18 Eylül 2008 Perşembe

Kedi Kalbi

Fobi ile alay edilmez, zannımca ayıptır. Mamafih kedi gördüğü için korkan, masa üstüne çıkan, koşarak ortamdan uzaklaşan insanlara gülmemek de zordur. Gülersiniz korktuklarını unutur size kızarlar. Olan kediye olur manasız bakar, içlenir, içine kapanır, gözlerinin feri söner, tüyleri bir an için parlaklığını yitirir, arkasını döner omuzları dik, başı yukarıda mağrur biçimde yürür gider. Ağzı var ancak dili yok hayvancağızın, bir konuşsa yer yerinden oynayacak. Allah koruyor bizi de ademoğluna manalı gelen sesler dökülmüyor minnacık ağızlarından. Konuşsalar ayrı zaten hiç çekilmez geveze kedinin muhabbeti. Hem ne anlatacak ki?

Neyse efendim ben böyle kedidir, arıdır, börtüdür, böcektir gibi korkuları olan insanların, iki salise evvel içinde bulundukları ve kendilerine adeta görünmez kadın veyahutta adam süsü vererek gizlendikleri ortamın bir kenarında fobilerinin en ürkülesi objesinin belirmesi ile gizlendikleri sessizliklerin içinden, canhıraş çığlıklar ata ata çıkıp en yakın en yüksek mobilya ve mobilya benzeri cismin uzerine konuşlanmaları ile beraber, aniden ilgi objesine dönüşmeleri ile beni nedense aynı anda hem tedirgin ederler hem de bu duruma gülerim. Zorla değil ya gülerim işte. Tuhaf karşıladığım olaylara karşı ilk tepkim gülmektir. Genelde ben de bir tuhafım zaten. Gülmenin de envai çeşidi mevcut bende, kahkahalı gülenlerdenim. Tabii gülmekten öfkeye, oradan da ağlamaya geçmem de bazen fazla vakit almaz. Akdeniz insanı işte duygu denen şeyi koyuveriyor önden gitsin. Kendisi varmadan duyguları vasıl oluyor. Böyle olunca doğru zamanda doğru duygu ıskalanıyor elbette. Kendim böyle haleti ruhiyesini degiştirmekte zorlanmayan biri iken kedi görüp cığlığı basana şaşmam yersiz, bunu da yazarken farkettim. Ama devirdiğim çamlar hayli fazla, bu da benden olsun gene.

Aynı işyerinde çalıştığımız bir kız vardı kediden çok korkardı. Bu huyunu öğrenince sordum; "Sendeki gerçekten kedi korkusu mu, yoksa korktuğun muayyen bir desen veya renkteki kedi türü mü?" diye. Herbirinden ayrı ayrı, aynı derecede ürküyormuş. Sabahları servis yaşamı monoton ve tatsız tuzsuzdur, radyodaki bir ahmak diceyin güldürmekten aciz esprilerini dinler ama duymaz, camdan bakar ama dışarıdakileri görmez, onbeş saniye daha kestirsem yanıma kâr diye vakit öldürürsünüz. Bu arkadaşın huyunu öğrenmem iyi oldu. Gayet güzel inceledim. Kedi korkusu olan birisi için öncelikle yanlış ev seçilmiş alt katta balık restoranı var. Kedilerle rastlaşma ihtimali günün her saatinde aynı derecede mümkün. Nitekim her sabah kapısının önünde en az iki kedi bekleştiği için kız apartmandan dışarıya adım atamıyor yüzünde komple dehşet ifadesi ve gunun hava durumuna gore ya elinde bir semsiye ya da gozunde gozluk. Servisten biri inip sabirla kedileri uzaklastiriyor ya da bazen kizin annesi elinde bir caydanlik su ile inip kedilere su serpiyor. Kediler ters ters bakip uzaklasinca kiz elleriyle yuzunun orasini burasini kapatip gorus alanini kedi gormeyecek bicimde daraltir vaziyette kendini servise atiyor.

Kaçınılmaz olarak hali alay konusu. Bazen birisi "Aman yarabbim kedi servise binmiş gizlice" diye seslense dahi, sahi zannedip basıyor çığlıkları. Bir gün akşamüzeri mesai saatinin bitimine yakın, çalışanlardan bir erkek, kızlardan bir tanesinin kadifeli atkısını alıp katladı kucağına kedi misali yerlestirdi. "X Hanım bakın sizin restoranin, kedisi bizi takip etmiş galiba" deyip masasına bırakır gibi yaptı. Kızcağız o anda harekete geçip ofisin bir ucundan öbür ucuna adeta uçtu. Cıkılması imkansiz olan bir kitaplığın üzerine tırmanmaya yeltenirken kendisini durdurabilenler oldu. Şakayı yapan yerin dibine gecti. Bir bölümümüz ilk çığlıkları duyar duymaz "İster misin bundan böyle cümle atkıdan korksun?" endişesine kapıldı. Bu olaydan sonra konuyu kapattık, bir daha yakınından kedi geçecek olsa o kız görmesin diye insanlar hayvancağızın gitmesi için ellerinden gelen maymunluğu yaptılar. Sırf o korkmasın diye çok kedi kalbi kırdık biz, çoook.


Ote yandan karafatma gorunce ciglik atmak artik sıradan bir hadisedir. Bu mahlugu gören basar çığlığı, ama önemli bir noktayı atlamayalım, karafatma görünce çığlık atan bir kadın dikkat çekmezken karafatma gördüğü için aynı tepkiyi veren adam adam cagimizda yadım yadım yadırganır. Cığlık atan kimse bir kadınsa gider böceği ortadan kaldırıverirsiniz pratik bir uygulama ile. Ortaligi romantik bir `cıııırrrk` sesi ve endise verici bir mayi kaplar.
(Bu arada ben gunlerdir resimdeki kedi ne yapiyor diye fikir uretiyorum henuz dogru kanaati bulamadim. Ne dersiniz? Bu kedi ne yapiyor sizce?)

20 yorum:

  1. 2 tane kedi besledim ya öyle fobilerim falan yoktur sadece tiksindiklerim vardır, fobisi olanları da hiç anlamam.
    Hele köpeklerden korkanlara anlam veremiyorum, kendimi K9 hastası diye tanımladığımdan olsa gerek bana garip geliyor.
    Ama böyle dışarıdan bakınca çok sert gözüken ağır abi bir arkadaşım kedilerden acayip tırsardı meğer küçükken gözüne atlamış kedi çizmiş, ondanmış
    Belki sizin bu arkadaşın da öyle bir anısı vardır.
    Gelelim fotoğraftaki kediye, Bu kedi gerilmiş ya aşağı atlamaya hazırlanıyor, atlamadan saliseler önce çekilmiş bir kare bence:)
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. bence o kedi bişiden korkmuş ağaca tırmanmış :) aşşada onu kovalayan bi köpek olabilir mesela :) yada tuana nın dedii gibi bişi gördü yicek ona kitlendi üstüne atlamaya ramak kala çekilmiş bi fotoda olabilir... benim pederde nefret ederdi kediden ama biz besleyip kediyi büyüyünce mecburen ona yolladık bakıo valla :)) gerci biz yokken bazen kovuomus ama biz gelince kucagına alıo sevio :)))

    YanıtlaSil
  3. Kedinin duruşu çok şeker öncelikle :) Bence bir sebeple yukari çıkmış, yakalanan karedeyse aşağı atlamaya çalışıyor :)

    Kedi köpekten değil de börtü böcekten korkuyor olabilirim. Ama gördüğüm hiçbir şey karşısında çığlık attığımı hatırlamıyorum. Çığlık kadını değilim sanırım. Üniversite yıllarında yanlışlıkla bir karafatmayı elimle ezmişliğim vardır. O zaman bile çığlık atmamıştım, böğürmüştüm :))

    YanıtlaSil
  4. valla bence kedi bişeye fokuslanmış gibi görünüyor. o dalların arasında bu pozisyonda nasıl kendini bulduysa artık :)

    ben karafatmaları görünce çığlık atmıyom ama kaşınmaya başlıyom, acayip bişi bu da.

    YanıtlaSil
  5. ne gülüyosun Vladimir,
    allah allah korkuyoruz işte napalım.Seninde çocukluğunda üstüne kedi fırlatsaydı durup durup manyak bir erkek çocuğu ,seninde üstüne tıslayarak veya cırlayarak bir kedi uçsaydı ummadığın anda ve geçirseydi tırnaklarını eline yüzüne, üstüne başına yapışıp kalsaydı sende biraz korkardın herhalde.
    Kediden ödüm patlar benim ama severim,kıyamam.Aynen şarkıdaki gibi seni uzaktan sevmeeeeek aşkların en güüüzeliiii ;)
    bu arada o kedi bence köpekten kaçmış da çıkmış oralara şimdide inmeye çalışıyor ama biliyorsun kediler için iniş çıkıştan zor uğraşıyor hayvancağız.(yine bu arada kocamın lakabı kedidir pek adıyla çağıran olmaz ne garip tesadüf değilmi:) )

    YanıtlaSil
  6. kedi korkusu çocukluktan kalan bir fobidir bence. çocukken ne ile korkutulmuşsan, ömür boyunca ondan korkarsın. Allah'tan, kediden, böcekten, vampirden, hayaletlerden vs vs. Fobilerle dalga geçilmesinden, insanların korkularını gündeme getirip gülünmesine bende karşıyım. Hayvanların içinde büyüdüğümden, kedi, karafatma vız gelir tırıs gider.

    Ağaçtaki o kediyi muhtelemen bir köpek kovaladı... Kovalandığında kedilerin ilk yaptığı iştir, yüksek bir yere tırmanmak.

    YanıtlaSil
  7. uzun boylu ve iri yarı adamların kedi görünce zıplamaları ve korkmaları çok komik oluyor :) gülüp, utandırmamak için kendimi çok zor tutuyorum.
    ben yılandan korkarım, ama sanırım onu bile belli etmezdim yılan görsem.

    YanıtlaSil
  8. Bu kedi kendinden korkanlardan, korkmuş olabilir..Bir hışımla ağaca tırmanmış, kendisini insanlardan gelebilecek olası tehlikelerden koruyor. Çünkü kediden korkan -bir kedi görünce çığlığı bastığında unuttuğumuz şey, kedininde korktuğu oluyor..

    Bir yanım o korkuyu anlayabiliyor.. Kimbilir altında neler saklı o korkunun...Ne çocukluk travması yada kedinin onları tırmalayacağı şeklinde başlayan korkunç bir hayal gücü... Bilemiyorum..Kedilere bayılan biri olarak bilemiyorum...Yinede herşeye rağmen bu korkuya saygı duyuyor, bazı kediden korkan kişilerin yavru kedileri sevebilmeyi denemesini takdir ile karşılıyorum..Ama kediden korkup, köpek sevenleri cidden hiç anlayamiyorum...

    YanıtlaSil
  9. kucukken uyanınca karanlıkta ona bakıp parlayan kedinin gozlerini gorup kekeme olan ve kediler hayatimi krartti diyen kocaman adam olmuş bir tanıdığım vardı...kediden senin kız arkadaşından bile fazla korkardı...

    kuzenimle onun montunun üzerine kedileri çeken bir madde sürsek ve yolda 20-30 kedi peşine takılıp takip etmeye başlasa ne yapar diye düşünüp güldüğümüzü hatırlıyorum :p

    YanıtlaSil
  10. en korkulası hayvanın insan formundaki yaratıklar olduğunu düşünürüm..

    ağaçtaki kedi ise, aşağıda elektrikli testeresi olmadığı için ağacın iki gövdesini baltası ile birbirinden ayırmaya çalışan sahibine olabildiğince yardım etmeye çalışıyor.
    kesin bu..

    YanıtlaSil
  11. O kedi birşeyden korkmuş. Muhtemelen ağacın altında bir köpek var ve kedicik de can havliyle ağaca tırmanmış. Nasıl insanlar korktukları zaman tuhaf garip şeyler yapıyorlarsa kediler de korkunca tahmini mümkün olmayan bir çeviklikte buldukları ilk yere tırmanırlar. Bahçemde 4 kedi var. Onları o kadar uzun zaman izledim ama hala hareketlerini kestiremiyorum :)

    YanıtlaSil
  12. ben kediden değilde böcekten (korkmam ama tiksinirim)...ordan uzaklaşırım hemen.böcek napabilir ki ama kedi fena tırmalar...
    bu bayanın çocukluğunda yaşadığı bi olay var bence.. bu kadar korkmasına sebep!!!
    kedi bence bişeyden korkmuş; (hep bayanlar kediden korkacak değil ya, kedi de bişeden korkmuş işte :)

    YanıtlaSil
  13. Bence bu kedicik anlattığınız BAYAN X'e rastlamış. Onun çığlığını duyunca da ağaca tırmanıvermiş. İnmek için bayan X'in gitmesini bekliyor :))
    Bloğunuzu ilk ziyaretim. GULTEINEN'in bloğundan tıkladım :)) İyi ki de gelmişim. Gece gece çok güldüm yaa. Benim de kediden çook korkan bir arkadaşım var. Üstelik kendisi VETERİNER olur :)) "En iyi kedi ölü kedidir" der :)) Ama ben onlara hiç kıyamam. Çok severim kedileri. Benim de BESTAMİ adında 12 yaşında bir kedim var. 12 yıldır ben bakıyorum. Çocuğum gibi oldu.
    Neyse çok gevezelik yaptım. Daha ilk ziyaretimde korkutmayayım :)) Benim bloğa da beklerim. Byee

    YanıtlaSil
  14. Kediler her kosulda dort ayaginin uzerine duser sozunun kaniti bu agbicim. Baskaca da sipekulasyona gerek yok:)

    YanıtlaSil
  15. kelebeklerden tiksinirim bende.. o renkli olanlardan diil tabiki de ama gördüğüm zaman topuklarım mekandan..

    YanıtlaSil
  16. Aşağıda bi köpek olduğunu düşündüm bi an :)

    YanıtlaSil
  17. Annem bu korkudan değişik bir biçimde nasibini almış Vladimir . Hem seviyor , hemde ürküyor , kararsızlık .. Mesela düşün ki yolda sarı tüyleri kabarmış sevimli bir kedi var .. Replikleri tahmin edersin , sanki ufak bebek sever gibi kediyle konuşur , ama o kedi bir adım attımı .. İşte film kopar ..

    Ha kedi ne yapıyor ?
    O da annem gibi .. Aşağıyı seviyor , ama inmekten korkuyor .. Karasızlık =)

    YanıtlaSil
  18. Sevgili Arkadaşlar;

    Tuana,

    Evet arkadaşımızın kendi lehine olmayan bir çizik ile sonuçlanmış kesinlikle travmatik bir kedi hatırası olmalı ki o denli velveleli biçimde hislerini cümle aleme duyururdu. Şimdi uzak düştük ben duymuyorum o ayrı. Duyanlarının Allah yardımcısı olsun. :)

    øττøṃαṉṡ,

    Demek babanız kediye bakmak zorunda kaldı, eyvahlarım olsun. Yanınızda mecbur kalıp sevdiği anları görmek isterdim. :)

    cinar,

    Karafatma deyince iş değişir benim için bir kez okulun bahçesinde oturuken bacağımda sezdiğim soğuk ve hareket eden cismin pantolon paçamdan içeri yol almış kapkarabirkarafatma olduğunu fark edince bir çığlık adeta boğazımdan yükselmiş ama ben de senin gibi suskun kalmıştım. Karafatmaya ne oldu diyecek olursan şayet: kendi elceğizlerimle ezivermiş bulundum.

    gülçin,

    Vah vah gaybubetciğim alercik bişi olmasın sakın ha? Aman diyim.. :)Ben korkarım alerjiden. (cidden, hatta herkes korksa yeridir)

    Tabiat Ana,

    Ama bu arkadaşın halini görüp de gülmekten kendini alıkoyan insan mümkünü yok olamaz. Kesinlikle çocukluktaki hayvanlar ile ilgili travmatik durumları anlıyorum, beni de az kedi tırmalamadı ama biz kuzenler önümüzden geçen kediyi zorla sevmeye çalışınca kedi bu tavrını koyuyordu açık, seçik ve net olarak. Biz anlamıyorduk o ayrı. :)

    Hatice,

    İnsanarın fobileri ile dalga geçilmesine hoş bir şey değil, acı çeken insana da gülünmemeli ancak, “düşene gülünürmüş” derler ya, düşene güleni çok gördüm, kedi görüp cihanı unutarak oradan oraya koşan insanları da görenlerin gayri ihtiyari güleceğini düşünüyorum. Ancak yine de insanların kendilerini gülünecek duruma düşürecek hallerden kaçınmak içimde arayış içinde olmaları gerektiğini düşünüyorum :)

    arzu pınar,

    Gerçekten cüsse avantajı olan her canlının kendinden küçüğe canhıraş bir saygı ile yaklaşmasına çoğu insanın tepkisi gülmek oluyor. Ben de korksam belli etmeyp içine atanlardanım. :)

    Brajeshwari,

    “Kendinden korkandan korkan kedi” sözü kimilerine saçma gelebilir ama kedilerle haşır neşir olmuş kimseler bunu anlayacaktır. Kediler çok değişik canlılardır. Korkusunu yenmeye uğraşan insanları ben de saygı ile karşılarım.. :)

    gaykedi,

    Çok hınzırca bir plan kurmuşsunuz. Ama çocukken benim başıma gelse ben de öyle bir düşünceyi kesin aklımdan geçirirdim. İşin ilginci bahsettiğin madde artık var. Yurt dışında yüzyıllardır vardı da bizde bilinmiyordu. “Catnip” denilen bir ot, kokusu insanlar için kuvvetli değil ancak, kediler o kokuyu alınca zevkten dörtköşe olurlar, hemen gidip üzerine yatıp türlü mest olmuş biçimde şekilden şekle kıvrılarak bir yarım gün hülyalı hülyalı bakınırlar. Ot ve sprey formunda satılıyor, spreyi sıktığınız yerden bir karış uzaklaşmaz, bizim duymadığımız o kokunun kulu kölesi olurlar. Süpermarketlerde satılan kimi kedi oyuncaklarının içinde de catnip vardır, ancak üretim tarihi biraz eski olduğu için kediler o oyuncaklrı çok umursamıyorlar. Benim de evde iki tane canavar olunca “catnip”siz zaptedemiyorum onları.

    Abi,

    Büyüksün valla. O tespite katılıyorum, insanın yapmayacağı kötülük yok.

    Aydan Atlayan Kedi,

    Bahçede dört kedi, onları gözlemlemek ilginç olmalı. Benim evdeki iki canavar semirdiler semirdiler, şimdi arada pencereye oturdular mı apartmanın bahçesindeki tüm kedi familyası pencerenin altına dizilip inek görmiş Hintli gibi hayran hayran bakınıyorlar bizimkilere. Bizimkiler mağrur, onları fark etmemiş gibi poz yaparken onlar hayran hayran, “bunlar bizim gibi kedi mi yoksa tanrı kedi mi?” Diye merak ve hayranlık içindeler.

    1sen,

    Arkadaşımızın başına çocuklukta bir şey gelmiş kesin. Ama kendisi bunu hatırlamıyor.:)

    Selin,

    :) ilahi çok güldüm evet işte, kesin bizim bayan X i gördü kızcağızın tepkisinden korktu. Uğrarım elbette, o blogdan o bloga geziniyoruz, muhabbet eder gibi. :)

    Kremali’nin Annesi,

    Evet düşerler de nitekim… :)

    Cicim,

    Evet o grimsi kahverengimsi olanlardan değil mi? Tedbirli olmakta yarar var :)

    Bariisss,

    Olur mu olur, pek geçinemezler zati. :)

    Batuhan Doğu Aklaya,

    Evet bu resimde bir kararsızlık var bundan eminim bende.

    Ağaçtaki kedicik,

    Bence sen bir şeylerden korkmuşsun. Bu belki ağacı kesmeye kalkışan elektrikli testere, seni yakalamaya çalışan bir insan, bir köpek, senden korkan ama korkusu ile de seni korkutan birisi, hatta büyük ihtimalle bizim Bayan X. Can havli ile çıktığın ağaçtan, merakın yüzünden inmek istiyor ama inemiyorsunda. Aslında inmek mi istiyorsun kalmak mı istiyorsun onu da bilmiyorsun. Kararsız bir kedisin sen, burcun kesinlikle terazidir senin. Aman bir karar ver o ağacın tepesinde o halde daha ne kadar durabilirsin ki. İn aşağıya, ya da çık yukarıya. Bilmem anlatabildim mi? :)

    YanıtlaSil
  19. ben bi zaman yazmistim kedileri :
    http://sillybebek.blogspot.com/2007/09/kedi.html

    kedileri cok izledim; severim ben onlari.su resimdeki korkmus kedicigi de severim, yazik korkmus ama kendini guvenlige almis:))).Bu arada farkettigim birsey var; dostlarimdan bazisi "kediciler ve kopekciler" diye ikiye ayrilir.Tuhaf bulurum; "sanirim derim ruhlarindaki bisiyden dolayi bisiy bisiy" ne bileyim.Acaip gelir bu duygu bana; galatasarayli veya fenerli olmak gibi kedi veya kopek sevmek...
    Ben kediyi de severim kopegi de; tavsani da, kaplumbagayi da kurbagayi da ipekbocegini de.
    Hatta ocuk bocekler bile isirmiyorsa oldurmeden peceteyle alip bahceye atarim.
    Beni isirirlarsa oldururum.
    Son vaka, eve musallat olan kirmzi bocektir mesela.Hala cozemedim kim oldugunu, yavas ucuyor, tokatla yere dusuyor, nazikce tarafimdan bahceye atiliyordu haftalardir ama hart diye isirdi beni bigun.. olmadi yani...

    bu arada yakinda ailemizin yeni uyesi mitten i tanistiracagim size; kucuccuk yumucugumuz yavru kedimizi:)))

    YanıtlaSil
  20. ya bir kediden nasıl bunca korkulur ki hiç aklım almadı walla..
    ve bu arada farkettim ki.. ben kedinden korkan bir tek kişiye bile rastlamadım bugüne kadar :(
    kesin gülerdim şimdi düşünüyorum da..
    ama bir kişinin kediden krokmasından da dehşete düşebilirdim..
    zor işler bunlar zor..
    ağaçtaki kedi de bence korkulan değil korkan rolünde bu kez :)

    YanıtlaSil

Yorumlar