15 Kasım 2010 Pazartesi

Böyle Bir Bayram

Bazen oturup kafamı hiç gereksiz konuları düşünerek yoruyor, bunu yaparken de düşüncelerimin gidişatının esiri ile etrafı mendebur bakan gözlerimle süzüyorum. Bir göz göze gelen olsa korkacak.

Dün evden güzide ülkemizin bilimum yerlerine açılan elektrikli pencereden dışarıya bakarken gördüm: İki adam kurbanlık olarak satılmak üzere besledikleri bir ineği kamyonete bindirmek istiyorlardı. O an için kamyonete binmekte isteksiz olan hayvanı bu isteksizliğinden sıyırmak için kendisini bir güzel nakavt ettiler sonra da burnuna geçirilmiş demir halkanın ucuna bağlamış oldukları urgana asılarak zorla kamyonete bindirdiler. İnsanın gücü işte, burnundan bağlanmış hayvana haddini dakikasında bildirmeye yetiyor. Kısa bir süre sonra ömrü bitecek, Allah uğruna kurban edilecek olan hayvana gördükleri saygı bundan ibaret malesef hayvan yetiştiricisi görünüme büründürülmüş hayvanların. Televizyon ekranlarından bu görüntüler döküldü evlerimizin içine. Şeytan bunun neresindedir bilemedim. Akşam yemeği için sofroya oturmak üzereydim. İştahım kaçtı.

Bu sabah İstanbul'un bir semtinde yol ortasında benzeri bir muameleyi kurban etmek üzere satın aldıkları ineğe de layık görmüştü iki gürbüz türk vatandaşı. Bunu da gözlerimle gördüm. Orasından burasından bilimum biçimde bağlanmış bir ineği yumrukla, tekme ile gütmeyi kimse kusura bakmasın, asla insanca bulmuyorum. Allah uğruna kurban edilecek bir hayvana saygı gösterilmesi gerektiğin düşünen sıradan bir vatandaşım işte.

Tatsız görüntüler bunlar, insanın canını sıkan şeyler. Bayram kutlaması yerine geçecek bir şeyler yazayım derken yine aklıma geldi canım sıkıldı. Hayvanlara vahşet sadece ülkemizde uygulanmıyor elbette. Farklı biçimlerde sergilendiği muhakkak. Belki bize biraz daha fazla olabilir, istatistiklere bakmadım.

İspanyol olsak Kurban Bayramını hangi geleneklerle ve nasıl kutlardık bilmiyorum. Ancak bazen gözlerimi kapatıp hayal ediyorum.

Kurban Bayramınız Kutlu olsun, Sevgilerimle.



6 yorum:

  1. çokk çook haklısıın.bende kurban bayramını bu yüzden sevemiyorum.sadece bayram gözüyle bakıyorum.hiç mi hiç akıllanmadılar.bu sene ceza varmış diyorlar.bence cezaların en ağırı verilmeli.

    Ailecek sağlıklı,huzurlu,mutlu nice bayramlar geçirmenizi diliyorum.sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  2. bende görünce çok üzülüyorum vladimir. pek tv izlemiyorum hele bu aralar hiç. hayvanlara yapılan bu zulmü görmezsem insanların böyle bir şey yapmadığını varsayıyorum.

    İyi bayramlar. sağlıcakla kal...

    YanıtlaSil
  3. kurbana yapilan saygisizlik hakikaten dogru diyorsun...bari biraz sonra canini verecek olan canliya saygili olunsa...

    Mutlu ve huzurlu bayramlar dilerim.

    YanıtlaSil
  4. İnsanları anlamak mümkün değil. Allah'a kurban edecekleri hayvanlara binbir eziyet eden, sonra onları kesip hep birlikte patlayıncaya kadar yiyen, o kurbanın etinin aslında fakir fukaraya verilmesi gerektiğini unutan insanlardan söz ediyorum. İnanç gereği olarak yapılan şeylerin aslında neden yapıldığını unutan, belki de hiç bilmeyen insanları nasıl anlayabilirsin ki? Anlayabilir misin?

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Vladimir !
    İçeriğin tamamına ben de katılıyorum. Fakat bulduğun fotoğraf ve buna dair tespit muhteşemdi.
    Saygıyla ellerinizden öperim...

    YanıtlaSil

Yorumlar