18 Aralık 2007 Salı

Korsan Kitap


Korsan Kitap: ucuz kitap, yasal yollarla çoğaltılmamış kitap demektir.

Bu kitapların dağıtımını yapan kimseler yüzbinlerce YTL'lik haksız ve vergisiz kazanca sahip olmaktadırlar. Ucuz edinilmiş bu kitapların baskıları da son derece kalitesizdir, kitap okuma zevkini yüzde yüz vermemektedir. Oysa yeni ve korsan olmayan bir kitabı açtığınızda içinden gelen kağıt ve mürekkep kokusu en azından kitap kurtlarına çok şey ifade etmektedir. Belki ucuza kitap ediniliyor ama, telif hakkıdır, basım ile ilgili masraftır, kağıt masrafıdır gibi türlü maliyet ile boğuşup kitapseverlere korsan olmayan kitap ulaştıran kimselerden çalınmasına aracılık edilmiş oluyor.

Korsan kitap ile ilgili bir anektod;

Vladimir sabah işyerine gelir, miyobu çok ileri arkadaşı ile aynı asansöre biner, kızcağızın sinirlerinin bozuk olduğu anlaşılmaktadır, iki katı çıkana kadar 5 ruh hali sergilemiştir. Geri kalan üç katta aralarında şöyle bir konuşma yaşanır.

- N'en var Wilhelmina

- Sorma Vladimir, bilirsin hep beni bulur.

Wilhelmina'nın sağ kaşı seyirmektedir.

- Yine ne oldu?

- Sabah evden çıkarken kapı gözlüğümün üzerine kapandı kırıldı.

- Sen gözlüksüz göremezsin ki Mina.

- Görememek ne kelime, gözlüksüz bir körüm ben.

- Kıyamam ya.

- Otobüs numarasını göremediğim için otobüse binemedim, boş taksi diye sarının tonlarındaki arabalara, sonra dolu taksilere bine bine buraya nasıl vaktinde geldim bilmiyorum. şirketin önünde indim. indiğimde moralim bozuktu. Gri parkeler gitmiş yerine rengarek parkeler döşenmiş. Bu renkleri görünce moralim düzeldi. Üzerine basa basa yürürken adamın teki peşimden bağırdı. "abla kitapların üzerinden yürümeyelim", "korsanız ama bizm de gururumuz var, ayaklar altına alma abla".. Vladimir nasıl utandım anlatamam.

- Anlat açılırsın.

Asansörün kapıları açılır...

6 yorum:

  1. allah allah, pek tanıdık geldi bana bu anı? ilahi vladimir, gülme krizim geldi. bak Ankara'da böyle şenlikli şeyler de olabiliyor demek ki.

    YanıtlaSil
  2. Ankara bu taşı toprağı değişik. Anı bu kimin başına ne zaman geleceği belli olmuyor, hatta kimin anısı kimin blogunda adeta.

    Bu entry den çıkacak ders: Korsan kitap kötüdür ve anılarımıza sahip çıkalım yoksa nolmaz nolmaz..

    YanıtlaSil
  3. Test kitaplarıma parayı zor yetiştirirken, bana orjinal kitap oku demeyin. (:

    YanıtlaSil
  4. eğer sorun paraysa: korsan kitap yerine sahaflardan 2.el alınabilir kitaplar.. hatta artık intenette bile 2.el çok temiz ve ucuz kitaplar bulunabiliyor gittigidiyor gibi sitelerde. yine internette pek çok site 1.el kitaplara bile yüzde ellilere varan indirimler yapıyor dönem dönem.. !!

    YanıtlaSil
  5. 2. el kitapda yazarlara para kazandırmıyor. Korsandan daha iyidir gerçi .

    YanıtlaSil
  6. Kitap veya film biriktirmek, koleksiyonculuk, ne amaçla olursa olsunsaahip olma isteğini bir incelemek lazım aslında. Namlı bir kitap kurdu olarak hayatımın para kazanmaya geçe döneminden önceki bölümünde bir çok kitabı kütüphanelerden alıp okumultum. Ücretsiz. Gidip üye oluyorsunuz, 15 günlüğüne bir kaç kitabı alıp okuyorsunuz. Bİnlerce kitap arasından istediğini seçip, okuması geri götürmesi çok heyecan vericiydi.

    Ya da arkadaşlar hasbelkader satın aldıklarımız birbirimzile değiş tokuş ederdik.

    Radikal gazetesinin yılardır sessiz sedasız devam eden bir uygulaması var. Gazeteye ücretsiz üye olun, bedava kitapları bulabileceğiniz noktaların adresini alın ve geçerken uğrayın, kitap paylaşmayı seven insanlar oralara kitaplarını bırakıp gidiyorlar, her zaman okunacak bir kitap bulmanız mümkün.

    Evet korsan kitap satışı çok adice bir suçtur, çok önemli gelir kaynağı yaratmaktadır, sokakta kitap satan insanları da o soğukta, o sıcakta, kötü doğa koşullarında ayrıca sömürmektedir, satın almamak ve gördüğünüzde ihbar etmek en hayırlısıdır.

    Yayınevleri ayakta durmak için çok uğraşıyor, ciddi yayınevleri havlu atarsa okuyacak kitabı zor buluruz bir daha.

    YanıtlaSil

Yorumlar