12 Eylül 2008 Cuma

Game Over

İşte bir silah, en son modelinden. Şarjörü kolay kolay boşaltılmayanlarından. Bastıkça tetiğe ucuna bir mermi sürüleninden. Bu silahı al silah arkadaşım. Sonra çıkalım sokaklara. Birazdan alevler icindeki sokaklarda zombilerin kafalarını ucuracağız seninle. Bu seninle ilk savaşımız. Ama çabuk alışırsın öldürmeye. Tam beynine, iki gözünün arasına nişan almanı tavsiye ederim. Oraya denk gelince duvara kan sıçratma efektleri harika. Duvara yapışan beynin aşağıya doğru süzülürkenki hışırtılı sesini çok güzel taklit etmişler.

Arkadaşlarım doktor, beş yaşında dünya tatlısı bir çocukları var. Geçen sene Ekim ayının sonlarında bir pazar günü Çeşme'ye balık yemeye gittik. Arabadan indik, masamıza geçtik henüz mezeler gelmeye başlamıştı ki, çocugun dudakları büzüldü çenesi titremeye basladi. "Berke neden ağlıyorsun?" diye sorulunca bağıra bağıra ağlamaya başladı. Hem ağlıyor, hem de "evi özledim", "eve gidelim" diye feveran ediyordu. Babası "evi özlemedi yalan söylüyor, play stationını özledi" dedi. Çocuk susmaya yanaşmayınca arabaya gidip çocuğunun game boyunu getirdi. Ufacık oyuncağı eline alan çocuk anında gülmeye ve oynamaya başladı. Ağlama gitti yerini laser silahının ateş eden sesi aldı. Dilinin ucunu ısıran çocuk basıyordu tuşlara.

Bu görevi başarıyla tamamladığında seninle Sessiz Tepe'ye gideceğiz. Orada Piramit Kafa'yı buluncaya kadar karşına çıkan herkesi öldürmeni istiyorum. Piramit Kafa'yı beraber öldüreceğiz. Onu katletmesini çok seviyorum. Yok ama kolay sanma. Kan gövdeyi götürecek, kalıbımı basarım. Hele yanmış oteldeki elleri usturalı en ufak seste harekete geçen, hasmının gırtlağını kesen kör hemşireler var ya, onlara bitiyorum. Tam katliam makinesi bunlar.

Bir diğer arkadaşımın oğlu 6 yaşında, araba yarışı oynarken yayalara çarpmasını seviyor. Çartığında mutluluğu o kadar büyük ki attığı sevinç kahkahaları son model TV ve ses sistemine bağlı playstationın sesini bastırıyor.

Counter Strike oynayalım seninle. Birbirimizi avlayalım. Senin kanlar icinde yere yuvarlanıp ölüşünü görmek istiyorum.

Bir akrabamın 12 yaşındaki kızı "The Call of Tculhu" diye bir oyun oynuyor on dakikasını izleyebildim. Yazın gecelerce oynayabiliyormuş.

Hadi GTA oynayalım seninle, suç dünyasına dalalım, karşımıza çıkanları arabamızla ezelim, dükkanları yağmalayalım, düşmanlarımızın boğazlarını keselim.

Hadi kan dokelim bu gece seninle.

David Cronenberg'in ExistenZ isimli filmi bilgisayar oyunlarının büyük öneme sahip olduğu, pek de uzak olmayan bir gelecekteki bir dünyamızı betimliyor. Bilgisayar oyunlarına karşı olan bir grup terörist oyun yaratan firmaları ve oyun tasarlayanları sabotaj yaparak yok etmeye çalışıyorlar. Dünyanın en büyük oyun şirketlerinden birisi yeni oyununu piyasaya sürmeden önce dünyanin en iyi oyuncularını bir binaya topluyor, eğer onlar oyunu oynayıp beğenirlerse milyarlarca dolar kazanabilecekleri oyunu piyasaya sürecekler. Tam oyun başlarken iki suikastçinin, iki oyuncunun yerine geçmiş olabileceği ihtimali beliriyor. Oyun başlıyor, hatta oyun içindeki oyunun içinde oyunlar başlıyor. Neyin gercek neyin oyunun içindeki dünya olduğu karışıyor. Game over yazısı çıkıncaya kadar gerçek dünya ve izleri ustaca harmanlanmış ki, finalde film katman katman ayrılıyor izleyicinin zihninde. Tam bir idrak anı, müthiş bir aydınlanma. Eski bir film denilebilir, sanırım 1999'da izlemiştim ama oyun meraklılarına da oyunlardan nefret edenlere de izlemelerini aynı hararetle tavsiye ederim.

Benim en beğendiğim bilgisayar oyunları hep strateji oyunları oldu. Arka planı fazla hareket eden oyunları astigmatlı gözlerim yüzünden oynayamıyorum. Dune, Age of Empires, Rise of Nations, Cossacks, Sims gibi oyunları oynamasını seviyorum, ya da içinde çözülecek bulmacaları olan kafa yormayı gerektiren oyunlara takilip orada kalıyorum. Öyle kan akıtmaktan yana değilim zaten. Kanlı, dövüşlü oyunların çocukların birey olarak gelişimine olumsuz etkide bulunduğunu, hatta dozaj artarsa toplum için tehlikeli olduğunu düşünüyorum.

14 yorum:

  1. Ben de Sanitarium diyeyim o zaman (sonuna kadar gelemedim, hem pc de sorun vardı hem de vakit ayiramadim, ama harika bir oyun oldugunu söyleyebilirim). Bir de esim dolayisiyla bildigim Max Payne var. Hatta filmi gelecek yakında. Basrolde de Mark Wahlberg :) Heyecanlan bekleşiyoruz :))

    YanıtlaSil
  2. oyun oynarken yayalara çarpmaktan zevk alıyor olması oldukca ilginç.
    Hatta korkutucu.

    YanıtlaSil
  3. Bende arada Age of oynarım. Hatta geçen gece aklıma geldi uyku tutmayınca takıldım.Bir de secondlife oynamak istedim ama bir türlü başlayamadım.

    YanıtlaSil
  4. bende bi dönem dune ve resident evil'a takılmıştım ne yalan sööliim.
    Ama bu değil asıl söyleyeceğim..

    Biz çocuğumuzu bütün bunlardan uzak tutabildik şimdilik..
    Ne kadar daha götürebiliriz bilmiyorum. Öte yandan bizimki gibi bu işleri bilmeyen çocuklar, anaokulunda, bir gece önce belki de senin bahsettiğin oyunlardan birini oynayarak uykuya dalmış aynı yaştaki çocuklar tarafından şiddete maruz kalıyor.
    Lina, birisine vurmayı bilmez.
    İntikam almayı henüz öğrenmedi. Arkadaşı onun birşeyini hiç sormadan kullanırken, onun aklına "bu benim.." demek gelmez.. Aynı şekilde o'da birinin bir şeyini alıp oynamak istediğinde aynı tepkiyi görmeyince buna şaşırıyor..
    Kendi adıma ne yapacağımı henüz tam da bilmiyorum..
    Ama bööle giderde çocuk her gece "Baba .. filanca bana vurdu yine bugün.." demeye devam ederse, Lina'ya en baba pileysteyşını alarak ve dahi kafa koparmalı oyunları öğreterek, hatta uçak simulatöründe uçakları yüksek binalara çarptırmaya kadar her yolu öğreticem gibi geliyo..
    Saygılar.

    YanıtlaSil
  5. ne tesadüftürki dün gece bizim evde 8 yaş ve altı üç beş çocuk koca koca abileriyle bir araya gelip zevkten dört köşe ola ola GTA oynadılar :/ durumu farkettiğimde müdahele etmeye çalıştım ama hepsi birden ağlayıp sızlamaya başlayınca baş edemed
    m annelerine bildirim yapmaya gittiğimde çocuk onlar uyur unutur oynasınlar şimdi hiç olmazsa etrafı dağıtmıyorlar falan gibi saçma sapan cümlelerle karşılaştım amaan annelerinin umrunda değilse benim hiç umrumda değil deyip bir kenara çekildim ama oyunun seslerini duydukça içim içimi yedi bu bir gerçek :/ çocuklar unutur mu ya ,çocuklar unutmaz öyle bir kayıt cihazı sistemiyle işliyorlarki hele o yaşlarda herkes unutur çocuklar unutmaz :/o filmide izliycem .

    YanıtlaSil
  6. Aynı sorun benim başımdada var, erkek kardeşimi bilgisayarın başından kaldıramıyorum. Adeta bağımlısı olmuş. Şaşkınlıklar içerisindeyim, sonumuzu pek iyi görmüyorum...

    YanıtlaSil
  7. Hmm.. Hiç bilgisayar oyunu merakım olmadı... İyi ki de olmamış...

    Yazının amacına ilişkin düşüncelerim var ama, yorumlara bakılırsa ya ben yanlış anladım ya da?

    Mutlaka sevilir oyunlar, mutlaka zevk verir, ama bu kadar abartı derecede şiddet içerikli oyunları oynayanların içinde 5 yaşında çocukların da olması bu zevkin sonuçlarının pek de hoş olmayacağını gösteriyor... Bunlara çözüm yok ne yazık ki...

    YanıtlaSil
  8. Geçen gün bir film izledim. Dağların Hakimi... Dağda kaybolmuş kaçan insanlar ve onları vurmaya çalışan avcılarla ilgiliydi. Avcıların daha sonra 12-13 yaşlarında iki çocuk olduğu ortaya çıktı. Ve bu çocukların oynadıkları oyunları gerçek hayata taşımış oldukları öyle açıktı ki... Bir zaman sonra bu çocuklar insanları ekranda öldürmekle yetinmezlerse? O zaman ne yapacağız? Ki bunun olma olasılığı var. Bu oyunlar, bu çizgi filmler onlar büyürken onlara eşlik ettiği sürece bu kaçınılmaz olacak.

    YanıtlaSil
  9. Cinar,

    Max Payne`in fragmanlarini gordum inanilmaz guzel efektler var. O filmi izlemeyi kesinlikle istiyorum.

    Tabiat Ana,

    Evet cocuk ciglik-kahkahalar atiyor her carpista.

    Candies,

    Age oynayinca uyku gelmek bir yana sabahi ettigim vakidir. Oyle takiktim bir ara. Secondlife i rahatlikla indirip oynayabiliyorsun ama ben bes alti defa girdim. Oyun baslayinca bir egitim adasina geliyorsun ve Ilk asamada ucmayi ogrenmen gerekiyor. Ucarak seyahat ediyorsun. Insanlarla tanismayi denedim ama ilk anda herkes ucmayi ogrenemey oyle takmis ki iletisim sifir dolaylarinda. ucmayi ogrendim sonra da cok afakanlar basti sildim oyunu. ama denemek lazim.

    Abi,

    Ne mutlu boyle oyunlarda uzak tutmasini basardiginiz bir cocugunuz var. Kendisini korumasini da ogreteceksinizdir bir sekilde mutlaka.

    SananaAki Bananesan,

    Cocuklari kesinlikle etkiliyor yas ilerledikce olmadik sekillerde ortaya cikiyor malesef. Ingiltere de iki ilkokul cocugunun uc yasindaki bir cocugu kacirip iskence ile oldurmeleri, amerikada columbine lisesinde arkadaslarini yaylim atesine tutup ogrenci ve ogretmen onune kim ciktiysa oldurenler durduk yere siddete basvurmuyorlar. siddetle oyun dunyasinda tanisiyorlar ilk. siddet oyun gibi onlar icin.

    Film kesinlikle enteresan son 10 dakikasinda hele erimistim mest olmustum inanilmaz bir sekilde finale baglaniyor butun olaylar.

    Hatice,

    Malesef cogu genclerin bagimli oldugunu ben de gorerek uzuluyorum.

    Bariisss,

    Abartili siddet oyunlarinin ufak cocuklarin eline tutsturulmasindan dolayi endise ediyorum. Zaten insanlarin birbirine saygisini ve tahammulunu buyuk olcude yitirdigi bir cagda yasiyoruz siddeti ufacik yasinda kaniksayan cocuklari geleceklerinden nasil bir akibet bekliyor bilmiyorum ancaqk bu konuda malesef karamsarim.

    Aydan Atlayan Kedi,

    Haklisin, bir sure sonra avcilik onlar icin vazgecilmez olabilir, ahlaki degerlerinin arasinda sakinilmasi gerekn bir eylem olmayacagi ise kesin.

    `Babel` filminde silahla fazla hasir nesir cocuk oyununu izlemistik. Bir metal parcasi insani olumun esigine getirebiliyor. sorumlulari ise sorumluluktan bi haber.

    Peki trenlere belediye otobuslerine tas atan kirdiklari cam yaraladiklari insanlar ile ogunen cocuklar icin ne dusunuyorsun?

    YanıtlaSil
  10. Çocukların oyun anlayışları gerçekten çok tuhaf. Biz de bir zamanlar çocuk olduğumuz için onları anlayabiliyor gerek ama nedense pek anlayamıyoruz. Çocuk davranışı çok değişken ve akıllarının çalışma biçiminde sınırlar yok. Ve sanıyorum çok fazla enerjileri var. Yönlendirilmemiş enrjinin nelere neden olabileceğini düşünebiliyor musun? Bu çocukların sorunu bu sanıyorum. Çok fazla enerjileri var ama bunu yanlış yerlere yönlendiriyorlar. Ve çocuklar henüz hayatı tanımadıkları için ne gibi zarara yol açtıklarının farkında değiller. Geçen gün bu trenlere taş aran çocuklar hakkında düşünüyordum, neden böyle yaptıklarını ve bunun onlara ne gibi bir haz verdiğini, sonuçlarını düşünüp düşünmediklerini. Bir sebep bulamadım. Vicdan sonradan gelişen birşey midir? Yani hayatı öğrendikçe gelişen bir şey mi? Bu yüzden mi çocuklar zalimdir derler? bu çok karışık bir konu Vladimir'ciğim :) Sen ne düşünüyorsun?

    YanıtlaSil
  11. kaç defa denediysem hiçbir bilgisayar oyununu 5-10 dk'dan fazla oynayamıyorum, sıkılıp, sinirleniyor ve küfür edip bırakıyorum. nakharı bir oyuna kafayı takmış 5-10 saat durmamacasına oyun oynarken görünce hayret ediyorum, sanıyorum birazda boş zaman takıntısı beni oyunlardan soğutuyor, okumak, tv'de adam gibi birşeyler izlemek ve dostlarla muhabbet dışında sadece uykuda geçen zamana acımam, eh kediler uykucu yaratıklardır :p

    YanıtlaSil
  12. benim kız çağın gerisinde kalmış desene vladimir..
    biz daha pc siz oyunlar çağındayız sanırım.. evde bilumum herşeyi oyuncak haline dönüştürüp tiyatro ile geçiyor zamanımız :)
    sadece haftasonları en fazla 1 saat kadar pc oyunu oynuyor :)
    en savaş oyunu age of impares oynadı. dediğin arkadaşlarının çocuklarının oynadığı oyunları bilmyioruz bile..
    ben nefret ederim oyunlardan :)
    ben de age of impares dışında hiç bir oyunu ne oynadım ne de bilirim..
    dediğin filmi merak ettim.. bulabilirsem izleyeceğim..

    YanıtlaSil
  13. Bilgisayar oyunlarını ben de sevmiyorum. Kare karalamaca gibi hiç popüler olmayan oyunlara bayılıyorum, ama onlar bilgisayar oyunu sayılmaz.
    Bence öyle.

    YanıtlaSil
  14. Şule;

    Bigisayar oyunları zaman kaybetmek için ideal. Ben straeji oyunlarına bazen takılıyorum bir kaç ay sürüyo başlayp nitirmesi. Azar aazar. :)

    YanıtlaSil

Yorumlar