16 Temmuz 2009 Perşembe

Dört Dinledim, İki Okudum, İki Öğrendim, Bir Baktım, Sonra Bir de Baktım...

Patricia Kaas - Kabaret, Fransız sanatçının her albümüne hayran kitlenin de sıradan bir müzik dinleyicisinin de mutlaka edinmesi gereken bir albüm. 1930'lu yıllara ithaf edilmiş gibi duran ancak çağdaş sesleri de içinde barındıran bir Kaas şaheseri daha denilebilir. Mutlaka dinlenilmeli, günlerdir dinliyor dinlemeye doymuyorum.


Nilüfer - Hayal, 2005 yılında çıkardığı albümde sırtında yıllardır taşıdığı safralardan üstelik ağırlığını kendi bestelerinin oluşturduğu bir albüm ile kurtulan sanatçı 2009 yılında yeni bir albümü tamamladı. Bu çalışmanın ilk habercisi geçtiğimiz yıl yaz aylarında satışa sunulan "Sen beni tanımamışsın" singılı idi. Singıl yoldaki albümün en kırıcı olmayan ifade ile vasat bir çalışma olacağının sinyallerini vermişti zaten. Sinyallere kulak verenler yanılmamış oluyor güzel bir ses, güzel orkestra, güzel şarkılar ama sanırım ya tuzu ya da biberine denk gelecek bir takım tınılarda noksanlık var ki, albüm vasat olmaktan kurtulamayacak.


Fresh, Hüseyin Karadayı - Bu adamın son iki albümünü zevkle dinlemiştim. İyi bir albüm yapmış yine, sıradan bir Dj albümü değil özellikle açılışı yapan sevilen bir Sezen Aksu şarkısı olan "Geri dön"ün capcanlı bir Betül Demir yorumu albüme hızlı bir biçimde dalıyor ve sonuna kadar da ilgiyi azaltmadan kulak kabartıyoruz. Adı gibi Fresh bir albüm, yaz cıstaklaması için ideal.


The Unthinkable - Amanda Ripley, Bloglarından tanıdığım kimselerin hangi türde olursa olsun bir eser vermesi hoşuma gidiyor, orta şarklılık işte kendime bir pay çıkarıyor için için gurur duyurum. Amanda, felaketler karşısında insan davranışını incelemiş, nedensiz gelen bir çok insan davranışının altında yatan sebepleri sırasıyla incelemiş. Soğukkanlılığı korumanın genellikle hayat kurtardığı konusunda iç güdüsel olduğunu sandığım ani olaylar karşısındaki bazı soğuk ve mesafeli davranışlarımın bana ve çevremdekilere kısa vadeli zararlar getirme riskinin az olduğunu öğrenme şansına kavuştum. Çılgın kalabalıklardan uzak duralım, ne olur ne olmaz.


Sıfır Km. - Albüm, Levent Yüksel yanına Volkan Öktem ve Ant Şimşek'i alarak Sıfır km isimli grubu kurdu ve şimdi de "Albüm"lerini çıkardılar. Dokuz şarkılık çalışmada üç de tanıdık melodi var, biri Yas, biri Med-Cezir, öbürü de Zalim. İyi eserler hoş eserler de tekrar dinlemenin ne gereği vardı bunc yıldan sonra. Hoş bir rock çalışması olmuş, dinlenilse de olur dinlenilmese de.


Uygarlığı değişiren yüz kedi - Sam Stall, Blog arkadaşlarım yine. Aylardır kitapçıda elimi atıp da jelatinlerini aralayıp içeriğine bakamadığım için bir türlü satın alamadığım kitap, kedi gibi bir sürpriz yaparak ellerime düşünce nasıl sevindiğimi anlatamam. Benim gibi bir kedi severin bir solukta bitirmemesi imkansız bir kitap. Kedilerin düşleri, becerileri ve haylazlıklarına hayran her kediseverin okuması gerekli.


Gazetelerin bilim köşelerinden edindiğim bilgiye göre; kediler sabahları acıklı mırıldamalar çıkartarak sahiplerini yataktan kaldırabilme konusunda çalar saatlerden daha etkiliymişler. Gördüğünüz gibi gazetelerin bilim sayfalarından gözlerini ayıramayan bir blogger mizacım var ki akıllara sezadır kendisi. Kedi sahibi sıradan bir insan sabahın körü oldu muydu, bebek gibi inildeyen kediye mama verdiğinde vicdan azabı çekmekten kurtulabiliyormuş. Ben de bir tek benim kediler özel sanıyordum. Kediler sahiplerine bir sabah olsun sabah keyfi yaptırtmamaklari ile bilimsel araştırmalara konu olmuşlar haberim yokmuş. Benimkiler sağolsunlar beni kahvaltı için değil de balkon sefası için kaldırıyorlar en değerli sabahın köründeki uykularımdan. Beyaz kedi yazları balkonda iki tur atmadıkça susmuyor. O ne miyavlamadır, anlatmam, anlatamam. Tarifi mümkün değil. Kalkıp açıyorum balkonun kapısını yeter ki sussun. Susuyor. Bende uyku neyin kalmıyor.

Öğrendiğime göre İngiltere'de ilk ve orta öğretim seviyesindeki sınıflarda uyumsuzluk gösterip antisosyal davranan ve huzursuzluk çıkaran öğrencilerden ötürü öğretmenler velileri dava edebilecekler. Hakimler de aileleri ebeveynlik kursuna gönderebileceklermiş. Hımm ne güzel. Darısı başımıza. Böylelikle çocuklara hak ettikleri ilgi zorla da olsa gösterilebilecek demek ki. Çalışan ailede çocuk olmak bazen zor zenaat.


Bir baktım, pazar günü otobüs durağında yaşlı bir adam, hasır şapkası, tiril tiril gömleği, kıravatı, ütülü pantolonu, sandaletleri ve çorapları ile oturmuş otobüs bekliyor. Çok huzurlu bakıyordu. Durakta oturduğu bankın yanında bir ayakkabı reklamı, koskocaman ayakkabı resmi. Resmin yanında oturmuş adamcağızın fotoğrafını çekmek isterdim yanımda makine olmadığı için hayıflandım sonradan.


Bir de baktım, evlenmeler gırla bu ara. Evleneceği kadını eski erkek arkadaşlarından kıskananları ve "görüşme onunla diyorum sana"ları hiç anlamadım. Anlam veremedim. Hastalıklı buldum, uzakta durdum ki maksat bana da bulaşmasın. Sen şimdi evli barklı çoluklu çocuklu adamken git başkası ile ilişki yaşa, sonra da cümle alemi yıllarca ıkındırıp sıkındırıp eninde sonunda kararını ver ve yuvanı yık, ardından evlenmeye kalk. Sonra da evleneceğim diye yıllarca sustalı maymun ettiğin kadına ültimatom çek; "yapma", "etme", "cart" ve bilhassa "curt" diye vızıkla zıpzıpzıplayan yer cüceleri gibi. O da harfiyen uysun yasaklamalarına. Eşeklik serde olunca semer giydirecek kimse bulunur elbette. Komiksiniz vesselam. Peki konuşmuyorum, hiç işim olmaz fırtınalı ihtiras bozmalarınızla. N'aparsanız yapın. Gidin mutlu olun, üreyin falan.

10 yorum:

  1. Ben senin kedilerini niyese çok sevdim.

    İngiltere'de yapılan bu uygulama çok güzel. Keşke bizim ülkemizde de olsa ama maalesef çok zor ihtimal.

    son paragrafında birine çok kızmışsın onu anladım.

    YanıtlaSil
  2. Nilüfer bir numaradır benim gözümde. Hani Sezenciler ve Nilüferciler diye ayrım yaparlar ya, ikisini de severim o ayrı ama Nilüfer'in yeri daha bir başkadır bende.

    Sıfır Km.'yi daha bugün dinledim :) Bilindik şarkıları zaten sevdiğim için onları yine beğendim. ama dediğin gibi bunları alıp yeni bir albüm yapmanın gereği yoktu.

    kitabı beğenmene çok sevindim :)

    sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Ne yalan söyleyim, albümler hakkında bir tek Sıfır Km için bir iki söz edeceğim ki, o da hemen hemen aynı düşünceler. Yeni besteler bekliyordum ben, olmadı. Performansları çok iyi diye duymuştum bir arkadaşımdan, 3 yıl önce. O zamandan beri ortaya çıkanın bu olması hayal kırıklığı benim için.

    Amcayı çok merak ettim bir de. Bayılıyorum böyle beyefendilere; yazlık takım elbiseli, kıravatlı. Sandaletler de cabası.

    İzlenimlerin için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. peki ya senin şahitlik mevzuların ne alemde :))))

    bu arada akif pirinçci'nin kedi serisini okumuşsundur herhalde...

    YanıtlaSil
  5. kargodaki aksaklık için tekrar özür dilerim ayrıca.

    YanıtlaSil
  6. nasıl yani?adam eski karısını mı yasaklıyor yoksa yeni karısını mı?eğer eski karısını yasaklıyor o da bunu dinliyorsa kusura bakma ama salaklık kadın da!ona ne canım Allah Allahmadem ayrılmış kadın istediğiyle görüşür!eğer yanlış anladıysam dabeni mazur gör,bu sıcaklar beynimi telef etti!:)
    albümler hoşuma gitti tespitler fevkalade!:)

    YanıtlaSil
  7. Sevgili arkadaşlar,

    Neslihan,

    Kedilerim çok sevimli allah nazardan saklasın. Şu gğnlerde bir resimlerini çakip onlarla ilgili bir şeyler yazmak istiyordum. Bu işe hız vereyim bu vesileyle :)

    Cinar,

    Nilüfer'in sesi Sezen'inki gibi hasara uğramadı hala billur gibi. Ciiden güzel kitap sen okudun mu? Kargo konusu, hiç üstünde durulacak bir şey değil aynısı benim de kaç defa başıma geldi. Düşünüp göndermiş olman yeter, bi solukta okudum :)

    Egemavisi,

    Amcanın sandaletlerle çok şık bir ayakkabı reklamı önündeki duruşu çok güzeldi resmini çekebilmiş olmak isterdim. :)

    Beenmaya,

    Şahitlik mevzuları.. "ah ki ne ah!!" dedirtir bana, yalancı bir şahit olucam ben :)

    Sinderelaaa,

    Olay tam şahin tepesi, dallas ve hanedan karması, kırması bir olay. Çok değerli bir arkadaşımız yıllardır eşi de olan değerli bir arkadaşımızı göz göre göre arkadaş grubumuzdan başka bir kadın ile aldattı. Karısının haberi yoktu. Sonra bu karısını boşayıp kızla evlendi şimdi karısının erkek arkadaşları ile ne surette olursa olsun haberleşmesini konuşmasını her ne surette olursa olsun iletişim kurulmasını itemiyor. Kadın da kabul etti. Yani ne diyim, görüşmüyorum böyle rezillik sahibi kimseler ile. :))
    Olay hakketen de karışıkmış açıklarken bile kördüğüm gibi dolandıkça dolandı.. :)
    Aslında bundan 8 sezonluk tv dizisi çıkar.

    YanıtlaSil
  8. bu insanlar nasıl hayatlar yaşıyorlar anlamıyorum!şimdi bu tip olayları duyan kadınlar kocalarına nasıl güvenecek ?gönül rahatlığıyla arkadaş ortamına nasıl salacak?bundan 8 değil 18 sezonluk dizi bile çıkar!

    ben bir tespite vardım kimse evlenmesin en iyisi bu !:)

    YanıtlaSil
  9. şu Hüseyin Karadayı'yı merak ettim, bir.

    Şu aldatma evlenme konusunda ise erkeklere güvenmemeyi düşünen bayanlara söylemek istediğim şey;

    arkadaş grubunda evli olduğunu bildiği ve hatta adamın karısının arkadaşı olan kadının, bunu bile bile adamın koynuna girişinde kadınların hiç mi suçu yok be abi?

    erkek karısını kimle aldatmış? karısınında tanıdığı bir ortak arkadaşları ile...
    ve adam tek suçlu ve güvenilmez öyle mi şimdi?

    breh breh...

    YanıtlaSil
  10. Hüseyin Karadayı yı yeni dinledim. ben çıstaklı müzikleri pek sevmiyorum. disko müziği diye tabir edilen müzikleri pek sevmiyorum diyebiliriz. o yüzden bu albümden pek hazettiğim söylenemez :)

    YanıtlaSil

Yorumlar