18 Eylül 2009 Cuma

"Hop N'oluyoruz?" Demeye Kalmadan: District 9

Senaryo son derece özenli biçimde hazırlanmış. Belgesel havasında başlayıp ropörtajlarla ilerlemesi, sonra çaktırmadan kurguya geçmiş olması bütün bunları yaparken mantıksal hatalara yer vermemesi filmin en önemli artıları. Ciddi anlamda görsel efektler olmasına rağmen ne yaratık dizaynında abartıp itici olmuşlar ne de uzaylı tüfekleri, savaş araçları ya da uzay araçlarında transformers gibi can sıkıcı olmuşlar. Çok büyük efektler o kadar doğal biçimde belgeselin içine sinmiş ki. Sadece çok iyi bir bilim kurgu filmi değil aynı zamanda çok iyi bir film. Çaktırmadan, seyircinin gözüne sokmadan ırkçılık konusunda da önemli sözler söylüyor. Finali malesef District 10'a fazlaca açık kapı bıraktığından umarım devam filmi çekildiği takdirde suyu çıkmasa bari. Peter Jackson Bey'in filme el verdiği filmin ilerleyen safhalarında efektlerin şapşahaneliğinden ortaya çıkıyor, afişteki zararsız kimse olarak kalmamış zat-ı hobbitimiz.

Dikkat!!! Bundan sonrası fecaaat spoiler içerir!!!

1990 yılında Johannesburg'a bir uzay gemisi gelir, havada parkeder. İki hafta sonra helikopterlerle gemiye gidildiğinde, içeriye giren insanlar, yapışak ve kanlı görümlü zemin üzerinde hasta oldukları ve açlık çektikleri anlaşılan karidesi andıran yaratıkları görürler. Yaratıklar District-9 isimli bir yöreye yerleştirilirler. Kedi mamasına tuhaf bir zaafı olan bu yaratıklara ilk başta acıyan insanlar 20 yıl içinde bu yaratıklardan nefret etmeye başlar. 1,5 milyonu bulan nüfusları ile District 9 a sığmamaya başlayan yaratıkları district 10 a nakletme kararı alınır. Kahramanımız Wikus district 9 un boşaltılmasından sorumludur. Boşaltma emrini her bir hane halkına imzalatırken görmemesi gereken bir aleti görür ve bu aletten yüzüne ve eline sıçrayan sıvı ile tamsından itibaren mutasyona uğramaya başlar bundan sonra olaylar daha da şaşırtıcı biçimde hızla ilerler.

Uzun lafın kısası izlenilesi, zorla da olsa izletilesi bir film.

(Senaryoyu Neil Blomkamp ile Terri Tatchell birlikte yazmış Neill Blomkamp filmi yönetmiş)



5 yorum:

  1. sen yine kendini filme, diziye vermişsin anlaşılan :))

    oldum olası böyle uzaylı, bilim kurgu filmleri falan ilgimi çekmemiştir nedense. ben sanırım halen geçmişin derdinde ve peşindeyim :)))

    YanıtlaSil
  2. anaaa... ben kaçırmışım bunu yaw.. izledim fragman filan.. tamamdır abi.. teşekkürler.. hemen bulacağımdır...:)))

    YanıtlaSil
  3. Orijinal ve guzel bir film.
    District 10 yani devam filmi seyirciden gelecek tepkiye gore cekilecekmis.
    Bu arada Moon(http://www.imdb.com/title/tt1182345/)
    filmini de tavsiye ederim gercekcilik , sadelik ve orijinallik bir arada olan bir filmdir.

    YanıtlaSil
  4. yazın sürpriz filmi...
    ben de hakkında geçenlerde yazmıştım...ilgilenirsen bak...

    goksel

    YanıtlaSil
  5. Ben de dün gece seyrettim. Önce, dedim herhalde saçmalık bu. Sonra film bir açıldı bir açıldı.. Şahaneydi gerçekten de. Devam filmi olursa, ki olur bence, umarım aynı havayı yakalarlar.

    YanıtlaSil

Yorumlar