14 Temmuz 2009 Salı

Gözü Kapalı

Kimi insanlar görmek kimisi de görmemek için çaba gösterir. Kimisi uzaklara bakmaktan burnunun dibinde olan biteni görmez. Ben fena halde terazi burcu bir insan olarak mesela, milyonlarca olay hakkında fikir yürütebilirken yakın menzilde olanlara karşı resmen kör kalabilirim. Farkederim elbette sonunda ama, sonunda kelimesinde gizli bu farketmenin ne denli yetersiz ve geç kalmış olduğu.

Beni etkileyen bir görmeme bir kitaptaydı. Siri Hudsvedt'in bizde Can Yayınları'ndan çıkan kitabı "Gözbağının Ardında" parası karşılığında; görmediği halde görmeye, yorumlamaya çalışan bir kadının öyküsü imiş gibi yaparak bizi öyküsünün içine alıyordu. Kadın gözleri bağlanmış biçimde, sadece dokunup, koklayabildiği nesnelerin anlattıklarını keşfetmeye çalışıyor, hayal gücünün tuzaklarından ziyade gerçeğin tuzaklarında menzil kaybediyordu. Hayat da böyle aslında herkesin baktığı aynı şey, herkes farklı bir şey gördüğünü zannediyor.
Kadınlar meselelerin ve insanların özünü daha hızlı görebilme konusunda erkeklerden daha maharetli. Kadınlar istemedikçe kolay aldanmıyorlar. Ya da istediklerinde görmemezlikten gelebiliyorlar. Erkekler detayları ıskalıyorlar. Yok yanlış oldu erkekler önemsiz detaylarda takılıp daha çok vakit kaybediyorlar.
Olayları hepimiz ayrı pencereden seyrediyoruz, boşlukları zihnimiz dolduruyor. Bazen görmemek, görmekten daha iyi, görmediğinizde doldurulamayacak boşluklarınız oluyor.


5 yorum:

  1. niçin gözü kapalı?
    ben resme bakınca iki şeyi düşündüm.

    1-erkeklerin gözleri hep kapalı. çevresindeki güzellikleri farketmiyorlar. Oysaki bir baksalar gözler kapalı olmaz değil mi? (aşk-kadın)

    2- belkide erkek görmek istemediği şeyler var o yüzden gözlerini kapatmıştır. Acı çekmekten yara almakdan korktuğu için. sevdiği kadının onu aldatmıştır veya onun yalan söyledeğini farketmiştir.

    3- hepimizin gözleri kapalı.
    çevremizde olanların farkında değiliz yada görmemezlikten geliyoruz. Yada o kadar az insanlarız ki sesimizi duyulamıyoruz. (siyasi)

    ya bu resimde hakkında o kadar çok konuşulacak şeyler var ki?
    ilk aklıma gelenler bunlar.

    YanıtlaSil
  2. ama bir şey diyecem ben geldiğimde yazı yoktu. ama şimdi benim ilk yorumum olmadı ama:(

    YanıtlaSil
  3. sahi bende dün yorum yazmak istedim ama yazı yoktu!merak ettim viladimir resmi önce yazıyı sonra koymanın amacı neydi?esasen resime yorum yapmamızı mı bekliyordun?cevap yazarsan sevinirim!

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Neslihan,

    Yazdıkların resmen o resmin altına blog yazısı olacak bir emeğin ürünü, ellerine sağlık.

    Sevgili Neslihan ve Sinderellaa,

    Arkadaşlar elim sürçtü
    hoşuma giden bir resmi sonra bununla ilgili bir yazı yazarım diye bir kenara ayırayım derken yayınlayıvermişim. Yayınlanınca da yazısını yazasıya yorumlar gelmiş. Kusura bakmayın lütfen :))

    YanıtlaSil
  5. Teşekkür ederim Vladimir. Ben çok şanslıyım galiba. Seni tanıdım.

    YanıtlaSil

Yorumlar