8 Eylül 2009 Salı

Marika'nın Göz Yaşları

Bir varmış, bir yokmuş....

Marika isimli New York'ta yaşayan bir amerikan vatandaşı varmış. Annesi de, babası da dünyaya İstanbul'da gözlerini açmışlar. Marika'nın aile tarihinde bir leke varmış. Annesi ve babası ufacık bir çocukken doğdukları ülkeden, çıldırmış bir eylül ayında sürülüp Yunanistan'a gitmişler. Ana vatanlarında türkçeleştirilmiş soy isimlerini öz vatanlarının diline çevirmiş her ikisinin ailesi ama Yunanistan onları dışlamış hep başka topraklardan gelmiş yabancılar olarak görmüş. Marika'nın annesi de babası da aynı yollardan geçmiş öz vatanlarından da kendi kendilerini sürgün edip bu sefer Amerika Birleşik Devletlerine göçetmişler. Amerikan vatandaşı olmuşlar. Kader Marika'nın anne ve babasını bir kez İstanbul'da bir kez de Philedelphia'da karşılaştırmış. İkinci karşılaşamalarından sonra ayrılmamışlar.

Marika, dört kardeş'in en küçüğüymüş. Üniversiteyi bitirdikleri yaz dört kardeş, anne ve baba anavatan bildikleri ülkeye gelip gezmişler. Yüreklerinin bir köşesinde hep İstanbul'un kaldırımlarına konan kuşların sesi varmış. Edebiyata gönül vermiş Marika ilk romanını Türkiye'de yazmak için çıkmış yola. Iliadis ailesinin izlerini toparlamakla meşgulmüş İstanbul ve İzmir arasında.

Marika ve arkadaşları bir akşamüstü Miko'daymışlar, şarap içerken barda çalan müziğin yunanlı tınıları şaşırtmış onu. Hem ardından Kordonboyu Balıkçısı'na gitmişler aynı akşam. Yunanlıları denize döktükleri yerde Sezen Aksu konseri olacakmış bir kaç gün sonra. Sezen Aksu ile Haris Alexiu'nun beraber verdikleri konserler anılırken gözleri gülmüş. "Haris annemle babamın sevdiği bir şarkıcı biraz uzak bir müzik türü bana" demiş.

Beraber gülmüşler, anlatmışlar. Güzel bir geceymiş, serin bir Eylül akşamıymış. Hesabı ödeyip kalkarlarken Kordonboyu Balıkçısı'nın garsonu üç tane eski İzmir resmi hediye etmişler Marika'ya. Siyah beyaz resimlere bakarken gözlerinden yaşlar yuvarlanmış Marika'nın.

5 yorum:

  1. Bu ne güzel bir hikaye böyle:))

    YanıtlaSil
  2. böyle bir şarkımı vardı neydı:)) guzel hıkaye vlademır..

    YanıtlaSil
  3. Güzel bir hikaye.

    Viadimir, güzel ve mutlu bir hafta geçirmeni diliyorum

    YanıtlaSil
  4. Bugün çok kötü bir gün geçirdim. bir sana bakıyım dedim ama senden de ses soluk yok. Hasta değilsindir umarım.

    YanıtlaSil
  5. acaba yüzlere eklenme gibi bir şansım var ki...

    www.istanbulunortayerisinema.com

    YanıtlaSil

Yorumlar