15 Temmuz 2009 Çarşamba

Yasaklasak da Saklasak?

Temmuz ayının ondokuzu itibariyle sigara içmeyen cümle vatandaş dumanaltı olmaktan kurtuldu diyelim, neden bu yasak? Çok zararlı olduğu için sigara içilmemesi gerekiyorsa üretimi hepten kesilsin, olsun bitsin. Kimse içmesin. Herkes çok sağlıklı olsun. Ülkenin batısına gidildikçe uygulanabilirliği artan bir yasaklama türü ise, yasağın uygulanabildiği yerlerde yaşayan tiryakilerin günahı ne? Kapalı yerde, ulaşım araçlarında yoğun tüketim olduğunda saç köklerine, iç çamaşırlarına kadar tütün kokusu sinmesine neden olunabiliyordu. Ortak, kapalı paylaşım alanlarında böyle bir yasaklama olması herkesi kötü kokulardan arındırdığı gibi, içmeyen insanların pasif içici olmalarının önüne geçti.

Şimdi, hastane önlerinde bekleşip deva bulamayan vatandaşların derdine, orta öğretim çağlarındaki nüfusun uyuşturucu satıcılarının doğrudan temasına, trafikte başkalarının diğerlerinden üç saniye öne geçmesi hırslarının önüne geçtik de sıra buna mı gelmişti?

İlk sigaramı beş yaşımda iken içmiştim. Orta okulda teneffüslerde deniz kenarına bir koşu gider, soğukta titreye titreye birbirimizden sigara otlanırdık. Üniversitede günde iki paket sigarayı zorlamaya başladığımda bunun kötü bir alışkanlık olduğuna karar verip, ikinci sınıfı bitiriken bu alışkanlığa veda ettim.Alışkanlığa veda ettim ama nadiren, binde bir diyelim, içkili muhabbet sofralarında bir sigara, ya da farklı aromalara sahip sigarlardan içerken ona da üç sene kadar önce son verdim. Sigara dumanlı bir ortamda bulunduysam eve dönünce ilk işim duş alıp üzerimden çıkanları çamaşır makinesine derhal tıkıştırmak oluyor iken, sigara içme alışkanlığı kalmamış biri olarak, sigarasız hayatın bana getirdiği bir takım avantajlar var, bunu kabul ediyorum. Ancak sigara içenler açısından düşününce bu yasak içime sinmiyor.

Bu yasaklamadan sonra alkol tüketimi ile ilgili yasak gelecek mi sizce? Kalabalık içinde saçlarınızı göstermek yasaklanacak mı?

Bu kapağın altında ne var?

8 yorum:

  1. Ben de günde 3 sigara içen,içmese de olan biri olarak, bu yasağın nedenini pek anlamış değilim. Evet kapalı alanlarda, sigara içiyor olmama rağmen ben de rahatsız oluyordum, içmeyenlere işkence oluyordu.

    Açık havada sigara içme yasağının, insan sağlığına zarar nedeniyle olduğuna inanmıyorum. öyle olsaydı; Hormonlu ve genleriyle oynanmış yiyeceklere bir çözüm yolu bulunmaya çalışılırdı. Oysa genleri değiştirilmiş besin yetiştirmek için Türkiye'nin kullanılmasının yolları aranıyor. Yani insan sağlığı kimsenin umurunda değil. Sanki başka yasaklara basamak olarak kullanılıyor sigara yasağı. Ve devamında ne gelecek diye kaygıyla bekliyorum:(

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. kalabalık içinde saç göstermek yasak değil mi zaten? :))
    şu anda o yasağı da birebir yaşayan insanlar var Vladimir. Ben çok şükür o grupta değilim (kendiliğinden, inanarak ve gönülden kapanan insanları bu konunun dışında tutuyorum).
    şu sigara yasağı işineyse çok sevindim. kapalı ortamlar için konuşuyorum elbet. yoksa durakta içmiş, hastane önünde içmiş o beni rahatsız etmiyor sonuçta. ama hiç sigara içmeyen biri olarak üzerime sinen kokunun tarifini ben de çok iyi biliyorum ve bundan hiç mi hiç hoşlanmıyorum.

    YanıtlaSil
  3. hangi ülkeydi hatırlamıyorum ama plajlarda içmenin yasak olduğu biryer de var, sanırım Avrupa'da, bu kadarı da fazla dedirtiyorlar insana.

    dediğin gibi içmek yasaksa hiç üretilmesin...sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. ben bir yandan bu gibi yasaklara kızarken ve kökten imalatı kaldırsınlar diye düşünürken, beri yandan 5 ağustos sabahı bırakma kararımı destekleyici bir olay olduğu için seviniyorum dersem yalan söylememiş olurum...
    ne cümle be... dur bi tane yakiim şimdi.

    YanıtlaSil
  5. 13 yıl içtim ben de..
    3 yıldır içmiyorum..
    ama bir gün bile öykü beni elimde sigara ile görmemiştir, onun yanında ne içtim ne de içirdim bugüne kadar..

    ben bu yasağı özellikle çocuklar açısından da düşünerek pek çok yerde yasak olmasını çoktan beri arzu ederdim.. özellikle restaurant gibi yemek yenen yerlerde..

    ama yani barda meyhanede kahvehanede de yasaklanmaz ki..
    vur deyince öldürmek gibi bir şey bu..

    bu yasağın gerçek amacının da sağlık olduğunu kesinlikle düşünmüyorum..

    YanıtlaSil
  6. Ben de sigara içiyorum okuyanlara komik gelebilir ama sigara benim emniyet sibobum yada başka bir yine kendi ifademle el frenim.
    Bundan sonra çevremdekilerin benden görecekleri sözlü yada fiziksel saldırılardan sorumlu değilim ben uyarıyorum herbikesleri.
    Kolay gelsin cevremde bulunanlara diyorum.

    YanıtlaSil
  7. Bol sıfırlı meblağlara sigara içtirme ruhsatı satacaklar sanırım. Neden olmasın ;p

    YanıtlaSil
  8. Lise son sınıfı bitiminde içmeye başladım. Şimdi 33 yaşındayım. Halen devam ediyor bu alışkanlık. kaç kez denedi isem olmadı. Hep şey diyorum evlendiğimde bırakacam söz diyorum. Ama zor gibi. İşyerinde bile gidiyoruz tuvalette içiyoruz arkadaşlara. Öğlen yemekte ise kapıyı kilitliyim içiyoruz. Rezilik yani.

    Sigara yasağı, işsizliği olacak. bir çok işyeri kapanacak geçen yılda aynı şey oldu.

    Eminim alkolde yasaklanacak. Saçlarımızda kapanacak. Ayrıca bayanlar evlerde oturup sevgili kocalarına hizmet için kapının önünde bekletilmeye çalışacaklar. Arapistanda bir uygulama var kadın kocası ile birlikte olmazsa erkek onu aç bırakabilir.

    O kapağın altında çok şey var.

    YanıtlaSil

Yorumlar