22 Haziran 2011 Çarşamba

Güldüren Bıyıklar

Hafıza kaybının önüne geçmek için yaş ilerlediğinde bulmaca çözmeye ağırlık verilmesini öğütleyen çok sayıda doktor var. Tanıdığım yaşlı insanların büyük bölümü bulmaca tavsiyesine uyuyorlar. Evlerinin hududundan içeriye girmiş gazetelerde paçasını çözülmeden kurtarmış bulmaca yok neredeyse. Ben fazla bulmaca çözmüyorum o yüzden bazen emin olamadığım konular oluyor, hatırlamak kolay olmuyor.

Woody Allen'ın bir filminde - hafızam beni yanıltmıyorsa ismi Zelig - kötü şöhrete sahip baş karakterin anne ve babası ile TV kanalları ropörtaj yapmak isterler. Aile görüşmeyi kabul eder ancak tek şart öne sürerler. Söyleşi esnasında kimlikleri deşifre edilmeyecek biçimde yüzleri saklanacaktır. Çözümü "kaş-gözlük-burun-bıyık" bir arada maskelerin ardına gizlenmekte bulurlar. Filmin en can alıcı sahnelerinden birisidir. İri bıyıkların arkasına gizlenen anne ve babanın oğulları hakkında sorulan sorulara verdikleri ürkek, üzgün bazen de kızgın cevapların yer aldığı o sahneyi pek severim. Bir dirhem bıyık ile sanki bin ayıp örtmek ister gibidir. Sahne filmin en komik anlarından birisidir. Güler, güler açılırız.

2 yorum:

  1. sahnenin hafızandaki silinmeyen yerinin "bıyık"la bir ilgisi yok yani :)))


    bu arada benim annem de bize zorla scrabble oynatmaya çalışıyor bu hafıza olayı yüzünden :))

    YanıtlaSil
  2. benim babamda sürekli bulmaca çözer.zevk için çözüyor:)faydasıda varmış demek ki.filmi merak ettim.ilk fırsatta izleyeceğim.güzelmiş anlattığın sahnesi:) sevgilerimle.

    YanıtlaSil

Yorumlar