24 Ekim 2010 Pazar

As - Pi - Ri - N

İlkokul üç ya da dördüncü sınıfta olmalıyım. Bahar aylarında çocukların bazılarının ellerinde arka yüzü yeşil ön tarafı 15 adet beyaz düğmeden oluşan bir oyuncak peydahlandı. "Aspirin" ve bir dairenin içine artı işareti şeklinde yazılmış "Bayer" yazısından oluşan eşantiyondu. Hiçbir yerden satın almanız mümkün değildi. Edinebilmenizin tek yolu bir eczacı ya da doktor tandığınızdan istemek ya da onun size hediye etmesiydi. Ulaşması güç gelince teneffüste çıkılan okul bahçesinde oyuncak ödünç istemeler, ödünç alamayınca kırgınlıklar, küskünlükler oldu.

Ben o oyuncağı olmayan mutsuz çocuklardanım. Aspirinliler okulun bahçe duvarınn kenarında kim daha önce yapacak yarışları yaparken oyuncağı olmayanlar okul duvarının kenarında artık hiç de cazibesi kalmamış olağan oyunlarımızı biraz buruk da olsak oynamaya devam ederdik. Bir kaç hafta içerisinde tenefüslerini bahçe duvarı kenarında geçiren çocuk sayısı giderek arttı.

Sonra bir gün benim de o oyuncağımdan oldu. Kısa bir müdet de olsa hayallerimi süsleyen bu oyuncağı bana kim verdi, ne zaman verdi aklımdan silinmiş. Önlüklerinin cebinden oyuncağını çıkarığ duvar kenarında oynayan çoğunluğun arasına karıştığım için kendimi mutlu saymış olmalıyım bir dönem.

Bu oyuncak Rubik kübünün adeta çok yaşlı bir akrabası gibiydi. Önce yazı ve şekiller bir güzel karıştırıp, kare şeklindeki düğmeleri yerli yerine oturtarak şekli tamalamaya çalışıyordunuz.

Sonra bu oyuncağı bir güzel saklamışım. Annem de nedense bunu atmamış, geçenlerde can sıkıntısından çekmece içi safarisine çıktığım bir gün elime geçti. Hatırladım biraz.


12 yorum:

  1. çok hoş bir kesitini aktarmışsın yaşamından...ben de çok severdim bu oyuncağımı..demek aşağı yukarı aynı yılların çocuğuymuşuz..şimdilerdeki gibi çok oyuncağımız yoktu..o yıllara dönüverdim birden,zamanda yolculuk gibi..

    YanıtlaSil
  2. Aaa hatırlıyorum ben de bunu,uğraşırdık yapmak için...
    Benim yoktu ama,arkadaşımdan alır oynardım... :D

    YanıtlaSil
  3. Crazywomanrosemary;

    Çekmecenin dibinde bu oyuncağı örünce aklıma geldi seneler öncesi..

    YanıtlaSil
  4. Ebruli Günce;

    Zamanında ne kadar ilginç bir oyuncaktıaslında.. :)

    YanıtlaSil
  5. Eskiden bir topaçla bile çocukluğunu geçirirdi insanlar. Şimdiki çocuklara ise PS1 alıyorsun, 2 istiyor. 2 de eskiyor 3 diye tutturuyor. En son PSP diye yapışıyor yerlere...

    Sonuçta onları da istemeye alıştıran bizler, yani dünün çocukları bugünün büyükleriyiz malesef :) Yaman çelişki :))

    YanıtlaSil
  6. Sokak Kedisi;

    Son derece haklsınız. Sanırım çocuk yanımız ortaya çıkıyor çocuklara oyuncak alırken onlar kadar mutlu mu oluyoruz acaba.. :)

    AMa şimdikiçocuklar eskisi gibi küçük oyuncakla fazla mutlu olamıyorlar o a ayrı.. Karışık iş.

    YanıtlaSil
  7. Anaaa.. hakket, benim de vardı... :)))

    YanıtlaSil
  8. Abi;

    Anslı çocuklardanmışsın zamanında :)

    YanıtlaSil
  9. ya bundan değil de buna benzer bir şeyim vardı benim galiba. o minik tuş gibi şeyler hafızamda yankılandı durdu ama nasıl bir şeydi hatırlamıyorum bak.

    YanıtlaSil
  10. Yapması çok keyifli bir oyuncakti. İnt.den satın almak için araştırıyorum bulamıyorum.arastirirken burayı buldum.soyler misiniz nerde bulabilirim ?

    YanıtlaSil

Yorumlar