7 Ocak 2011 Cuma

Ezberbozan

Kelimelere taktım bu ara kafayı, malum "Vladimir'in derdi" denen başlıktaki kimsenin derdi kelimelerle. Dert kelimelerle olunca derman bulması imkansıza yakın bir noktada duruyor, elini uzatıp tutup kendine çekemiyorsun. Ne diyeyim? Malesef öyle. Neyse biz işimize bakalım. Ezberbozan. İlk ne zaman duydum bu kelimeyi, 2007 yılı idi. Sözlük çemkirişmelerinin ortasındayken birisi bir diğeri için kullanmıştı: "Ablam ezberbozandır" diyordu, "adamın kafasına dan dan atıverir gerçekleri" Hakikaten de öyleydi, ezber kısmı değilse de kendi fikrini, hangi alanda olursa olsun tastamam ve dosdoğru kabul etmiş olup, kendi doğrularını zorla başkasına kabul ettirmedikçe karşısındakine, karşı fikirdekine söz hakkı tanımayacak denli agresifti. Sonra bir kaç kez daha duydum o kelimeyi.
Ezberbozan, kanımca, insanların doğru bildiği ama fena halde yanıldığı konuları, yaşam biçimlerini, yanlışları bir güzel bulup o yapyalnışlıkları dangadanak doğruları ile değiştrien kişi manasına gelen yeni uydurumlardan bir tanesi. Kelimenin altında yatan yanlışı bulan/yakalayan onu değiştiren kimsenin olabilme ihtimali ise oldukça romantik. Şık bir kelime yani. Güzel kelime. Ama bir çok güzelliğimiz gibi bu da görünüşte şık, işlevine baktığınızda kof.
Ne yanlışı? Neyi değiştirmesi? Yanlışın yerine hangi doğruyu koyma hayali? Ve hani nerede bunu yapmış kişi? Boğazımıza kadar klişelerin içinde direnebildiğimiz kadar yüzüp paçayı kaptırmamaya çalışıyoruz. Paçayı kaptıranlar ise boğulup gidiyor. Hangi klişemizin değiştiğini, yerine daha iyisinin kanduğunu gördünüz şimdiye kadar? "Gelen gideni aratır" gibi kaderci bir atasözümüz var. Kaç yıldır, kaç kere duydunuz bu lafı, kaç kere yakaladınız kendinizi bu sözü tekrar ederken? Bu coğrafyada lehinize değişmiş ne oldu bugüne kadar. Yok işte böyle bir ezberbozan. Olmayan ve bu coğrafyada asla olmayacak bir şeyin ismi ezberbozan, bir de olsa olsa zottirik bir şarkının aranağmesi, başka anlam yüklemeye gerek var mı?

3 yorum:

  1. Dün bir toplantıda yıllanmış bir müdür "ezber bozmak"tan bahsetti uzun uzun. Böyle olumsuz bi hissi yoktu anlattığının, sadece fark yaratmaktan bahsetti aslında, ezberlenmiş kalıpların dışına çıkmaktan, bir şeyi nasıl daha iyi ve farklı yapabilirim diye düşünmekten...

    Zottirik şarkılara takılmamak lazım, fare suratlı birtakım kadınların bozduğu bozacağı ezber herkesle bir olmaz :)

    YanıtlaSil
  2. Bellatrix;

    Ben Türkiye'de ezber bozabilecek bir gelişme hiç bir konuda görmedim. Şık birkelime o kadar. Çok şairane ama içi boş. Ezber bozduk deyip de bakış açısı, ele alış biçimi, işleri sonuçlandırma şekli ve sonuçları değiştiren yok. Bilakis iş yerinde yenilikçi şözümler yaratmaya çalışan insanların bile işleri her daim yokuşa sürülür. Türkiye için yalış bir söz olsa olsa şarkı sözü olur. :p

    YanıtlaSil
  3. İlla çok çok güzel hareketler olması ve dünyayı değiştirmesi gerekmiyor. Standardın dışına çıkan her şey benim için böyledir, bunu yapan da yokluğunda fark edilen insandır. Ben böyle insanlar gördüm, cümle içinde de çok kullandım onları.

    YanıtlaSil

Yorumlar