur size blog post, o kadar da sahici. Müthiş bir gözlem yeteneği vari hayata dair detaylar dudaklarından dökülüyor. 1985 yılından beri, "en iyileri" hariç toplam yedi albüm yaptı.

1985 - Suzanne Vega
1987 - Solitude Standing
1990 - Days of Open Hand
1992 - 99.9 F°
1996 - Nine Objects of Desire
2001 - Songs in Red and Gray
2007 - Beauty & Crime

Bunların arasında en beğendiğim "Nine Objects of Desire", bana en uzak olanı ise "99.9F°" albümü oldu. M. Froom'un etkisi belki de gene sadeydi bu Fahrenheit albümü ama garip elektronik sesler şarkıların sahiciliğini kaçırıyordu, sentetik olmak Vega'nın işi değildi. Froom ile olan ilişkisi hayli fırtınalıymış meğeri boşanma sonrasında, yaşadıklarını hayli özel bir albüm olan "Songs in Red and Gray"de anlattı. Acıyı, sıkıntıyı kırmızı ve gri renklere boyayıp önümüze koydu.

Geçen yıl ise çoğu sanatçının cesaret edemeyeceği bir işe kalkıştı. İkisi geçen yıl, ikisi de bu sene çıkacakl olan Close - Up projesi. Geçmiş albümdeki şarkılarını daha da sade bir biçimde, kimilerinde sadece bir gitar ile oturup yeniden çaldı ve söyledi. Bu seerinin yayınlanmış albümleri;

2010 - Close - Up Vol. 1: Love Songs
2010 - Close - Up Vol. 2: People and Places
2011 - Close - Up Vol. 3: States of Being

İlkinde aşkın hallerini anlatan şarkıları, ikincisinde insanları ve hatıralara terkedilmiş yerleri, üçüncüsünde ise sıkıntı ve hastalığa yakın ruh hallerini anlatan şarkılarını bir araya toplamış. Best of değil de kariyerini yeniden ve daha iyi biçimde temize çekiyor sanki. Ben bu üç alnbümü de eski bir dinleyicisi olarak son derece başarılı buldum. Dördüncüsünü de sabırsızlıkla bekliyorum.


6 yorum:

  1. bi link vereydin eyiydi..

    YanıtlaSil
  2. Suzanne Vega deyince benim aklıma hep Tom's Dinner geliyor :)

    YanıtlaSil
  3. FKH;

    Ben bu kadının hastasıyım vermem linkini kimseye. Sadece benim olcak :p

    YanıtlaSil
  4. GÖK_TÜRK;

    O şarkı kadının alamet i farikası oldu zaten. Bu projede farklı bir biçimde yorumlamış şarkıyı yeniden.

    YanıtlaSil
  5. Ben dinlememiştim.Hemen bir link bulup dinleyeyim:) Kulaklarımın pası silinsin. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Önüme ilk çıkan link "Luka" şarkısı oldu.Beğendim:)Sesi çok güzel ve dinlendirici.İnşallah 4. albümünü de en kısa zamanda çıkarır.

    YanıtlaSil

Yorumlar