1 Mart 2011 Salı

Bloguma Dokunma

Çok zaman önce değil, 2009 yılının son aylarında Digiturk kanallarından Lig TV’nin elinde yayın haklarını bulundurduğu maç yayınları blogspot üyelerinin bazıları tarafından izinsiz gösteriliyor diye mahkemeye başvurmuş ve mahkeme kararı ile tüm ülkenin blogspot.com adresine erişimini engellettirmişti. Bu şirketin yasalardaki noksanlıktan yararlanarak onbinlerce kişinin izlemeyi ve paylaşmayı seçtikleri internet sitesine engel çekip onları bu zevklerinden mahrum etmeye hiçbir hakkı yok. Kabul ediyorum insanların Digiturk yayın hakkını elinde bulundurduğu kayıtları izinsiz paylaşmaya da hakları da yok. Ama bunu yapan zaten kaç kişidir. Söz konusu şirket kadrolu eleman çalıştırıp internet sitelerini taratabilir ve kendine ait kayıtları tespit ettirerek bu yayınları izinsiz paylaşan kişilerden bu kayıtları çekmesini isteyebilir, yanıt alamazsa blogspot ile temasa geçip blogspot üyelerinin, daha üyelik başlatmanın ilk şartı olan “okudum ve kabul ediyorum” yazısını seçerek onay verdiği sözleşme maddelerinden “copyright violation” ile ilgili kısmı işletmelerini isteyebilirler. Bu durumda blogspot o üyeler hakkında gereken neyse onu yapar, yapmazsa uluslararası mahkemelerde Digiturk hakkını rahatlıkla alabilir. Ama tabi bu süreç mantık süzgecinden geçtiği için mantığın gerektirdiği kadar vakit alır. Onun yerine bizim yasarlın boşluğundan yararlanıp onbinlerce kişiyi rahatsız etmek daha kolay.

Cumartesi günü internet hizmeti aldığım Superonline’ı arayarak blogspota erişimde sorun yaşadığımı bunun bir açıklaması olup olmadığını sorduğumda bana deli muamelesi çektiler. Sanki ben uyduruyormuşum gibi hissetiirmeye çalıştıkları için telefona çıkan görevliyi bir güzel kalayladım. Sonuçta bir şey hallolmadı. Meğer Superonline Blogspot’a erişimi engelleme kararını hayata geçiren ilk servismiş.

Önümüzdeki günlerde sadece Blogspot’a değil Goggle hizmetlerinin bir çoğuna ulaşmakta zorluklar yaşayacağınızı biliyorsunuzdur zaten. Google Maps, Documents, vs. ne varsa unutun, unutmadan önce de üzerlerine bir bardak buz gibi suyu afiyetle için.

Tabii bu arada ikide birde buralarda böyle mağdur edilmek de ayrı bir sıkıntı, bir sürü arka yoldan buraya dolaşıp giriliyor ama ileride bu olanak da kalkarsa diye başka bir alternatif bulmak lazım. Sağlıklı bir blog hizmeti alabileceğimiz başka site önerisi olanların her türlü paylaşımına açığım.

Digi Bunu Hep Yapıyor

Bu yasaklama hadisesi ikinci kez oluyor ve ben bundan çok rahatsızım. Digiturk üyeliğimi işte bu sebeple iptal ettirdim, tüm akrabalarımdan ve tanıdıklarımdan da bu kanalla ilişkilerini koparmaları için temasa geçtim. Onbinlerce insanı zaten kısıtlı sayıda olan düşünce paylaşım sitelerine erişimden alıkoymak çağdaş bir zihniyeti benimsemiş bir televizyon şirketinin işi olamaz.

Sizlerden ricam lütfen söz konusu şirketi protesto ediniz. Tüm blogspota erişimi kapatmanın seyircilerden biri küfür etti ya da sahaya bozuk para attı diye.stadyum kapatmaktan, içindeki kitaplardan biri sakıncalı diye tüm kütüphaneyi ateşe vermekten, ağaçlardan biri devrilecek diye tüm ormanı kundaklamaktan ne farkı var? Digiturk imajını mahvetmek için emin adımlarla ilerliyor, paşa gönülleri bilir.

Kendilerini buradan tebrik ediyorum.

Onlardan bir tek Şey istiyorum: BLOGUMA DOKUNMA!!!!


5 yorum:

  1. wordpress.com kullanıcıları genelde memnunlar, çok daha profesyonel görünüyor. Ben kendi adıma bir hesap açtım, kullanım kolaylığını ancak deneyerek göreceğim dolayısıyla bu konuda görüş bildiremiyorum.

    YanıtlaSil
  2. Ben digiturk kullanan biri değilim. Futboldan da nefret ederim. Ayrıca bloggerda bloglarım da var. Ama digiturkü haklı buluyorum. Sonuçta hak hukuk meselesi var. Ben de yazılarımı bir başka blogda görünce sinirleniyorum. Geçmişte böyle bir şey olmuştu. Sil dediğim halde silmemişti. Ne yapacaksın şimdi?

    Yapılacak şey; sadece o blogların kapatılmasıydı ki; burada bir beceriksizlik var.

    YanıtlaSil
  3. D.;

    Ben de 2009 da Digiturk aynı mağduriyeti onbinlerce kişiye yaşattığında açtığım ama hiç kullanmadığım bir wordpress hesabım vardı, bu blogdan ayrılırsam iyice bi oturup düşüünmem lazım sanırım. :(

    YanıtlaSil
  4. arzu-hâl;

    Neresinden bakarsam bakayım bu mağduriyeti tezgahlayanları haklı görecek bir sebep olamaz. Çalıntı içerik kullanan kişiler için dava aösınlar, madem suç işleniyor o kişiler yargı önünde hesap versin. Kanunlardaki noksanlık dava açanın dilekçesindeki talebine istinaden tüm bir blogspotu erişime kapatıyorsa digiturk un burada TTK nun tacir için ön gördüğü maddelerden "basiretli bir işadamı gibi davranma" şartına uyduğunu söylemek mümkün olmaz.

    YanıtlaSil
  5. Digi'nin yaptığı ilk ve son değil. Digi'nin 12 yıllık kullanıcısıyken geçen yıl kafalarına göre kanal çıkartma ve arap kanalları doldurmaları yüzünden decoderlerini camdan aşağı attım. Şimdi evimde daha bir huzur var. En azından hacısı hocası arabı bilmem neyi demeden adam akıllı kafama uygun şeyler seyredebiliyorum. Digi krallık oldu. Herkes iptal etse üyeliğini kafalarına göre hareket edemezler. Blog kapattıramazlar...

    YanıtlaSil

Yorumlar