2 Ocak 2011 Pazar

1 Dakika Ve 56. Saniye

Blue Velvet'in tam 1 dakika 56. saniyesinde aşağıdaki resim var. Jenerik başlamış bitmiş, kamera bizi almış bir amerikan kasabasına götürmüştür bile. Sıradan, görünürde mutluluktan zıpzıp zıplayan kasabada gezinirken bahçesi beyaz çitlerle çevrili evin bahçesindeki çiçeklerin üzerinde durur kamera. Henüz o mutluluk maskesinin ardında ne gizlendiğini filmin baş karakteri Jeffrey Beaumont kadar biz de bilmiyoruzdur, masumuzdur an itibariyle. Henüz çitinin etrafında sarı laleler ekili eve gelmemiş ve henüz ardıç kuşunun anlamını çözmemişizdir. Henüz bir dakika olmuş üzerine 56 saniye geçmiştir, koskocaman bir film vardır önümüzde.


8 yorum:

  1. okuduğum en merak uyandırıcı film tanıtımı oldu bu. işi bırakıp, eve gidip, yorganın altına girip izleyesim var filmi şimdi.. hemen şimdi.

    YanıtlaSil
  2. valla olmadık bir zamanda seyretmeye niyetlenince filmin sonunu getirememiştim. ama sonrasında da hadi bu filmi baştan tekrar seyredeyim isteğine de kapılmamıştım ve hala da kapılmış değilim itiraf ediyorum. ://

    YanıtlaSil
  3. Filmi düşününce içime bir kasvet çöktü. Üstelik ben bu filmi iki film birden arka arkaya olmak üzere "Berlin Üzerinde Gökyüzü/Der Himmel Über Berlin"nden hemen sonra izleyip ( http://www.youtube.com/watch?v=tYEHl_fV3x0 )kendi tahammül sınırlarını zorlamış bir insanım! Zaten bu olaydan sonra tedavi gördüm falan, o denli yittim yani! Hala bilinçaltımda etkileri sürüyor. Ara ara titreme geliyor mesela!

    Garip olan ise Blue Velvet'tan hatırladığım tek sahnenin:
    "Ladieees and gentleman... the blue lady" şeklindeki takdimden sonra, Blue Lady'nin "She wore blueeeee velvet" sözleri ile girizgah eylediği şarkıyı söylediği o sahne... Neden bilmem ama bu, sinema dünyasında unutmadığım sahneler arasındadır. Severim o sahneyi! Ama filmi sevmem. Sevmiyorum zorla mı!

    YanıtlaSil
  4. yeni yılın kutlu olsun sevgili Vladimir, sana dilediğince yaşayacağın nice yıllar dilerim :) sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  5. 7. Oda;

    İlginç bir film ama her David Lynch filmi gibi meramı öyküyü alışkın olduğumuz biçimde göstererek anlatmak değil de imgelerle rahatsız edip seyircisinin kafasına yerleştirmek. Tuhaf bir film.

    YanıtlaSil
  6. Beenmaya;

    Bir gün izlemek istersin belki.. Rahatsız eden bir film.. Özellikle son yarım saatinde olan biteni çözmek izledikten sonra üzerine düşünmeyi gerektiriyor.

    YanıtlaSil
  7. D.;

    Çok cesursun. Ben o iki filmin de hemen ardından başka bir film izleyemezdim. Çıkar sokağa bağırır, silahım olsa balkona koşar göğe mermi saçardım. Bu filmi seneler seneler seneler önce izlemiştim, geçenlerde aklıma düştü evde ne kadar David Lynch filmi varsa izleyeyim istedim. Filmi görünce de o bir dakika 56 saniyedeki resmi banner yapmak da hoş olur falan diye düşündüm. Yani hesap et bende filmin açtığı hasarı. Yakında bu banner da değişir ama bakalım dur ne zaman.

    YanıtlaSil
  8. Çınar;

    Çok teşekkür ederim arkadaşım :) Sevgiler

    YanıtlaSil

Yorumlar