19 Eylül 2009 Cumartesi

Deli Bayram

Bayram çocukken heyecan verici bir şeydi. Anneanne evinde toplanan kuzenleri yaz olsun, kış olsun felekten bir kaç gün çalardık. Daha deliye her gün bayram cümlesini öğrenmemiştik. Adına bayram denilen günlerde büyüklerin ellerini öpünce harçlık alındığını öğrendiğimiz günlerdeydik. Harçlıkları alır doğru lunaparka giderdik.

O taşra kentinin lunaparkı ninemizin evinin bir kaç yüz metre ötesindeydi. Bir gün lunaparkın ötesine geçmeye cesaret ettik. Büyük caminin oradaki çeşmeye kadar uzandık. Çeşmenin orada gördük o tuhaf adamı. Adam tuhaftı. Çok aksi yüzlüydü, çok kirli elbiseleri vardı. Elinde mavi bir tas tutuyor içindekileri yoldan geçenlere gösteriyor, yoldan geçenler kadınsa çığlık atıyordu.

Çocukların merakını cezbedecek bir tastı, çılık attırdığına göre içindekiler görülmeliydi. Teyzemin iki oğlu, öbür teyzemin kızı ve dayımın her zaman cesur ve azgın oğulları korkmuştular. Biri kaçsa diğeri de kaçacaktılar. Ama ilk kaçan olmak istemiyorlardı.

Ortanca teyzemin kızı ve ben adam doğru yürüdük. Adam aksi yüzlüydü, ağzından çıkan sesler konuşmaya benzemiyordu. Homurdanıyordu sanki. Tasını bize uzattı ve gülmeye başladı. Tasın içinde kurbağa vardı. Adam ve çeşme kenarındaki kurbağası. Adamın gülüşü tuhaftı, adam yetişkindi, yaşları bilecek tecrübeden çok uzaktık ama bizim babalarımızdan da büyüktü onu anlayabiliyorduk. Asık yüzlü adamın çocuk gibi bakan boncuk boncuk gözleri vardı. Adam çocukları yani bizleri sevindirmek için kurbağasını veriyordu bize.

Deli Bayram ile böyle tanıştık. Eve gidince İstanbul'lu kuzenler olan biteni anlattılar. Ev halkı bir daha o adam ayaklaşmamızı yasakladı. Deli Bayram'a bir daha yaklaşmadık.

Yıllar içinde deliye her gün bayram cümlesini kullanıp geyik yapmasını öğrendik. Deli Bayram o küçük şehirden silindi gitti. Kimin nesiydi, kimi kimsesi yok muydu bilmiyorum. Bayram isimli o adamı neyin delirttiğinden de bi haberim.

Aslında Bir bayram kutalamsı yazmak istiyordum ben aklıma Deli Bayram geldi

Herkesin Ramazan bayramı kutlu olsun.. Çocuklar çok ama çok mutlu olsun bu bayram, şekerler, tatlılar onların..




5 yorum:

  1. Tasında kurbağa gösterip çocukları güldürmeyi ya da korkutmayı becerebilen bir "deli Bayram"dan daha delileri bu bayramda büyükleri de korkutmaz inşaallah! Mutlu bayramlar, sevgilerimizle.

    YanıtlaSil
  2. Çocukken kurbağalarla oynardık biz.Deli Bayram'ın bir bildiği varmış. İyi bayramlar Vladimir.

    YanıtlaSil
  3. Bayramin kutlu olsun, saglikli, mutlu ve huzurlu nice nice bayramlar diliyorum:))

    YanıtlaSil
  4. Tanıdığım tüm insanların anılarında "bir delinin gülümsenerek anımsanan hikayesi" mevcut. Benim anılarımdaki o adamın adı da Deli Zeynel'di. Olmuş ve olabilecek en güzel insanlardan biriydi.

    YanıtlaSil

Yorumlar