2 Kasım 2010 Salı

Çok Fazla Film

Son aylarda kitap olumaktan ziyade pek bir fazla film seyreder oldum. Bunda annemin evinin köşeşindeki dükkan sahibinin çok güzel dvdler getirmesi ve de Kadıköy'ün belli bir noktasındaki dükkandaki çocuğun filmlerden çok iyi anlaması ve şahane bir eski film koleksiyonu bulunmasının payı sonsuz.

Ben film içinde bir dünya kurabilen ve kurduğu dünyadaki mantığın içine öyküsünü oturtup seyrcisine ihanet etmeyen filmleri önemsiyorum. Ancak diğer taraftan da çerez niyetine olan filmleri de izlemeyi seviyorum. Hal böyle olunca en zırt teen slasher bile bazen ağzımın suyunun akmasına sebep olabiliyor.

Salim kafa ile oturup son dönemde izlediğim filmlerin listesini yapmayı kafaya koyup bilgisayarın başına çöreklendim;
Ghost Writer, Summer Hours, Kala, Amarcord, Ginger & Fred, Satyricon, Notorious, Life Boat, Martyrs, Alphaville, La Strada, When Father Was Away On Business, Inglorious Basterds, LA DernierVol, Pariste SOn Konser, Ma Mére, Blind Date, Bright Star, Beyaz Bant, La Haine, Stalag 17, The Baishment, Wait Until Dark, Christine, Eraserhead, Purple Noon, Birdman of Alcatraz, Karanlıktakiler, Gelinler, Fanny and Alesxander, Savaş ve Barış, Ve Durgun AKardı Don, Robin Hood, Dönüşüm, Vivement Dimanché, Elizabeth, Serbis, Martyrs, Ejderha Dövmeli Kız, Book of Eli, The Box (Charlize Theron), Prince of Persia, Case 39, Veda, Vavien, Gölgesizler, Canino, Me and My Sİster, Partir, Valentine's Day, Leap Year, Nine, The Lİves of Others, Garden State, Cargo 200, The Wİmpy Kid Movie Diary, Red, Dust of Time, Long Weekend, Kirot, Resident Evil - 4, Rec 2, Dönüşüm, 30 Days of Night 2, Spanish Movie, New Moon, Eclipse, The Last Airbender, The Dissapearance of Alice Creed, Mirrors 2, Punisher: War Zone, The Air That I Breathe, Day Breakers, Splice, The Box ( Theresa Russel), Ölüm Peşimizde, Deadly Encounter, S. Darko, Ölüm Zili,The Myth, Treasure Hunter, Iron Man 2, Knight and Day, From Paris With Love, Dersimiz Atatürk, Yahşi Batı, Ses, Gölgesizler, Outlander, Vinyan, Predators, IP Man, IP Man 2, From Within, Machete, The Devil's Tomb, Pirahna 3D, Repo Men.

Listem yaz yaz bitmedi unuttuklarım da var kimisinin türkçe ismini hatırlayabildim, kimisinin ismini hatırlayabilecek halde değilim. Google'da arayasım ise yok. Velhasıl filmle bozdum kafayı filmle yatar filmle kalkar oldum.

Cumartesi akşamı TV'de Acun Efendi'nin garip programını izledim; "Yok Böyle Dans". İlkokulda okuyan çocuk sallasa bundan daha güzel program ismi uydurur emin olun. Programdan aklımda yer eden gariplikler şöyle:

1 - Yarışmacıların program öncesi hazırlıklarındaki türkçe konuşmaları bile alt yazı ile verilirken Jüri üyelerinin ingilizce konuşmaları için herhangi bir alt yazı kullanılmıyor. (Pazar günkü tekrarında baktım yine yoktu)
2 - Acun acilen kendine ingilizce hocası tutsun ya da jüri üyeleri konuşmasın Acun onların yerine şunu dedi bunu dedi diye uydursun. Nasılsa yakışır.
3 - Metin Arolat dansetmiyor deve gibi hopluyor. Ayrıca çok bet bir sesi var. İtici.
4 - Güneri Civaoğlu dansetmek şöyle dursun, dansetmek bile istemiyor.
5 - Leila isimli kadın Tan Sağtürk'ün her dediğini anladığı halde neden dilimizi konuşmak istemiyor.
6 - Defne Joy Hanım'ın hikayesi ilginçmiş, babası amerikalıymış da Defne ülkemize yetişkinken gelmiş madem öyle ingilizcesi neden türk aksanlı?
7 - Neydi o ikoncan kılıklı kadının adı? 6 yıl Londra'da moda tahsili görüp gelmiş, ingilizcesi amerikan aksanlı.

Programı izledim, attım kendimi yatağa. Kulağımda müzikçalar, kulaklıklar. Doğru uykuya. Kolay rüya görmem ama gördüm mü tam görürüm. Bu kez de öyle oldu.

Evdeymişim. İzmir'deymişim. Yıkanmak istiyorum. Banyoya giriyorum. Banyo mutfak ile bahçe arasında uzun ve geniş bir holmüş aynı zamanda. İçerisi ve dışarısı gün ışığı ile apaydınlık. "Bu bahçeyi kim koydu buraya?" diye kendi kendime soruyorum.

Banyoda iki tane banyo küveti var biri boş, diğeri temiz bir su ile dolu. Ben dolu olanında duş almak istiyorum. Ama önce suyu boşaltmam lazım. Arkamdan bir kadın sesi fısıldıyor.;
"Dikkatli boşalt, pişman olursun"
Dönüp arkama bakıyorum kimse yok. Kuşkulanıp bahçeye çıkıyorum orası da boş. Mutfağa açılan kapıya gidiyorum. Mutfak "Mac Donalds"mış meğer. Fast foodcunun sakin bir günü içerideki masalardan ikisi dolu, sekizi boş. Köşedeki yüksek masada duran siyah saçlı bir kadın çok tanıdık geliyor ben dikkatle bakınca güneş gözlüklerini takıyor, başını duvardan yana çeviriyor. Kasanın arkasıdaki çalışanlara bakıyorum beni görünce daha hızlı çalışmaya başlıyorlar.

Banyoya dönüyorum. Elimi suya sokuyorum. Az evvel dibi gözüken tertemiz küvetteki suyun rengi değişiyor. Açık kahve, ama giderek koyulaşıyor. Delikteki tıpayı çekiyorum. Su gitmiyor. Deliği kontrol ediyorum. Suyun dibi br sürü tahta parçası ile dolu. Kare şeklinde kesilmiş tahtalar. Onları üçer beşer dışarıya atmaya başlıyorum. Attıkça yenisi geliyor. Sıkılıyorum bunu yapmaktan. Annie Lennox'un Dark Road isimli şarkısını söylüyorum ben söyledikçe ağzımdan Annie Lennox'un sesi çıkıyor. Sesimi kaybetmekten korkuyorum birden. "Sesim çok güzel sessiz kalırsam mahvoldum" diye düşünüyorum. Bakıyorum küvetteki su seviyesi hızla boşalıyor. Boşalıncaya kadar bir şeyler atıştırayım istiyorum.

Mutfağa geçiyorum. Mutfak hala Mac Donalds. Siyah saçlı kadın beni görünce gözlüğünü takıyor. Gözlüğü takarken bir an duraksıyor, siyah ve gür saçları bir gözüne doğru düşüyor, bana bakarken gülümsüyor. Ağzını geniş bir gülümseme kaplıyor.
"Bonjour" diye selamlıyorum kadını. Selamımı alıyor. Eldivenlerini çıkarıp masasının üzerine koyuyor. Ayakta sohbet ediyoruz. Kadın en sevdiğim artistlerden Fanny Ardant. Konuşurken birden elini omzuma koyup banyoyu işaret ediyor. "Dikkatli olman için uyarmıştım" seni diyor. Banyo kapısında koyu renk bir kahve akıyor. Koşuyorum banyoya. Dark Road yankılanıyor. Küvetteki kahve yere akıyor.

Gözlerimi açıyorum. "Dark Road" bangır bangır kulağımın içinde.

Sabah işin aslını anlıyorum. Annie Lennox'un Songs Of Mass Destruction albümü de, Best Of albümü de player'ın içinde. Ben "karıştır" modunda dinleren her iki albümn ortak şarkısı ardarda denk gelmiş. İstesen olmayacak bir tesadüf. MP3 çalarımın bana ilk oyunu değil bu.

Çok fazla film izlersem olacağı bu elbette.

Bu rüyayı birisi bana yorumlayabilir mi acaba?


Kulakların çınlasın Fanny Ardant.

17 yorum:

  1. yakında bırak rüyalarını gerçek hayatında bile film kareleri görmeye hatta yaşamaya başlayacaksın bu gidişle :))

    YanıtlaSil
  2. Beenmaya;

    Yapacak bir şey yok can sıkıntısının esiri oldum.. AMa artık seyredecek film de kalmadı btün ıvırı ve de zıvırı ile ne varsa seyretim bitti. :))

    YanıtlaSil
  3. Birtarafların açık kalmış tabi kulağındaki kulaklık da cabası:))
    Bu gece veya istediğin bir gece,kulaklıksız,iyice örtünmüş olarak yat bakalım daha güzel bir rüya göreceğinden eminim :D

    YanıtlaSil
  4. "Bu rüyayı birisi bana yorumlayabilir mi acaba?"

    Yapacağım ben bunu ya eğlenceli olabilir. :) Yalnız uyarayım bu işlerden anlamam. Sadece içimden geçenlerdir yazacaklarım. Hem kafam da dağılsın, işyeri yeterince sıkıcı...

    Eveeeet başlayalım:

    Evde olduğunu görmen bir özlemi gösteriyor olabilir. Kendini daha fazla ait hissettiğin yerlere ve şeylere olan özlemini... yıkanmak isteği ise seni yoran, sıkan şeylerden arınma isteği olarak açıklanabilir. Su görmek iyidir ama bulanık su sıkıntı ve derttir. Fakat rüyandaki genel yorumum güzel günler göreceğin yönünde. Bir maddi sıkıntı varsa ondan da sıyrılabilirsin.

    Banyonun mutfak ile bahçe arasında oluşu bu sıkkınlığın hayatının genelinde söz konusu olduğuna işarettir. Yani bütün temel yaşam alanlarında... Burada arınma sürecinin uzun olduğunu gösteren şey uzun ve geniş hol sanki... sana zor gelen bir mücadelen olabilir ya da böyle bir mücadeleyi yeni tamamlamış olabilirsin. Ancak buna rağmen fazlaca umutlusun. Aydınlık görmek iyidir. :) Ne olursa olsun umudun bitmiyor sanki.

    Biri temiz biri boş olan küvetler senin seçimlerini gösteriyor. Kendine iki farklı yol çizebilirsin, sen en baştan başlamak yerine, geçmişten getirdiğin yolun devamına gitmek istiyorsun. Ancak bunu yaparken de temkinli ve daha sağlam adımlarla hareket etmen gerektiği yönünde bir düşüncen var. Bunu sana senin dışındaki kimseler dikte ediyor olsa da esasında sen de çaktırmadan böyle düşünüyorsun. Kadının önce seslenip sonra yok olması bunun göstergesi olabilir. Kendi sesini duy istemiştir.

    Mutfağın Mc Donalds olmasına bir anlam yükleyemedim , çok fazla anne yemeği yemekten fast food u özlemiş olabilir misin acaba? :)Rüyanın Mc Donalds'lı kısmına yorum yapamadım kusura bakma ama o kadar saçma ki kelimelerim yetmedi. :) Hayatındaki zihin dağınıklıkların, kopuşların olabilir bunlar çünkü banyoya geri döndün...

    “Az evvel dibi gözüken tertemiz küvetteki suyun rengi değişiyor.” demişsin. Hani başlangıçta söyledim ya iki seçeneğin olduğunu düşünüyorsun; birisi geçmişten gelen yolun ve diğeri de yeni olabilecek bir seçenek diye... Bu seçimlerin arasında yer alabilecek yeni yolun da bulanabileceğini düşünüyor olabilirsin, kısacası o da sana pek kolay gözükmüyor. Alışkanlıklarından kolay kopamayan, hayatının düzenini kolay kolay değiştiremeyen bir insan mısın acaba?

    Bir yandan da zorluklarla mücadele edebilen bir yapıya sahipsin ancak bu her zaman hazır olduğun bir şey değil gibi. Ancak hayatının bazı anlarında kendini olduğundan bile daha güçlü hissediyor olabilirsin. Bir anda üçer beşer tahtaları temizlemeye başlaman bundan olabilir. Ancak bunu yapmaktan sıkılman bu kuvvetini bir süre sonra yitirdiğini hissetmenle ilgili olabilir. Yani bezginlik baş göstermiş... Sen bir sorunu çözüp olayı kapatmak isteyen birisin sanırım, eğer o sorun katlanarak artıyorsa onu çözmekten vazgeçip kurtulmaya ya da kaçmaya çalışıyor olabilirsin.

    Kadına gelince, tüm bunları yaparken, bu hayatı yaşarken gerçekten yanında olmasını istediğin, değer vermek istediğin bir kadın olsun istiyor olabilirsin. Bu insanla bütünleşme isteğin olabilir, sesinizin bir olması bunun göstergesi olabilir. Böylece hayatın altından daha kolay kalkabilirsin belki (küvetteki su seviyesinin düşüsü...) Ancak dikkat et kendini kaptırabilirsin, kadıncağız seni uyarmış, daha napsın! :)

    Yani bana şunu da yaptırdınız ya, salon kadını çizgimden çıkıp falcı bacı imajına büründüm! Olsun ben keyif aldım umarım size de keyif verir. :)

    YanıtlaSil
  5. Bir kendi yorumuma baktım bir de D.'nin yorumuna,allahım bu ne sığlıktır dedim,"birtarafların açıkta kalmışmış" kendimden utandım,yolu biliyorum ben kendim giderim :D:D:D

    YanıtlaSil
  6. Yahu bu arada ben gerçekten merak ettim, tutturmuş mu kıyısından köşesinden? :)

    YanıtlaSil
  7. Bi daha Acun'u seyredip uyuma...

    YanıtlaSil
  8. ben yürürken fon müziği çalıyor...

    fazla çizgi film izlerseniz, ortamın anlaşılmayan hayalperesti oluyorsunuz, amman amman!

    YanıtlaSil
  9. Rüyanı Allah hayra çıkarsın.Benimde oluyor öyle kulağımda müzikle yattığımda ya da tv açık uyuduysam o sesler rüyama giriyor:))

    Filmlerde şahaneymiş.Ben yeduatsev filmine gittim.Tavsiye ederim.Elizabeth Gilbert'in aynı isimli kitabından uyarlanmış.

    YanıtlaSil
  10. Ebruli Günce;

    :))) Evet genelde öyle derler karmakarışık rüya görüldüğü zaman. Ama yok ben sımsıkı örtünmüştüm uyandığımdaona da dikkat ettim :))

    YanıtlaSil
  11. D.:

    OOOOO!!! Upuzunbir rüya yorumu Çok teşekkürederim.Üstelik yorumun benim şu anda içinde olduğum durumu çok iyi anlatıyor Evet evimi özledim, Evet sıkıntılı br dönemi atlatıyorum, Evett... Umut doluyum..

    Çok teşekkür ederim. Tespitler çok doğru, hayl profesyonlece geldi bana :))

    YanıtlaSil
  12. Abi;

    Acun'mu sebep, her kanalda her dakika o var, CNN'e de çıkıp C. Özdemir'le birbirlerini keklediler geçen gece :)

    YanıtlaSil
  13. Uçuşuk;

    Çok güzel ama...

    "500 days of summer" filmini izlemediysen izle lütfen. Mutlu olunca adamın hayatına çizgi film karakterleri giriyor bir güzel :))

    YanıtlaSil
  14. Kamikaze;

    Evet sesin de etkisi var kesinlikle.

    O filmi geçen hafta sinemada izledim. Hindistan bölümünü çok sevmedim ama İtalya ve Bali bölümlerini izlmekten keyif aldım

    YanıtlaSil
  15. işlerden anlamam.
    chat Sadece içimden geçenlerdir yazacaklarım. Hem kafam da

    YanıtlaSil
  16. Yani bütün temel yaşam alanlarında... Burada arınma film izle
    sürecinin uzun olduğunu gösteren şey uzun ve geniş h

    YanıtlaSil
  17. daki kulaklık sanal tur da cabası:))
    Bu gece veya istediğin

    YanıtlaSil

Yorumlar