12 Temmuz 2011 Salı

Yönetmenin Kurgusu

Kate Bush Aerial'dan beri yeni albüm yayınlamıyordu. Stüdyo delisi diyebileceğimiz bir müzisyendir kendileri. Yıllarca stüdyosuna kapanır ve dışarıya çıktığında hep dinleyicisini alıp götüren albümler getirir beraberinde. Bu sefer kendi dinleyicisinin pek alışık olmadığı türde bir albümle çıkageldi: Director's Cut. Hoş yönetmenin kurgusu tarzında bir albümü fikir olarak ona pek yakıştıramasam da sadık bir Kate Bush dinleyicisi olarak uzak durmayı başaramayacağım bir albüm bu. Aslında seksenli yılların ilk yarısından beri kendi stüdyosunda, kendi keyfine göre müzikal yolculuklara çıkıp, riskli denemelere girişen maceracı bir müzisyen olarak albümlerinin zaten hep kendi kurgusu olduğunu düşündüğümdem albümün ismini yadırgadım.

"Director's Cut" Bush'un 90'lı yıllarda yayınlanan iki albümü "Sensual World" ve "The Red Shoes" albümlerinde yer almış toplam 11 şarkının yeniden yorumlanmış hallerini içeriyor. Albüm Sensual World albümüne adını vermiş olan şarkı ile açılıyor ancak, şarkının adı ve kısa bir bölümünde sözler değişmiş. Sanatçı şarkıyı ilk yazdığında arada bir bölüm Ullyses romanının kahramanı Bloom'un ağzından bazı sözleri de içeriyormuş ancak Joyce'un mirasçıları romandan alıntı yapılmasına razı gelmeyince Kate Bush kendi yazdığı sözlerle şarkıyı kaydetmiş. Artık "Flower of the Mountain" ismini taiıyan şarkıda bu sefer Joyce'un romanından kısa bir alıntı var. Mirasçılar artık minik bir işbirliğine itiraz etmemişler. Onun dışındaki şarkılar tanıdığımız şarkılar.

Albümü ilk dinlediğimde Kate Bush'un vokalinde sezdiğim yorgunluk beni rahatsız etmekle birlikte, sonraki dinlemelerde bu yeni sese alıştım. Şarkıların yeni halleri daha çok enstrüman ve daha çok solo içeriyor. Parçalara bu halleri ile eski hallerinden daha akıcı, kendi içlerinde nefes almaya başlamışlar sanki. Sololar şarkıları daha anlaşılır hale getirmiş. "So is Love" şarkısının yeniden yorumlanmasını fazla anlamlı bulmadım çünkü ilk versiyonu zaten Eric Clapton'un eşliği ile blues tınıları da içeren hayli dinamik bir şarkıydı, bu yeni hali o derece dinamik değil. Bu seçim dışında iki ayrı albümde yer almış şarkıları tek bir albümde, bir albüm bütünlüğü oluşturacak biçimde yeniden kurgulamak olumsuz bir sonuç vermemiş. Bilinen ancak göz ardı edilmiş şarkıları yeni tınılarla zenginleştirilmiş biçimde yine sahibinin sesinden dinlemek enteresan bir deneyim oldu. Hafızamdaki güzel albümler rafına kaldıracağım ve zaman zaman dönüp tekrar dinleyeceğim bir çalışma diyebilirim.


Director's Cut
The Song of Solomon
Lily
Deeper Understanding
The Red Shoes
This Woman's Work
Moments of Pleasure
Never be Mine
Top of the City
And So is Love
Rubberband Girl


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar