10 Eylül 2010 Cuma

Hangi Tebdirler Eşitlik İlkesine Aykırı Sayılamaz Biliyor musunuz?

Hukukçu değilim ama işim gereği hukuğun bir türü ile hayli içli dışlı oldum. Elime geçen metinlerdeki her bir kelimeyi tartarak ardındaki anlamları görmeye çalışarak okumayı pratik hale getirmeyi başardım nihayetinde. Yarından sonraki anayasa değişikliği ile ilgili referanduma hayır denmesini arzu eden partiler yargının bağımsızlığının tehlikede olduğunu söyleye dursunlar, ben eşitlikler ile ilgili maddeye takıldım kaldım. Okumak üzere maddeleri önüme her açtığımda eşitliklerile ilgili 10. maddeye takılıp kalıyorum.

Maddenin şu andaki haliaşağıdaki gibi;

“X. Kanun önünde eşitlik

MADDE 10.– Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.

Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.

Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.

Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.”

Gelelim şimdi oylayacağımız yeni haline;

“X. Kanun önünde eşitlik

MADDE 10.– Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.

Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler, eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.

Çocuklar, yaşlılar ve özürlüler ile harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz

Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.

Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.

Gözlerim “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.” İfadesinden hemen sonra gelen “Bu maksatla alınacak tedbirler, eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz” cümlesini okur okumaz frene basmamı emrediyor.

Şunu anlıyorum okuduklarımdan;

Eğer bu anayasa değişikliği onaylanırsa kadınlar ve erkekler daha önceki gibi eşit haklara sahip olmaya devam edecekler ve devlet bu eşitliği yaşama geçmesini sağlamakla yükümlü olmaya devam edecek. Ancak bazen bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlarken öyle tedbirler alabilecek ki, siz istediğiniz kadar “bu yapılan kadın erkek eşitliğine aykırı” demeye devam edin yapılan eşitsizlik ayılamayacak.

Hangi görüşe sahip olursa olsun böyle muğlak bir maddeye evet oyu verecek türk kadınına ancak hayret edebilirim. Kendi geleceğini nasıl bir belirsizliğe attığını düşünmeden bu maddeye evet denilir mi Allah aşkına? Hiç kimse bu madde üzerine tartışmadı, bu eşitlik ile ilgili yapılacak düzenleme neymiş diye kimse sormadı? Bir insanoğlu da merakını dile getirip "Kadın erkek eşitliği ile ilgili yapılacak düzenleme kadınları ikinci sınıf vatandaş haline düşürürse haklarını nasıl arayacaklar?" sorusunu sormadı yüksek sesle.

Büyük bir ihtimalle evet çıkacak sandıklardan ve boşuna direniyor hayırcılar. İleride kadın erkek eşitliğini sağlamak için yapılacak ve itiraza Anayasa ile kapalı tutulmuş ne tür düzenlemeler yapılacağını sanıyorsunuz?

Post İt Karalamaları - Bu Nasıl Dalga? - D.M.

2 yorum:

  1. Son paragrafda dediğin gibi sonuç evet çıktı.. ne desem şimdi bilmiyorum.. yazık oldu.

    YanıtlaSil
  2. Selamlar Vladimir,
    Dediğinin hükümet tarafından örneklenmesi zaten halk oylamasından önce Milli Eğitim Bakanı tarafından yapıldı. Karma eğitimin değişebileceğinden söz etti mealen.

    YanıtlaSil

Yorumlar