3 Şubat 2011 Perşembe

Uykusu Gelen Kedi

Kedilerle bir miktar olan herkes onların uykuyu ne kadar çok sevdiklerini, günün onsekiz saat kadarını uykuda geçirdiklerini bilir. Uyanıkken çeviklikliği ile insanı şaşırtan, hatta kendi boyunun kaç katı mesafeye zıplayabilen, oyunculuğu ile kedi dostlarını kahkahlara boğan bu hayvanı uykuda izlemek de keyif vericidir.

Kedi besleyenlerin onların uyurkenki hallerini gözlemleme şansını yüksektir. Güvenli ortamda uyuyan kediler, sokaktaki kediler gibi yattıkları yerde kıvrılıp kalmazlar, yayıldıkça yayılırlar, gerindikçe gerinirler. Rüya gördükleri zaman kulakları, bıyıkları, patileri her biri ayrı bir yönde ve biçimde oynar. Rüyasında muhtemelen koltuktan koltuğa atlayıyor, tırmanmasının ebediyyen yasak olduğunu bildiği perdelere tırmanıp, oradan abajurlara atlıyordur ya da gözünüzün bebeği difenbahyalara tırmanıp oradan yemek masasına pike yapıyordur yaramaz.

Benim siyah kedi TV karşısına geçip film izlemeye niyetlendiğimi anladığında, yani filmin ilk dakikaları başlayıp da benim bir müddet oradan kalkmayacağımı anladığında kardeşi ile uyukladığı kendi koltuğunu birakıp benim oturduğum koltuğun kenarına gelir ve gözlerini bana diker bakar. Bu "kucağına çıkabilir miyim?" demektir. "Gel" dediğimde hemen kucağıma zıplar. Hırıldaya hırıldaya patileri ile karnımı ezip, kıvrılır ve film bitinceye kadar orada kalır. Uykuya dalmadan çenesini okşamayı bıraktıysam eğer kafasını kaldırıp gözlerimin içine bakar. Ne kadar okşasan az gelir ona. Durmamı istemez. Uykusunda sıkıldıkça pozisyon değiştirir. İlk başta iri bir tüylü top gibi yuvarlanmışken dakikalar ilerledikçe, uzar uzar karnının açık renkli tüylerini yayar da yayar. Rüya gördüğü zamanı bilirim kedimin. Bir yerlerde hoplayıp zıpladığını bilirim rüyasında.

Kedi kucağımda değilse bazen filmlerin ortasında uyuklama ihtimalim oluyor, ama o uyurken ben uyumuyorum. İyi de oluyor hani.

Sokaklarda gezerken uyuyan kedi görmek zor. Ama aşağıdaki güzeller güzeli miniği uyuklarken yakaladım. Ait olduğu bahçenin duvarına kurulmuş, dışarıdan gelebilecek tehlikelerden bihaber, uyku ülkesinin bahçesinden içeriye düşmek üzereyken yarı aralık gözleri ile bana belli belirsiz bakar vaziyette yakaladım onu. O andaki hali artık fotoğraf makinemin içinde. Bir kaç ay oldu, kediler hızla büyür ilk aylarında. Şimdi kimbilir nerededir?

Fotoğraf: Uykusu Gelen Kedi - D.M.

11 yorum:

  1. yaa arkadaşım bırak şu hayvanları uyusunlar!!!

    sen böyle yazdıkça hayvanlarda acaba kış uykusunda mı yatacaktın lan biz moduna giriyorlar.

    bırak :)

    YanıtlaSil
  2. uyuyan kedilerin sıcacık göbüşüne hastayım. bir de tam uyurken sevdiği bir yemeği gösterin. nasıl bir heyecanla uyanıyorlar dünyanın en ilginç şeyini görmüş gibi. süper :)

    YanıtlaSil
  3. benim de ev kedisi ve sokak kedisi arası bir kavram olan balkon kedim var. üzerinde kilim,içinde yastığı olan bir kutuda bütün gün uyur, mutfak kapısının sesini duyunca yemeek diye hemen gelir önce bir esner şirinliklere başlar. onu uyurken izlemek çok güzel bir duygu, evime alamasam da 1.katta olmayı değerlendirip bir sokak kedisinin rahat uyumasını sağlamak güzel birşey.
    ben onunla beraber film izleyemiyorum ama yağmurlu bir günde onun ıslanmadığını bilmek güzel.

    YanıtlaSil
  4. Pembe patili minik :)

    Kucaklayıp, okşaya okşaya bir kedi uyutmayalı çok vakit oldu :(

    Canım çekti şimdi

    YanıtlaSil
  5. hiç kedim olmadı, kedileri sevmem de aslında, miniminnacıklar hatiç tabi. her şeyin minisi güzel oluyor. ama sen böyle anlatınca insanın bir kedi edinesi geliyor yahu :)

    YanıtlaSil
  6. Sevgili En Hakiki, Has, Hoş, Öz Vladimir !
    Ben senin bu kedi çiziktiriklerini ayrı bir seviyorum. Fakat bu arkadaşın büyük resmine bakamadım. Renkler çok güzel. Fekat pu patilerin pembeliği ve onlara dokunmak.. amanın içim bir his ve bir hoş oldu ki.. uykum mu geliyor nedir. Ben de bir kitap var,
    Amerikada sahibini bakışlarıyla hiptotize edip ülkeyi baştan aşağı arabayla gezen bir Siyam hakkında. Bu arkadaşların bakışları ve miyavlamaları onları seven beşer için çok tehlikeli. Yapılmayacak işler yaptırabilir.
    Senin siyah kediyi de görmeden sevdim. Bende de zamanında bir tane vardı. Adı Kadife idi. Fakat senin kedi isimleri ise bir başka.. Ellerine sağlık ve Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  7. FKH;

    Bırakmıycam :)) Yok öyle uyumak.. Kış uykusuna ise asla yatırttırtmam :)

    YanıtlaSil
  8. Zeynep;

    Evet evet, geçen gün bir whiskas kutusunu dışına çatalla vurdum mutfakta kafalarını kaldırıp bir bakışları var..

    YanıtlaSil
  9. Alizafesapci;

    Teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  10. Sokak Kedisi;

    Benim siyah kedi sevgi arsızı.. Karakterleri de önemli galiba beyaz kedinin kucağa geldiği nadirdir, kaldı ki uyumak. En fazla ayakucuma gelir uyur. :))

    YanıtlaSil

Yorumlar