22 Temmuz 2009 Çarşamba

Kitaplar

Okumayı istediğim kitaplarla ilgili bir mim almıştım aylar, mevsimler önce, hatta teknik olarak üzerinden sene bile geçti sayılabilir. Mim kimden geldi onu malesef hatırlamıyorum yine de o günden beri kafamım içinde “yaz yaz yaz” diyen bir Mor ve Ötesi kavırlanıp duruyor. Okumayı Çok istediğim 10 kitap diye bir liste yapmak için kıvranıyorum aylardır.
Okumayı istediğim kitap var elbette, hem de bir sürü. Okumayı istediğim kitapları bir güzel gidip de satın almışım üstelik. Şu mimi zamanında yazmamakla vicdanıma azap çektirdiğimden midir nedir, neyi okumayı istedim de okuyamadım diye düşündüysem soluğu kütaplığık raflarının arka sıralarına erişmek için ön sıradakileri halıların üzerine indirir buluyorum kendimi. Gitmişim, paracıkları bayılmışım, okumak istediğim kitapları satın alıp raflara dizmişim. Yetmemiş ön sıraya bir dizi kitap daha dizmişim. Zavallıcıkların, okunmamaktan sayfaları bile sararmış, solmuş. Kimisinin sararıp solacağını ön görmüşçesine naylonundan çıkarmamışım. Bildiniz bir ara bazı yayınevleri naylonayıp da satardı kitapları, kokusu kaçmasın diye olabilir, sararıp solmasın diye de olabilir. Naylonundan çıkardıklarımın hepsi hem sararmış hem de yeni kitap kokusu kalmamış Demek ki naylonundan çıkarsanız da çıkarmasanız da eskiyor kitap. İşte tam bu noktada dağıttığım konuyu toparlayıveriyorum. Okumayı istediğim; kimi zamansızlıktan kimi okumaya uygun haleti ruhiye de olmamdan kaynaklanarak raflara dizilmiş zavallılarım şunlar:
1 - Yukio Mishima - Bereket Denizi Dörtlemesi:
Bahar Karları,
Kaçak Atlar,
Şafak Tapınağı,
Meleğin Çürüyüşü.
İlkini büyük bir zevkle okuyup, ikincisini yarılamışken bir arkadaşıma önermiştim. Onun tutklu biçimde ve yarışırcasına okuması ile geri kalanından soğuyup kenara bıraktığım bir seri aklıma geldikçe tamamını okumadığım içi üzülürüm.
2 - Lawrence Durrel - Avignon Beşlisi:
Monsieur,
Livia,
Constance,
Sebastian,
Quinx.
3 - Lawrence Durrel - İskenderiye Dörtlüsü:
Justine,
Balthazar,
Mountolive,
Clea.
Toplam dokuz cilt sıkı bir vakit ayırmam gerekiyor L. Durrell'a
4 - James Joyce - Ulysses
Kaç kere başlayıp ilk sayfalarda hızım kesildi. Daha dursun.
5 - Marcel Proust - Kayıp Zamanın İzinde;
Swann'ların Tarafı,
Çiçek Açmış Genç Kızların Gölgesinde,
Guermantes Tarafı,
Sodom ve Gomorra,
Mahpus,
Albertine Kayıp,
Yakalanan Zaman,
Bunları da öğle tatillerinde gidip teker teker aldım ve kenara koydum Dur bakalım ne zaman okumak isteyeceğim.
6 - Orhan Pamuk - Cevdet Bey ve Oğulları
7 - Orhan Pamuk - Benim Adım Kırmızı
8 - Orhan Pamuk - Yeni Hayat
Yeni Hayat'ı yarıda bırakanlardanım. Bıraktığım gibi kaldı. "Cevdet Bey"i ilk aldığımdan beri bir türlü elim erip de okuyamadım. "..Kırmızı"yı ise okuma zamanım gelmedi daha.
Bir de daha önce okuduğum halde yeniden okumak istediğim kitaplar var:
1 - John Fowles - Büyücü
Bı kitabı okumaktan asla bıkmayacağımı biliyorum bir kaç yılda bir geriye dönüp okuyorum. Zamanı geldi gibi.
2 - Mervyn Peake - Gormenghast:
Titus Groan,
Gormenghast,
Titus Tek Başına.
İnanılmaz tasvirlerle dolu bir gotik, fantastik kitap, kitaba adını veren şatodaki garip kişiler arasında geçen bir dizi garip olay. Mizah yönü kuvvetli, her bir kelimesi özenle seçilmiş, içine girmesi zaman alan aman bir kez girince de çıkması zor bir dünya. Bunu tekrar okuyacak zamanı kesinlikle yaratmam lazım. Gormenghast ve yazarı hakkında özenle yazılmış bir incelemeyi şu blogda bulabilirsiniz.
3 - Jeanette Winterson - Tutku
4 - Jeanette Winterson - Vişnenin Cinsiyeti
Her ikisi de Pınar Kür'ün yetkin çevirisi ile tam bir edebiyat şöleni ikisini de en kısa zamanda okumam lazım.
5 - Arturo Pérez Reverte - Dumas Klübü
Raflarda gezerken elime ilişti seneler önce okuyup unutmuştum. Ninth Gate ismi ile Roman Polanski tarafından sinemaya uyarlanıp orijinalindeki Üç Silahşörler, İncil ile değiştirilmiş olsa da ilginç bir uyarlama olarak hafızamda yer etmişti. Bunu hemen okumam lazım. Bu kitaptan bir cümleyi alıntıyor, "her sayfa bize geçmişten bir günü anımsatıyor, o gün yaşanan heyecanları yeniden yaşatıyor bize" ve onu okumaya gidiyorum.
Hoşçakalın.



6 yorum:

  1. kitaplar konusunda müthiş bir açgözlülük var bende. daha okunmamış bir sürü kitap beni beklerken hala aralarına yenilerini katıyorum. ve üstelik her seferinde yok bu son bir daha almayacağım diye tutmayı beceremediğim sözler veriyorum kendime...

    YanıtlaSil
  2. Aynen Beenmaya gibiyim. onun yazdıklarının altına imzamı atıp devam etmek istiyorum :) Listendeki her kitabı çok merak ettim ve okumak istedim. Bir süre onlar da okunmamış olarak kütüphanemizde bekleyecekler muhtemelen. ama zamanı gelince okuyacağım. cuma günü izne ayrılıyorum. İzmir'e geleceğim :) Şu Çeşme'yle Alaçatı'nın sularından biz de faydalanalım biraz değil mi? :)) Açgözlülük yapmayayım dedim bu sefer ve yanıma 3 kitap aldım. Elizabeth Kostova'nın Tarihçi'si, Orkun Uçar'ın Kızıl Vaiz'i ve Ahmet Ümit'in Bab-ı Esrar'ı :)

    YanıtlaSil
  3. beenmayanın yazdıklarının altına imzamı atıyorum :)
    ayrıca ekliyorum. senin bu yazında yazdığın kitapların da hiç birini okumadım daha..
    ama içlerinden Büyücü yü not ettim hemen alınacaklar listeme :)

    YanıtlaSil
  4. Büyücü ve Tutkuyu hemn şimdi satın alıyorum. Daha sonra da Bereket Denizi Dörtlemesini alıp okumayı planlıyorum.
    tavsiyeler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Büyücü beni de çok etkilemiş kitaplardan biridir.

    Durrel ve Prousr da birkaç yıldır listemde ama bir türlü sıra gelmedi.

    YanıtlaSil

Yorumlar