8 Ekim 2008 Çarşamba

Kıbleyi Nerde Buldum?

Israr kültürel bünyemizde var, maalesef bu böyle. Bünye alışkın olunca ısrar eylemi, genelde ısrar edenin başarısı ile sonuçlanıyor. Örnek mi, en sık rastlanılanı aşağıda, buyurun;

- Allaşkına şu börekten de al
- Tokum
- Bak ant verdim
- Vallahi yiyemem, çok fena doydum.
- Olmaz, katiyen olmaz, ölümü öp
- Peki alim madem
- Hatır için çiğ tavuk yenirmiş, hah şöyle, yarasınnnn!!
- Hönnnnkk!!!

Böreğe tok başarıya aç bir ulusun bireyleriyiz, böyle ufak başarılar, özellikle ev hanımlarının göz pınarlarında mutluluk nemlerinin birikmesine yol açıyor. Tok olana ise hele akşam sofrası ise, yemek sonrasında kabusların en şerefsizini gösteriyor. Uyumak haram oluyor o gece eğer mide fesadına uğranmadıysa, karabasan, kabus Allah ne verdiyse geliyor geceyarısını çok geçmeden ziyaretinize.

Benim en güldüğüm ısrar türü din konusunda olanı. Özellikle ateist insanları dine, imana döndürme çabası içindeki insanların halleri. Adamı rahat bırakın canının istediği şeye inansın, inanmasın. Karşına alıp yarım saat konuştun diye bir ömür dolusu birikimin onu getirip oturttuğu köşedeki inancını değiştirecek değilsin ya. Hem sana ne? Rahat bırak, kendi inancı kendine.

Ateist insanı öncelikle doğru yola çevirmek için ona diller dökerler, sonra da uğraşıları beyhude çıktığın için ona acırlar. “Allah ıslah etsin” falan derler. Ateiste acımak bir kere, en duygusuzca duygulardandır. Her şey bir yana hesaplı, planlı, kendi ellerini temizlemeye yöneliktir. Beş yüz yıl kadar geride kalmış olması gereken duygudur. Farklı olanı anlayamayan insan öncelikle kendine acıyıp kafayı tez elden çalıştırmayı seçmelidir. Ateiste boş yere dil dökenleri görünce ben de işi dalgaya dökerim. “Hocam, geçen gün yolda bir ateist gördüm, önce ne gördüğümü anlamadım. Derken anladım ki ateistmiş, allah karetmesin bir acıdım kendisine, şaşarsınız mirim. Hatta kendisine " Allah şaşırtmasın” diyecektim ki zor çark ettim.” derim. Sonra da sorarım, “hocam ateiste saat sormak günah mı?” diye. Bu dumura uğratan sorulardandır, cevap alamam genelde. O zaman kendi cevabımı kendim veririm. “Bence, eğer saatin kaç olduğunu bilmiyorsak, etrafta saati soracağımız başkası yoksa, bir tek ateist varsa ona saati sorabiliriz. Ama saatin yelkovanının kıbleyi göstermesine dikkat etmeliyiz yoksa yanlış bir şey yaptığımız korkusuna kapılırız” Hala daha yaşam belirtisi gösteriyorsa karşımdaki ona içinden atesit geçen isim/sıfat tamlamaları üretirim: “Dünyanın en güzel ateisti, Besle ateisti oysun cemaati, Ateistle yatan şaşı kalkar, Usta ortaya bir ateist karışık olsun, Ateistin gör dediği, Şoför bey şu ateisti takip eder misin?, Ateistin oyu çobanın oyuyla bir mi? Sakla ateisti kimse görmesin, Nescafe bile üçü bir arada bir tek ateist yalnız, şu ateisti sarımsaklasak da mı saklasak ne yapsak?” Bu tür cümle girişimlerinde alay sezerlerse de pek bir söz etmezler, suskun kalmayı yeğlerler.

Hem bana ne oluyor ki, o ateisti değiştiremeyeceğine göre ben de onu değiştiremem, boşa çene tüketip klavyede gezinen parmaklarımı yoruyorum.

Bu arada geçen sene, Ankara’da, bir hafta kadar konaklamıştım bir iş için. Kaldığım otelde odama çıkınca, eşyalarımı yerleştiriyordum. Çamaşırlarımı koymak için çekmeceyi açtım. Bir de ne göreyim beğenirsiniz? Çekmecenin içinde yeşil bir ok, eğilmeden bükülmeden dosdoğru bir yöne işaret ediyor. Okun önünde “kıble” yazılı, yanında da Arapçası var. Diyelim seyahate çıktınız, kıbleyi bulmak için kafa patlatmanıza gerek yok, öncelikle açın çekmeceleri bakın. Kıblenin yönü oralarda bir yerlerde gizli. Mutlaka bulursunuz.

23 yorum:

  1. Saat sorarken çok dikkatli olmak gerekiyor:))seçmek lazım diyorsunuz:)çok hoş yazı:))

    YanıtlaSil
  2. :) Başlığı değiştirdim yorum yazılıncaya kadar.. :))

    Evet saat sorarken dikkat. Bazı kurallara dikkat etmemiz lazım.

    YanıtlaSil
  3. He heh çok keyifli bir yazı olmuş ben geçenlerde annemde gördüm, ramzan hedşiyesi yapmak için almış büyüklere kendinden kıbleyi gösteren pusulalı seccade. Seccadenin bu pratik özelliğinden çok çin icadı olması bana ilginç gelmişti. Bu çinliler kadar akıllı olsak neler başırırız die düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  4. Ama gerçekten namaz kılanlara, özellikle misafirlikte kıblenin yönünü çözmek eni konu maharet gerektiriyor. Ben mesela ilkokul bililerimden yaralanıyorum yön bulurken. Ağaçların kuzeye bakan tarafları yosun tutarmış. Önce yosun tutmuş bir ağaç buluyorum, yosun ne yöndeyse o yön kuzey, zıddı da güney diye biliyorum.

    Bu çinliler zaten sonunda bir iş açacaklar başımıza korkarım :))

    YanıtlaSil
  5. Ateistlere ateistlikleriyle mutluluklar mecusilere mecusilikleriyle, müslümanlara müslümanlıklarıyla, dürziilere dürzilikleriyle velhasıl herkese kendi inancıyla mutluluklar ...
    Tebliğ diye bir görev var elbet hiç bilmeyene bilmesi gereken kadarını söyleyip işin suyunu çıkarmamaya özen göstereceksin o kadar.
    birde bilinmeyen edilmeyen yerlerde öyle bir Kıble göstergesi iyi oluyor yine de, tırın tırın kıble sorcak insan aramaktan yahut bütün coğrafya bilgilerini bulunduğun ortama uyarlayıp sakata gelmektense çin malı kıble pusulalarını tercih ederim :P

    YanıtlaSil
  6. Ne kadar dogru bilemiyorum, ama Cinli bir kasap, kesat giden islerini artirmak icin, komsusu olan musluman bir kasabin tabelasindan esinlenerek yeni bir tabela astirmis dukkanina. Tabelada "HALAL PORK" yaziyormus!!!

    Israr bir tur guc kullanimi. Basariyla sonuclandiginda zafer, basarisizlikla sonulandiginda ise nefret sarhoslugu yaratan. Ve sarhosluk veren hersey gibi bunyeye zararli; o yuzden israrla kacinmali:) Ama insan, mutfagindaki asi da, dimagindaki bilgiyi de, sadece kendine saklamamali.

    Otel odalari kazan sen kepce, neler buluyorsun oyle? Dolaplara kadeh dayayip yan odadaki seminerci bayanin mahremini arastirmalar, cekmecelerde kibleyi bulmalar... Bakalim daha sirada ne var? Allah islah etsin seni Vladimir:P

    YanıtlaSil
  7. ben çinlilerden pusulalı olduğu kadar günde beş kez kendi kendine şişen ve namazını kılan bir şişme mümini olan seccade buluşu bekliyorum.
    sessizce ve saygıyla..

    YanıtlaSil
  8. Kıbleye çok güldüm:) Kıbleye dogru dönmemiş seccadelerde kılınan namaz geçersiz sayiliyorsa, ne demeli ki buna..Tanrı'nın hiçi işi yok,bunlarla uğraşacak..Namaz aslında hareketler zinciridir ve eylemin bir başka amacı da biraz hareket ettirmektir o yaştaki insanları...(bunu yoga hocam anlatmıştı,uzatmayacağım)

    İbadetin her hali güzel,ister elini açıp dua et, ister şükret, ister Tanrının yarattıklarına sevgiyle bakmayı bil, yeterki korkuyla değil içten gelsin..

    Biz başkalarını değiştirmeyi seven bir milletiz..Dönüpte kendimize bakmayı bilemiyoruz malasef..

    Ayrıca her ateistinde inandiği birşey vardır mutlaka..Turkiye'de ateistlik fazla baskı,dinde kurallar -korkular zincirinin tepkisi olarak var sanki..

    YanıtlaSil
  9. nefret ederim ısrardan...ısrarcı tiplerden...bi insanın bişeyi yapacağı varsa yapar...yoksa zorlamanın ne anlamı var...
    kimseye ısrar etmem...ama bu ısrar kültürü öyle bi işlemiş ki içimize ısrar etmediğim zamanda bozulur milletimiz..:Ppp vayyy niye ısrar etmedin der...ya da ısrar etmedin ki geleyim der...bla bla ...

    bi cinsiz velhasıl :Ppp

    YanıtlaSil
  10. Abi insallah cinlinin biri okumuyordur burayi:))

    Namaz saati geldiginde, cantamda tasidigim cin mali seccade aska gelip sismeye basliyor! Allah'im dusuncesi bile cok komik, nerden buluyorsunuz bunlari yahu?!

    YanıtlaSil
  11. türkiye'de aileler arasında araştırma yapsalar: oğlunuzun büyüyünce homo mu olmasını, yoksa ateist mi olmasını tercih edersiniz diye, sonuç ne çıkar merak ediyorum.

    YanıtlaSil
  12. türkiye'de aileler arasında araştırma yapsalar: oğlunuzun büyüyünce homo mu olmasını, yoksa ateist mi olmasını tercih edersiniz diye, sonuç ne çıkar merak ediyorum.

    YanıtlaSil
  13. slm
    börek kısmını bayramda tam olarak yaşadım.
    bu kadar mı ısrar olur
    hiç tadım tuzum yok,üzerime şimşekler çakmış sonra da misafirlige gittigimiz biricik teyze meyve suyunu içtimsadece zaten hic bişe yiyeck halim yok..
    hiç yemiceksen o kücük dilim olan böregi ye..
    benim hatrım icin..
    bak kurumuşsun,hadi kırma beni
    "ay teyzecim yiyemicemmm diye bakıorm ama anlamıo,annmlerdde o tarafdan teyzzeye destek veriyoo"
    zorla yedim o kadr zor yutkundmki..
    -yemek konusunda ısrar edilmesinn,üzerime tirenmesin lütfen ,sıkılıp bunalıorum sonra...
    :çok mu veryansım ettim:)

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Kremali'nin annesi.. bende senin "Halal Pork" a çok güldüm walla..:)))
    Arzu Pınar'ın sorduğu sorunun bende 3 kez muhafazakar din kardeşim sayın Cemil İpekçi'ye sorulmasını devlet büyüklerimden rica ediyor,yanıt alamazsak, maliye bakanını istifaya davet ediyorum.
    Ne alakası var diye sorma, bilmiyorum. İçimden geldi.

    YanıtlaSil
  15. Evet 3 kez sorulmali:P

    Maliye bakani istifa etmezse, bu sefer de hava, deniz ve kara kuvvet komutanlari istifaya cagirilmali. Ne alakasi var diye sorma, bilmiyorum. Icimden geldi;)

    YanıtlaSil
  16. İstenen istifalar gerçekleşmezse, Cemil İpekçi ateist olsun, emekli futbolcu olsun, maço olsun, tv de spor programında her pazar akşamı geçmişte kalmış maçları yorumlasın. Yorumları bitmek tükenmek bilmesin. Neden mi? Çok içimden geldi, üstelik ısrar üstüne ısrar ediyorum. Ölümü kemirsin ki... :)

    YanıtlaSil
  17. çok tatlısınız yaa hepiniz, yorumlara ayrı bayıldım, yazına ayrı bayıldım vladimir...

    biri beni ayıltsınnn... :)

    YanıtlaSil
  18. Ataistler bu dincilerin inandığı Allah'a inanmıyorlar.Bir de sen saati soruyorsun vah yavrum vah!Önce 3 kez ağzını suyla yıka, sonra gözlerini üç kez, bakıp onu gördüğün için,hele ellerin değdiyse bilip bilmeden o eli ne yapman lazım sen anla işte.
    Büyük oğlum torunuma nüfus kağıdı çıkartırken dinine ne yazalım sorusuna dinsiz yazın demiş.Nufus idaresindeki kızın ifadesini sen tahmin et.Çünkü çocuk büyüyünce araştırıp kendi karar versin dininin ne olacağına, doğru değil mi.Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  19. çekmecelere gizlenmiş kıbleler olduğu gibi, çekmecelerinde incil olan bi sürü otelde kaldım avrupada...

    ben ilgilenmediğim için bir zararını görmedim ikisininde...

    ısrar mevzusuna gelince;

    aç olan milyonları kimse umursamıyorken, tok olan adama zorla birşey yedirme isteği nasıl bir ironidir arkadaş...

    yok yok sinirlerim bozuldu yine susu-yorum...

    YanıtlaSil
  20. İçinde ateist geçen sıfat/isim tamlamalarına bayıldım :) Çok yaşa sen Vladimir :)İşte favorim : "Nescafe bile üçü bir arada bir tek ateist yalnız" :))

    YanıtlaSil
  21. merak ettim şimdi hani "doğru yol"a döndürme girişimleri, bu yolu anlatma, ikna çabaları var ya hani. peki tamam bir "doğru yol" var kabul ettim bunu. peki adam sen bu doğru yolun neresinde sin sen ne kadar doğrusun bu yol üzerinde de bana göstermeye çalışıyorsun. hele bir kendinden bahset demezler mi insana yahu...

    YanıtlaSil
  22. ateistle ilgili dalgacı cümleler harikaydı sahi yolda ateist görünce nasıl anlıycaz ? bence diyanet bişi yapsın :)

    YanıtlaSil
  23. ateistler yakalarına karanfil taksınlar ama karanfillerin yapma olması iki taraf içinde hayırlı olur yoksa kurumuş bir karanfilin cepte işi ne?


    Canım yemek istemiyor ama karnım aç sanki karşıdaki teyze karnımın aç olduğunu anlıyor ve poaçaları dayıyor burnumun dibine ve

    teyze:oğlum portakal al bi lokma,

    ben:yok teyze sağol yeni yemek yedik,

    teyze:saat kaçta yiyonuz çocum siz yemeği erken değil mi hadi bak al patatesliside var,

    ben:eee erken yedik bugün acıkmıştık annem geç gelecekmiş ondan,

    teyze:aaa bak gönül koyarım ama 1 tane yiyiver nolcak sanki

    ben:iyi tamam

    teyze: hadi bak yemek yememişin sen nasıl belli oluyor,

    ben:ya teyze valla yedim...

    teyze: bi tane daha al son bak.

    ben: teyze bi uzaklaş ya yemicem kadın anlıyor musun yemiyeceğim içindeki patates değil lan bunun patlıcan hani patateslisi,

    teyze:bak bu patatesli.

    ben:iyi o zaman ondan ver...

    6 tane poaça yedim akşama yemek yiyemedim ve bunun benzeri bir diyalog yaşadık ebemin veynleriyle...

    YanıtlaSil

Yorumlar