10 Şubat 2011 Perşembe

Kedi İnadı

Kediler alışkanlıkları olan ve alışkanlıklarını kolay terketmeyen hayvanlar. Onların ritüellere olan tutkusunun benzerine sahip olan birinsan tanımadım bu güne kadar.

Benim kedilerin evde özel bir mama kabı var bir kez doldurdunuz mu günlerce kuru mama sıkıntısı çekilmiyor. Benim açımdan da gayet mantıklı. Ama gelin görün ki mantık kediye işlemiyor. Beyaz kedim sabah uykudankalkar kalkmaz mutlaka mam kabuna dökülen kuru mama tıkırtısı sesi duymak istiyor. Ben o sesi üretinceye kadar da evin içinde miyavlaya miyavlaya, yani yana yakıla yakınma turları. Adeta ağıt düzüyor. Onun bu haline kayıtsız kalmak mümkün değil, iki üç adet bile kuru mama düşse plastik bir kabın içinde keyfinden yerlerde yuvarlanmaya başlıyor. Bunu yapınca o günlük kedi ile ilgili işimiz de bitiyor. Hayvan doğru kuşluk vakti uykusuna çekiliyor. Kahvaltıdan sonra kuru mama tıkırtısı duymazsa gözüne uyku girmiyor gündüzleri. Gördünüz mü şımarığı.

Sokakta yürüyordum her gün önünden geötiğim bir evin bahçesinde yağmurlardan sonra bir çöküntü olmuş. Bu seferki sokak kedisi değildi tasması vardı çünkü. Her gün o saatlerde belliki orada geçiyor. Yine geçmek isterken tesadüf ben de oradaydım. Duvardan atladı. Akan suyu gördü ve tökezledi. Doğru suya havada takla atıp yıkıntının kenarına tutundu. Benim izlediğimi görünce profilden poz verdi. Yakalamışım pozu dudurmuyum. Hem düşmekten kurtuluşunu hem de yan duruşunu çektim. Kedi inadı tabi, ne yaptı ne etti ıslanmadan o suyun üzerinden her zamanki yolundan geçti gitti.

Fotoğraf: Alışkanlıkları Olan Kedi - D.M.

3 yorum:

  1. Aynı şekilde benim kedim de her sabah kuru mama tıkırtısını duymak isterdi. O tıkırtı gelmedikçe mama kabının içinde mama olsa dahi başına geçmezdi. Sanırım taze yemek gibi bir güdüleri var. :)

    Bir de ben onların sokakları, yolları, insanları izleyişlerine hayranım. Dikkat kesilip saatlerini bu şekilde geçirebiliyor, ardından da güzel uykularına dalıyorlar göbek üstü.

    Hiç aklımdan çıkarmadığım şu satırları Murathan Mungan ne güzel söylemiş;
    ...

    Çıkmaz bir sokağa benzeyen bu avare avunması vitrinlerde

    Ne çıkmaz sokaktayım ne de mutsuz

    Sadece rüzgârlardan daha güçlü olmak istiyorum o kadar

    Açık denizlerde nice yolculuklara yelken açarken

    Kış güneşinin mutlu ettiği bir kedi gibi mutlu, emin, tasasız

    Sere serpe ve keyifli olmak tek isteğim ve dileğim

    Senin ve benim , yani bizim için...

    YanıtlaSil
  2. Karakteri var kedilerin, hepsi bu yüzden aslında.

    Diğer evcil hayvanlar gibi sahibinin karakterinde eriyip, yitip gitmiyorlar. Sıfatları bu yüzden nanköre çıkıyor malesef.

    Kendi istedikleri doğrultuda ve riyasız yaşıyorlar, keşke bizler de böyle olabilsek...

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. uff çok canım yanıyor kedi mevzusu açıldığında.. iki yıl oldu oğlum gideli, hala başka bir kedi almaya cesaret edemiyorum :((

    YanıtlaSil

Yorumlar