26 Haziran 2011 Pazar

Halletmek

Halletmek kelimesinin karşılığı olarak Türk Dil Kurumu Büyük Sözlüğünde aynen şunları yazıyor:

halletmek, -der Ar. §all + T. etmek

(-i) (ha'lletmek) 1. Güç görünen bir olay veya duruma çözüm yolu bulmak: “Bir arkadaşa, sinema işlerinden anlayan bir arkadaşa bu konuşmayı anlattığım zaman o muammayı halletti.” -N. Hikmet. 2. Yoluna koymak, olumlu sonuca bağlamak: “Bakınız, tesadüf bunu ne kadar güzel düşünüp halletti.” -M. Ş. Esendal. 3. Bir cismi bir sıvı içinde eritmek. 4. mat. Çözmek. 5. argo Cinsel ilişki kurmak. 6. hlk. Bir yemeği yenecek duruma getirmek.


Aslında bu, benim çok kullandığım bir kelime değildir, zira "hallederiz abi" hazır cevaplığı içinde bir işe bir ucundan bulaşıp da asla bitirmeye niyet etmeyen insanlardan ötürü bu kelimeye karşı ufak çapta bir antipatim gelişti yıllar içinde..

Oturduğumuz apartmanın beşinci katında bir kadın var hani bazı tipler vardır, maddi durumu iyi olsun ya da olmasın ne yapar ne eder her sene illaki bindikleri arabanın en yeni tarihli marka olmasına gayret ederler, bu kadın da her sene yeni bir kedi besliyor. Her sene birbirinden güzel bir kedi pencerede, balkonda görünüyor. Bunların hepsinin ortak özelliği her bir kedinin de çokça defa evden kaçma eylemini denemiş olmaları. Bize düşen de, doğal olarak merdivenlerde karşımıza çıkan mırıl, hırıl, dünya tatlısı bu canlıları kucaklayıp hanımefendinin kapısını tıklatmak oluyor. Kadın bir karış suratla kapıyı açıp bir teşekkür etmeden hayvanı içeriye alıyor. Dost canlısı bir kadın olmadığı için apartmandaki kimse bir yıl öncesinin kedisine ne olduğunu bilmiyor.

Eski kedilere ne oluyor? İşte bu koskocaman bir muamma. Apartmanın diğer sakinleri birbirimizle denk gekdiğimizde bazen kedilerin akıbetine dair teoriler üretiyoruz, ama neresinden baksanız desteksiz atmasyonlar olduğu için kedilerin sonuna dair gerçekçi bir keşfimiz olmuyor. Apartman görevlisi ise bu konuda tembih almış belli ki, Nuh dese bile peygamber demeye dili varmıyor. Kedilerin akıbetini bildiğine dair yorumda bulunmuyor.

En son kedi dünya güzeli bir kedi yine. Nereden buluyor bunları o da meçhul elbette. Kedi kuyruğunun en ucundaki beş santim ve kafasının sol yanında kulağını da içeriye alan bir bölüm dışında pamuk gibi bembeyaz. Kuyruk ve kafasındaki bölüm ise çok açık bir gri renkte. İnsan gördü mü uzun uzun miyavlıyor. Ben bunu aç olmasına yoruyorum. Miyavladığında pespembe ağız içi ortaya çıkıyor. Çok güzel bir kedi.

Kedilere ne olduğuna dair muammayı geçen gün aydınlattım. Daha doğrusu şahit olduğum minicik bir an bölümü olayı aniden aydınlatıverdi. Asansörden çıktım apartman kapısına yürüyorum ki, kendisine hanımefendi süsü vermiş kadın yüzünün yarısını kapatan bir karış iriliğindeki güneş gözlüklerini kuşanmış biçimde, rap rap yürüyerek, avucundan dışarıya taşan bir kucak dolusu anahtar tomarını şangır şangır titreterek cümle kapısından içeri yürüdü. O sırada bodrum katı merdivenlerinden zemin kata çıkmakta olan apartman görevlisini görmesi ile aniden gürüldedi:

- Ay Veli Efendi, bizim "Lady Gaga" balkondan atlamış gene. Kıpırdamıyor. Sen şunu bir hallediver.

Bunları duymamla bir zihnimin içinde Katrina kasırgasını andıran bir düzine şimşek aynı anda çaktı, ortalık apaydınlık oldu. Olayın aydınlanması ile beraber içim cız etti. Demek ki eski kediler hallediliyordu. Kadın Veli Efendi'ye buyuruyor, o da gidip hallediyordu. Sonra da bir iz kalmıyordu. Olayı kimseler bilmiyor, kimseler dillendirmiyordu. Olayı ele veren cümleyi duyan yegane tanık ben olduğuma göre bundan sonra dillenecekti demek ki.

Halletmek kelimesini oldum olası sevmedim. Kapıdan çıkarken kedi hallediciler, dar dar konuşarak detayları paylaşıyorlardı. Arkama bakmadan yürüyüp çıkarken sorular aklıma üşüştü: "İnsan niye evine kedi alır sonra onları hallettirir?", "Eve habire kedi alıyorsan ve onlar da hep oradan buradan atlayıp ölüyorsa nedir bu ısrar?", "Bunu yapabilmek için insanlığın hangi mertebesine erişmiş olmak gerekir?"

Sanırım hiçbirisinin cevabını öğrenemeyeceğim.

13 yorum:

  1. Yazılarının altındaki "Tepkiler" bölümünde 3 seçenek var: "ilginç" , "eğlenceli", "etkileyici" . Oysa yazıyı okuduktan sonraki tepkim ne yazık ki "mide bulandırıcı" oldu. Yazına değil aslında, yazıya konu olan kadına aslında bu tepkim. Bir hayvansever olarak bu duruma tepkisiz kalınmaması taraftarıyım, zira böyleleri oyuncak muamelesi yapıyor o canlara... Katlanılır şey değil, çok sinirlendim.

    YanıtlaSil
  2. yazik, hemde cok yazik ..

    empati yoksunu isen, kedi almayacaksin ..

    icim cizladi yaa

    YanıtlaSil
  3. İlla ki kediyi beslemek istiyorsa balkona neden bir çözüm düşünmüyorsa... Bana "Ne insanlar var" dedirten bir insanla(!) karşı karşıyayız.

    YanıtlaSil
  4. teyzeyi kıstıralım mı? balkondan atalım

    YanıtlaSil
  5. Senin nasıl apartmanda oturduğunu çok merak ediyorum. Hergün yeni maceralar duyuyoruz.. Bir gün ziyaretine gelicem.. :))

    YanıtlaSil
  6. adresı verır mısın
    o teyze ıcın bı pankart hazırladım sızın evın karsısında yuruyus yapacagım


    aslında bunu yapmayı gercekten cok ısterdım

    uzuldum okuyunca

    YanıtlaSil
  7. Uçan Payanda;

    İşte burada cahilliğim ortaya çıkıyor o eklentiyi olduğu gibi aldım koydum ben de üç tane görüşün o laflardan ibaret olmasını tuhaf larşılıyorum ama nasıl değiştireceğimi de biliyorum. Habire eğlenceli yazılar yazıyo olsaydım hadi neyse de.. Haklısın. Dur ben bir araştırayım yine de

    YanıtlaSil
  8. Lô - Lâ;

    Kesinlikle katılıyorum. Evinin duvar rengine uydu diye, arakdaşında var diye, kedi bakmak moda diye bakmak çok insanlık dışı. SOnra sıkılıp hersene yenisini alıyorlar işte :(

    YanıtlaSil
  9. BuRCu:

    Kadının işine geiyordur belki her sene yeni model kedi :(

    YanıtlaSil
  10. Мистер;

    Kedilerinin yanına yollamış oluruz.. Bazı insanlar çok tuhaf ya.. Aynı eziyete ısrarla niye deavm ettiğini normal birinin anlaması mümkün değil.

    YanıtlaSil
  11. 1i yok mu?

    Tuhaf olayları mıknatıs gibi üzerime çekmekte üstüme yoktur. Bir de bir yıldır zaruri haller sebebi ile annemin evinde kalıyorum İstanbul'da.. Geçende İzmir'deki kendi evime bir haftalığına dönünce iki ayrı olay bir apartmandaymış gibi birleşti.... :))

    Asansör çığlıkçısı İzmir deki kendi evimde.

    YanıtlaSil
  12. Öykü;

    Öyle tuhaf bir durum ki orada o kadına kimse haddini bildiremez, cazgır ve de itici bir kadın. Ağzını açınca mat olursun. Sinirlerini bozduğunla kalırsın. Bu devirde öyle kalmayı başarmış birinin aklını ne başına getiri bilemiyorum. Kötülük yaptığının bilincinde bile değil :(

    YanıtlaSil
  13. kedi bir daha kaçarsa vermeyin. hemen bakıma alın. biraz gerilla yöntemi oldu ama belli ki çirkef bir kadın. bulaşmak yerine kaçak dövüşün.

    YanıtlaSil

Yorumlar