28 Şubat 2011 Pazartesi

İstanbulum

Bugün İstiklal Caddesindeki D&R’a gitmeseydim, en üst kattaki gezi kitapları bölümüne gidip de uzak doğu ile ilgili seyahat kitaplarının peşine düşmeseydim, uzak ya da yakın ne de orta doğu ile ilgili bir seyahat kitabı bulmadığım için hayal kırıklığına kapılmasaydım; İstanbul ile ilgili kitapların bulunduğu raflara bakmayacaktım ve haliyle “İstanbulum” isimli seriden daha çok uzun süre haberim olmayacaktı. Ama oraya kadar gittim ve İstanbulum serisine elimi attım. Kucağıma yirmi kadar kitabı alıp bir koltuğa gömüldüm ve oturduğum yerde saatlerin nasıl geçtiğini anlamadım.

İstanbulum; 2009 yılında başlamış İstanbul için yazılmış koskocaman bir aşk şiirine dönüşmüş büyük bir proje. Seriyi Heyamola Yayınları, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın katkıları ile hazırlamış. Yola koyulurken hedeflenen İstanbul’un kırk ayrı semtini kırk ayrı yazara anlattırmakmış. Her bir eserde ayrı bir semtin tarihi, mihenk taşları, önemli noktaları anlatılırken yazarların özel hayatlarına dair anılarını da paylaştıkları birer anı-gezi kitabı ortaya koyulmuş. Ellili, altmışlı yılların Yeşilçam filmlerinin lezzetine benzer bir tadı yakalamak mümkün satır aralarında. İstanbul çok büyülü ve romantik bir şehirmiş geçmişi özlemle anan satırlara bakılırsa. Serinin kitapları Ekim 2009’dan beri teker teker yayınlanmakta. Satın aldığım kitaplardan bir tanesinin numarası 59 olduğuna göre kırk sayısına ulaşmak projeye hayat verenlerin soluklarını kesmemiş anlaşılan. Bu sene bu seriyi ne yapıp ne edip tamamlamak şart oldu benim için.

Önümdeki kitap yığını içinde seçmesi hayli güç işti. Benim başlangıç için seçtiğim üç kitap şunlar oldu:

- Azıcık Cihangir – Haydar Ergülen,

- Taksim, Bir Şenliği Yaşamak – Mahir Öztaş,

- Pendik’li Yıllar, Sine-Masal Anıları – Mesut Kara

Pendik’i okurken kendi çocukluğumdan bazı fotoğraflar gözümde canlanır gibi oldu, işte o gazla hızımı alamadım ve yazıyorum. Bu seriye hak ettiği ilgiyi göstermek anılarında İstanbul’a yer vermiş herkesin yüzüne tatlı ve huzurlu bir gülümseyişi yerleştirecektir mutlaka. Benden söylemesi.


5 yorum:

Yorumlar