29 Mart 2010 Pazartesi

Yak Bir Sigara

TV karşısına geçip şifreli kanallar da dahil olmak üzere film izleyemez hale geldim. Boş bulunup da TV kanallarından birinde ilginç gelen bir görüntü yakalar da devamını izlemeye kalkarsam, hele bir de mevzuya kaptırdıysam öyle bir an geliyor ki pişman oluyorum. Adam/Kadın paketten bir sigara çekip ağzına sokup yakıyor, savuruyor dumanları. TV izleyicisi olarak çakmağı, alevi, dumanı görebiliyorum sigaranın kendisini göremiyorum. Sigaranın gövdesine denk gelen kısım TV kanallarınca bulanık hale getiriliyor. Film izleme zevkimiz tamamen elimizden alındı. Hayretimi çeken en önemli konu ise bu saçma sapan ve çağ dışı uygulamaya herkesin seyirci kalıp sesini çıkarmaması.

Sigara içmeyen biri olarak ekranımda bulanıklaştırılan o görüntülerden son derce rahatsızım. Bir kere ekranda izlediğimiz görüntüler bir sanat eserine ait, kendilerinde o sanat eserine müdahale edip de bir bölümünü bulanık hale getirmek için o filmin yapımcılarından izin alınmış mı? Kesinlikle zannetmiyorum.

TV ekranında gördüğü için kaç kişi sigara içmeye özenmiştir acaba? Kapalı alanlarda içme yasağı başladığından beri bu özentinin ihtimali zayıf. TV’nin insan hayatlarının içine etmediği dönemlerde izledikleri filmlerden mi özeniyordu insanlar sigara tüketimine?

Ünlülerden, TV ekranına sık çıkanlardan aslında iyi bir protesto bekliyorum. Nasıl mı? İçmesi madem yasak, eline bir sigara alıp konuşma sırası kendine geldimi yüzüne yakın bir yerde içermiş gibi tutmalılar. Bu göz zevkimizle oynayan, izleyiciyi hiçe sayan bulanıklaştırmaları bir şekilde reddetmeye başlamalı insanlar.

İçmesem de Sezen Aksu & Özdemir Erdoğan düeti güzel;

Seni ilk gördüğümde,
Tırnaklarını yiyordun.
Kimbilir nelere sıkılmıştı canın.
Öyle sıkıntılı yanları var ki hayatın.
Haklısın, haklısın, çok haklısın.

Yak bir sigara, kül olsun dertler ucunda
Bir an “Oh” diyemezsek çekilir mi “Ah” bu dünya?



11 yorum:

  1. Yazılarına katılıyorum.Her şey çok çocuklaştırıldı malesef.

    YanıtlaSil
  2. böyle daha fazla dikkat çekiyor üstelik.. belki normal şartlarda hiç farketmeyecekken o sigarayı, şimdi direkt daldığın konudan çıkık o bulanık yere odaklanıyor beyin !

    YanıtlaSil
  3. biz sigara içenler (içmemeliyiz, sigara sağlığa zararlıdır.. bizim yaptığımız çok ayıp, taşlanmalıyız)yakında 1 m2 taban alanlı bi kabinin içinde gezmek zorunda kalacağız...

    geçenlerde yolda sigara içerken (yolda sigara içmeyi hiç sevmezdim ama başka mekan bırakmadılar) arkamdan gelen çarşaflı bir bayan ''bu yolda sigara içmekten ne anlıyorlar'' dedi.. şeytan durdurup,

    1. bize başka mekan bırakmadılar
    2. madem çarşaf giydin, sesin de erkeğe haramdır biliyorsundur, bu yüzden kapa o çeneni.. demek istedi ama yemedi...

    (bu arada sigara yasağının bir kısmını destekliyorum elbette ama bi barda sigara yasağı manasız geliyor. hadi diyelim yasakladın, bari sigara içilen ve içilemeyen bölümler yap. eşek değiliz ya 18 yaşından büyük olanlar (ki bara küçükler giremez) içilen yerde mi, içilmeyen yerde mi oturacaklarını bilirler...

    YanıtlaSil
  4. bir şey söyleyeceğim muhalif kalma aşkından değil ama, sigarayı defalarca bırakmaya çalışmış biri olarak konuşuyorum, o bulanık iğrenç görüntü filmin içine etse konsantrasyonu dağıtıp, insanın tadını kaçırsa da, defalarca ekranda sigara içen birini gördükten sonra dönmüştüm sigarayı bırakma kararımdan. Ve evet gerçekten görmeyince farkediyor. Görünce çok fena canı çekiyor çünkü insanın. O zaman sokakta da gizli gizli içsinler diyeceksin. Filmde bir de karakterle özdeşleşme durumu var. Sokaktaki adamla öyle duygusal bağı olmuyor insanın. Demek istediğim o kadar da salak bir uygulama değil, bir dayanağı var en azından ama bana sorsalar ne yapardım? Orası zor...Net bir şey söyleyemiyorum.

    YanıtlaSil
  5. Buğday Tanesi;

    Çocuklaştırıldı. İşte kelime bu bence de.

    YanıtlaSil
  6. 7. Oda;

    Sigara içmesi dikkatimi çekmezken o bulanıklaştırılmış alan dikkat çekiyor, olumsuz yönde üstelik. Dikkat dağıtıyor.

    YanıtlaSil
  7. Gereksiz Adam;

    Bir çok şeyde olduğu gibi ölçüsü kaçmış vaziyette. BU sigara içmek o kadar kötü ise, illaki içilmesin isteniyorsa hiç satılmasın madem. Tabii bu kadarına cesaret edemiyorlar, sigara firmaları ile mücadele biraz daha zorlu olabilir. Vatandaşın ensesine vur dumanını kes daha kolay geliyor olmalı.

    YanıtlaSil
  8. Ne yazdı ne yazamadı;

    Benim bakış açım şu aslında: Televizyon ekranında gösterilen, bir sanat eseri, bir film, ona müdahale edemezler. Sanat eserleri hayattan esinlenip oluşturulur, hayatımızda sigara içen insanlar varsa bunların yansıması da sanat eserlerinde olacaktır.

    Bugün sigara bulandırılır, yarın içki şişei ve kadehler, yarın kadınların kolları, bacakları, saçları sonra gülüşleri, sonra ağaçlar, gökyüzü ve güneş.

    Neyi görüp neyi görmeyeceğimize birilerinin karar veriyor ve denetliyor olması bence çok ürkütücü.

    Kimler karar veriyor neyi görüp neyi görmememiz gerektiğine. Görmememizi duymamamızı istedikleri filmlerdeki sigara görüntüsü ile mi sınırlı sizce?

    YanıtlaSil
  9. bulanıklaştırmak iyi yine geçen gün kanalın birinde kocaman bir çiçek resmi çizmişler sigaranın üstüne normalde hiç dikkat etmezken bu ne şimdi diye düşünüyor insan.

    YanıtlaSil
  10. hmmm anladım şimdi konunun özünü...öyle bakmamıştım...haklısın...

    YanıtlaSil
  11. Yaktım zaten :)

    Hükümet karar veriyor RTÜK uyguluyor. Yasağın nedeni vatandaşlarımıza ve en önemlisi çocuklarımıza kötü örnek olmasın diye.. Bu kapatmanın hiç bir faydası yok, aksine daha çok artıyor. Geçen ben bir film izlemiştim tam adam önemli bir şey söyleyecek oturdu yaktı sigarayı ama adamın yüz ifadesini göremedim ki sinir oldum.

    TRT 2009 ekim ayında yayınlanan "Aman Adanalı" belgeselinde sigaralı sahneler yüzünden 50.000,00 TL ceza aldı. Bizimkiler kapatmayı unutmuşlar galiba.:)

    YanıtlaSil

Yorumlar