22 Mayıs 2009 Cuma

En Arızalı Aşk Filmleri

Aklımda yer etmiş arızalı aşkları anlatan filmleri tekrar kafamdan geçirdim. Listeyi beşe indirmek hayli zor oldu. İşte aşkın en arızalı hallerini izleyicisinin yüreğinin ortasına aşkın acısını saplayıp orada bırakmış filmler.

1 -La Femme d'a Cote; 1981 yapımı François Truffaut filminde başrolde Fanny Ardant ve Gérard Depardieu var. (daha önce detaylı anlatmıştım)

2 - The Pillow Book; Peter Greenaway'in 1996 yapımı bu filminde Ewan McGregor, Vivian Wu ve Ken Ogata oynuyor. Film her Greenway filminde olduğu gibi diğer sanat eserlerinden yararlanıyor. Bu filmde Japon kaligrafi sanatı, insan vücutlarına yazılan yazılar oyuncular ile birlikte başrolü paylaşıyor. Alışıldık filmler gibi başı, sonu ve ortası yok. Farklı zaman dilimlerinden olaylar, defileler, yazılar ile birlikte ortaya bırakılıyor seyirci kendi kafasında olayları birleştiriyor. Aşkı, aşk acısını ve intikamı bu kadar iyi anlatan bir film daha önce görmedim.

3 - Betty Blue ( 37°2 le matin) ; 1986 yapımı bir film, jean Jeacques Beineix'in yönettiği filmde Béatrice Dalle ve Jea Hugues Anglade başrolde. Yazar olmaya çalışan ama bunu pek ciddiye almayan adama aşık kadının hikayesi. Meteliksiz çift güzel bir aşkı yaşarken kadın adamın yazar olması için tutkulu bir çırpınma içinde deliliğin kapılarını aralıyor.

4 - Great Expectations; 1998 yapımı filmin yönetmeni Alfonso Cuarón, oyuncular ise Ethan Hawke, Gwyneth Paltrow, Hank Azaria, Robert deNiro, Ann Banctroft. Charles Dickens'in kitabından hayli serbest bir uyarlama bu arızalı filmler arasında romantik komedi filmlerine yakın duran haline rağmen bu filmdekiler birbirlerinin canını acıtmak için uğraşıyorlar. İntikam şömine başında alınıyor.

5 - Breaking the Waves; Lars von Trier'in 1996 yapımı filminde Emily Watson, Stellan Skarsgard, Jean Marc Barr, Udo Kier oyunuyorlar. Gerçekçiliği ile akılda kalan bir film. İskoçyada geçen bir melodram, küçük köydeki bir kız petrol işçisi erkekle evlenir, mutlulukları adamın geçirdiği kaza ile sona erer. Adam yatalak kalır. Karısından istediği bir tek şey vardır, kadın o isteği yerine getirir.




8 yorum:

  1. 4 ve 5 i seyrettim. hakkaten arıza. digerlerini seyretmedim ama 2. yi merak ettim :) öyle ısrarcı acıları pek sevmiyorum aslında. ama en iyi anlatan deyince orada akan sular duruyor. bakmak lazim..

    YanıtlaSil
  2. bir de cesaretin var mı aşka diye bir film vardı. kızla, erkek çocukluk arkadaşları. ama tüm işleri birbirlerine hayatı zorlaştırmak.acayip bir şeydi. betty blue yu çok sevmiştim. kitabını bir arkadaşım hediye etmişti. nickimi betty blue yapmıştım o zamanlar filmi izlemeden. filmi görünce, meğer bayağı açıkmış, anlamıştım.

    YanıtlaSil
  3. bir de cesaretin var mı aşka diye bir film vardı. kızla, erkek çocukluk arkadaşları. ama tüm işleri birbirlerine hayatı zorlaştırmak.acayip bir şeydi. betty blue yu çok sevmiştim. kitabını bir arkadaşım hediye etmişti. nickimi betty blue yapmıştım o zamanlar filmi izlemeden. filmi görünce, meğer bayağı açıkmış, anlamıştım.

    YanıtlaSil
  4. Çınar;

    1. ciyi çok tavsiye ederim. Mükemmel bir film. 2.si ise cidden değişik. Ekran dörde beşe bölünüyor, bir podyumda mankenler yürüken japonca yazılar tepeden iniyor, o haldeyeken birden otuz sene öncesini gösteriyor. Gözlere bombardıman halinde bir film. Aşk filmi izlediğini zannederken intikam filmi izldeğini anlıyorsun. Çok yazdım susuyorum :))

    Arzu;

    O filmi de çok severim aslında, ama burda yazdıklarım daha arıza. Şİmdi dikkat ettim bu beşlideki filmlerin hepsinde ölüm var.. Korktum bak şimdi. Betty çok üzücüydü, kadının aklını kaybetmeye başlaması ile acıyorsun olan bitene.

    YanıtlaSil
  5. Bu listeye benim ekleyebileceğim, en azından kendi "Arızalı Aşk Filmleri" listeme ekleyebileceğim bir film olsa, ilk aklıma gelen True Romance olur sanırım.

    1. ve 2. sıradaki filmleri seyretmemiştim. Onları da çok merak ettim açıkçası.

    YanıtlaSil
  6. Evet Tarantino'nun senaryosunu yazdığı T R güzel filmdir üstelik orada da kan gövdeyi götürüyor..

    YanıtlaSil
  7. 1 ve 2 yok bende
    3 ve 5 var ama izlemedim, ilk izlenecekler listeme aldım..
    4.......... kesinlikle muhteşem bir film.. müzikleri de mükemmel...

    YanıtlaSil
  8. 3 ve 5 madem var kesinlikle izlemelisin. Ciddi iyi filmler.

    YanıtlaSil

Yorumlar