11 Mayıs 2011 Çarşamba

Yasak

Türk Dil Kurumu sözlüğünde yasak kelimesini aradığında şunlar karşınıza çıkıyor;

Tanım:
1. Bir işin yapılmasına karşı olan yasal veya yasa dışı engel, memnuiyet,
2. (Sıfat) Yapılmaması istenmiş olan, yok, memnu, haram.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller;
Göze yasak olmaz, yasak savmak, yasak olmak, yasak etmek, yasağı çiğnemek.

Birleşik sözler;
Yasak aşk, yasak meyve, yasak bölge, yasak ilişki, yasak kitap, av yasağı, basın yasağı, seçim yasağı,

Son yıllarda büyük şehirlerdeki bazı apartmanların cümle kapılarında A4 kağıtlarına yazılmış "Bu apartmana her ne surette olursa olsun pazarlamacı ve satıcı giremez" yazılarını gözlemler olduk. Sakinleri pazarlama ataklarından yorgun düşmüş olmalılar ki bazı apartmanların kapısında sergilenen bu yasak kararının ise yukarıdaki cümlenin sonuna "bunlara bankacılar dahildir" ifadesi parantez içinde ilave edilerek akla gelebilecek sorulara baştan cevap verilmiş. Tabi o apartmanda pazarlamacı, satıcı veya bankacıların ikamet edip edemediği suali düşüyor bu sefer zihinlere. Orasını bilemiyoruz. Ne kendi evimde ne de tanıdıklarımın apartmanlarının kapısında bu yazı olmadığı için yanıtını öngöremiyorum.

2001 krizi sırasında bir fabrikanın kapısının yanındaki duvara monte edilmiş bir pirinç levhayı görünce basmıştım kahkahayı. Fotoğrafını çekmediğim için pişmanım. Levhada yazanlar şöyleydi; alt alta üç adet bankanın ismi sıralanmış ve altına büyük harflerle "bankası çalışanları müessesemizden içeriye giremezler". Fabrikanın sahipleri yapmurlu havada şemsiyeyi kapatan bankacılardan yana dertliydiler anlaşılan. Üzerinden geçen on yıl sonrasında firma hala ayakta olduğuna göre o dönem verdikleri karardan ötürü bazı bankalar pişmandır her halde.

Her yasak aslında bir konuda çözüm üretememişliği, çaresiz kalınmışlığı ifade ediyor. Çözemiyorsan sorunu yasak koyuyorsun. Bu böyle. Sorun varsa çözmek yerine kendine sorun haline gelmiş olan meseleyi yasaklı ilan etmek en kolayı.

Bozcaada Belediyesi de müzisyenlerden, seyyar satıcılardan ve hurdacılardan ne çekti bilemiyorum ama bu şirin beldenin kapıları bu meslek gruplarına kapalı bir yıldan uzun bir süredir. Bu böyle biline.


Meraklısına Linkler;

3 yorum:

  1. çözemiyorsan yasak koyuyorsun evet ama bir de çözmeye denemeden yasak koyulanlar var ki daha vahim!

    YanıtlaSil
  2. Kucuk Amerıka olucaz demısler bı zamanlar ya

    oılmusuz ıste

    onlar zencıler gıremez derlerdı
    bızde de bı suru farklı yasakla onlara benzemısız...

    YanıtlaSil
  3. yasaklamak her zaman kestirme yol, bir nevi patika. sorunun neden kaynaklandığını anlamadan, vatandaşa anlatmadan, vatandaşın isteklerinin ne yönde olduğunu öğrenmeden ve buna göre alternatif çözüm yolları aramadan yasaklamak, ateşe benzinle gitmek olsa gerek. çözümden yana olmayanların kestirip atmaca oynadıkları bir yere dönüştü canım vatan.

    YanıtlaSil

Yorumlar