14 Mayıs 2009 Perşembe

Bir Sanatçı İçin Beraber ve Solo Kaygılar

Dünyaya erkek olarak gelmiş ve içindeki kimliği dışına vurmuş, cinsiyetini değiştirmiş bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Meslek hanesinde sanatçı yazıyor. Sesinden, çok güzel sanat müziği eserleri de dinledik en arabesk nağmeleri de. Tercihinin bedelini dönem dönem ödemiş, seveni de olmuş sevmeyeni de. Bedelini öderken yıllarca sahneye çıkıp şarkı söylemesine yasak getirilmiş demokratik ülkemizde. Diğer erkeklerin sanatçının haline özenip kadınlaşmaması için bir önlemmiş meğerse.

Kendisini sever ya da sevmezsiniz, şarkılarını da dinler ya da uzak durursunuz, beğendiğiniz ya da nefret ettiğiniz yönleri vardır. Türk sanat müziğine bu denli ihanet etmesine için için kızabilirsiniz belki, TV programlarına çıktığındaki halini avam bulursunuz ya da. Türk halkını askerlikten soğuttuğuna dair iddialarda bulunabilirsiniz zaman zaman. Ama hayatında keskin virajlar almış, yaptıklarının bedelini ödemiş bir insan olduğunu inkar edemezsiniz.

Bir bakan bir vatandaşına bu denli ismine varıncaya kadar söyleyip tuhaflık olarak nitelendirmemelidir. Vatandaşlarını birbirinden ayırıp bir tanesinin ismini toplum önünde aşağılar biçimde ağzına almamalıdır. Truman Capote'nin çok sevdiğim bir sözü var "yönetenler dillerine hakim olmalı, hal ve tavırlarına dikkat etmelidir, aksi takdirde yönetilenler darmadağın olurlar" Bizdeki "balık baştan kokar" sözünün daha bir derinidir.

Devir vatanadaşa bok atma devri.

Resimde sanatçımızı bir grup tüyü bitmedik yetimi, askerlikten soğutmaya çalışırken görüyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar