17 Aralık 2007 Pazartesi

Şarkıdaki Adam, Kahvedeki Bulutlar...

You're so vain; Türkiye’de nedense pek tanınmamış, bir Carly Simon şarkısıdır. 1972 yılında yayınlanan No secrets albümünde yer almaktadır. Sanatçı James Taylor ile evlendikten sonra Ocak 1973’te şarkı Amerikadaki en çok satanlar listesinde bir numaraya yükselmiştir. Şarkı bir numaraya yerleşince bu şarkıda anlatılan kendini beğenmiş havalı erkeğin kim olduğu dinleyicileri merakını cezp eder. Rivayet odur ki, şarkıyı Shirley Mc Laine’in kardeşi ve o dönem meslek hayatının başında olan Warren Beatty için yazmıştır, ama bir diğer rivayet de şarkını Mick Jagger için yazıldığıdır, bir söylenti ise şarkının Kris Kristofferson ile ilgili olduğudur, son dedikodu ise şarkının Cat Stevens için yazıldığıdır. Şarkıyı yazmadan önce bu dört ünlü ile ilişkileri olan şarkıcının satırları dikkatle okunduğunda 4 ünlünün ortak özelliklerinden olan egosu yükseklerde seyreden bir erkekten bahsettiği dikkati çekmektedir.

Carly Simon üzerinden geçen bunca yıla rağmen şarkının kiminle olduğu konusunu asla ifşa etmemiştir. "o kadar kibirlisin ki büyük bir ihtimalle şarkımın seninle ilgili olduğunu zannedersin" demekle yetinir, 4 erkeği ve şarkıyı duyanları meraktan kıvrandırır. Ama şarkıda tarif edilen kimse dört erkeğin de özelliklerini taşıyan; kendine hayran, kibirli, kız tavlarken bir gözü aynada kendini izleyen, boş vakti bol olan, bu vakti de boşa harcayan, erkeği anlatmaktadır.

Carly’nin bir kaç sene önce henüz saf bir kız iken gelecek ile ilgili sözlerine nasıl inandığını, aslında o dönem kendisinin de hayalleri olduğunu anlatan, farklı bir ritme sahip güzel şarkıdır.
You walked into the party like you were walking onto a yacht
Your hat strategically dipped below one eye
Your scarf it was apricot
You had one eye on the mirror as you watched yourself gavotte
And all the girls dreamed that theyd be your partner
They’d be your partner, and...
You’re so vain, you probably think this song is about you
You’re so vain, ill bet you think this song is about you
Don’t you? dont you?
You had me several years ago when i was still quite naive
Well you said that we made such a pretty pair
And that you would never leave
But you gave away the things you loved and one of them was me
I had some dreams, they were clouds in my coffee
Clouds in my coffee, and...
I had some dreams they were clouds in my coffee
Clouds in my coffee, and...
Well i hear you went up to saratoga and your horse naturally won
Then you flew your lear jet up to nova scotia
To see the total eclipse of the sun
Well you’re where you should be all the time
And when you’re not you’re with
Some underworld spy or the wife of a close friend
Wife of a close friend, and...

Şarkının ilgi uyandırdığı andan itibaren 35 yıldır şarkıda anatılan adamın kim olduğuna dair sorulardan kurtulamayan sanatçı belli ki uyandırdığı meraktan çok memnun, yıllardır dalgasını geçiyor.

Rolling Stone – 1973

1973 yılında Rolling Stone dergisinde yayınlanan ropörtajında; “Şarkı James’i mi anlatıyor?” sorusuna, “Hayır kesinlikle James ile ilgili değil” demiştir. Ve “1973’te Los Angeles’ta Winkler lakaplı bir adamın şarkının kiminle ilgili olduğunu bulmaya yönelik bahiste katılanların çoğu bu şarkının Kris Kristofferson ile ilgili olduğunu öne zannetti, bir diğer büyük bölümü de Mick Jagger olduğu düşüncesini savundular” diye ilave etmiştir.
The Washington Post - 1983

1983 yılında The Washington Post gazetesinde yayınlana bir ropörtajında ise şunları demiştir;
WP: You’re So Vain kimin hakkında? Mick Jagger mı?
Carly: Hayır.
WP: Warren Beatty?
Carly: Kulağa kesinlikle Warren Beatty hakkında bir şarkı gibi geliyor. Hatta şarkı çıkınca kendisi hakkında olduğunu sanarak beni aradı ve şarkı için teşekkür etti.
WP: Onunla çıktınız değil mi?
Carly: Kim çıkmadı ki?
WP: Ben çıkmadım mesela.
Carly: Bu sadece onunla karşılaşmadığınız anlamına gelir, ama ben onu tanıdığımda, izafi olarak henüz bakir bir Don Juan sayılırdı. O dönem kendimi hayatına girmiş bin kişiden biri gibi hissetmiştim, daha henüz küçük ülkelerin nüfusuna eş rakamlara ulaşmamıştı çünkü.
Fame Dergisi – 1989
Simon, şarkının biraz da olsa Beatty ile ilgili olduğunu yadsımıyor. “Şarkıdaki kişi L.A. günlerindeki 3 erkeğin bileşimi aslında. Görünen o ki Warren iyi bir erkek arkdaş olamamış. Carly “Onu asla ciddiye almadın” diyor ve ekliyor “Çok eğlenceli bir adamdı, çok ama çok zekiydi fakat bir erkek arkadaş olarak kocaman bir HAAAYIRRR”
VH1 – One to One – (TV Programı) 1990

“insanlar uzun zamandan beri bu şarkıyı kiminle ilgili olarak yazdığımı sorgulayıp duruyor. İnsanların geçmişte kiminle gönül eylendirdiğimle bu denli alakadar olamsı bana çok komik geliyor, bir şarkıyı yazarken ne düşündüğünüzle bu derece ilgilenmeleri acaip bir ego tuzağı aslında. Tabii ki işte bu nedenle bu ismi asla benden öğrenemeyecekler”

Phil Donahue (Talk Show) – 1990
Seyirciler arasındaki biri: You’re So Vain Warren Beatty hakkında mıydı ve bu şarkıda size vokal yapan kişi Mick Jagger mıydı?
Carly: Asla ve asla bu şarkının kim için yazıldığını söylemedim. Ama bu penbe süveter sana çok yakıştığı için bir tek sana söyleyeceğim…. Şarkı Oprah Wİnfrey’in gençliği hakkında..
Primetime Live (Talk Show) – 1990

Diane Sayer: You’re So Vain’in Mick Jagger ve Warren Beatty ile ilgili olduğunu duyduk…
Carly: Ne fark eder ki? İnsanların buna kafa yormasına inanamıyorum Bu çok uzun yıllar öncesine ait bir bilmece, ve en iyisi bu bilmecenin çözülmeden kalması.

This Morning – 1995

Mark McEwen: Mick Jagger’ın You’re So Vain’de vokal yapmasını nasıl ayarladınız?

Carly: Sanırım biraz şansım yaver gitti. !972 yılıydı, Londra’daydım Harry Nilsson ile geri vokalleri kaydederken stüdyoyu aradı, “ne haber, nasıl gidiyor?” diye sordu. “Bir şarkını geri vokallerini kaydediyoruz haydi gel beraber söyleyelim ne dersin?” dedim.

İşte böyle ayarladım.

MM: Peki, şarkı kimin hakkında?

Carly: Bilmem

MM: Warren Beatty ve Mick Jagger hakkında olduğunu duyduk ama siz asla kiminle ilgili olduğunu söylemediniz.

Carly: Evet

Charlie Rose – 2000

CR: Hadi You’re So Vain’i anlatın bize.
Carly: Şarkının şimdiki halinin melodisini yakalamıştım, “Bless You Ben” diye bir şeydi. Sözleri şöyleydi "Bless you Ben, you came in, where nobody else left off.....There I was, by myself, hiding up in my loft"....

Orada takılmıştım sözler bir yere gitmiyordu, sonra bir gün bir partdideydim, içeri birisi girdi, bir arkadaşım “ şuna baksana sanki bir yata binmiş gibi havalı” dedi. Ben de “hmmm. Dur şunu defterime yazayım, belki ileride işime yarar” dedim. Derken bir gün Bless You Ben’i piyanoda çalıyordum "You walked into the party, like you were walking onto a yacht" sözlerini söyledim, sonuç güzeldi, anlatmak istediğim adamı tarif ederken cuk diye oturuyordu.
CR: Warren Beatty miydi?

Carly: Yok canım.

CR: Yaa?

Carly: Şey, belki birazcık.

CR: Bir adam mıydı? Warren mı? Yoksa birkaç adamın bileşkesi mi?

Carly: Çoğu şarkım öyledir, çoğu şarkı öyledir.

CR: Bu sadece bir kişi olabilir mi?

Carly: Bilmem ki.

Pure Oxygen - 2000
PO: Warren Beatty mi Mick Jagger mı?

Carly: Hiçbiri

PO: Benimle kafa mı buluyorsun?

Carly: Kafa buluyor olabilirim.

PO: Söylemeyecek misin?

Carly: Hayır söylemeyeceğim.. Ama kesinlikle Warren hakkında değil.


E!

“You’re So Vain, bir defterimde uzun zamandır duran birkaç satırdan ibaretti. Sonra bir gün bu farklı farklı satırların aynı kişi ile ilgili olabileceğini düşündüm”

Sunday Morning – 2001

Rita Braver: Herkes You’re So Vain’in Mick Jagger hakkında olduğunu düşünüyor.

Carly: Yok canım aslında öyle düşünmüyorlardır.

RB: Tabii ki öyle düşünüyorlar.

Carly: Pekala.

RB: Öyle mi?

Carly: Yok hayır, hayır.

RB: Bir yerlerde de Warren Beatty ile ilgili olduğunu okumuştum.

Carly: Başkalarının dediklerine kulak asmamalısın bence.

RB: Peki, şu sırrı rica etsem benim için aydınlatır mısın?

Carly: Aydınlatamam, eğer istediğini yaparsam insanların benimle konuşacak bir konusu kalmayacak bu sefer.
Janet Jackson'un “Song Son Of A Gun” şarkısına düet - 2001
Janet Jackson ile yaptığı düette söylediği bölümde "Kayısı renkli atkıyı Nick takmıştı, Mick a hiçbir şekilde atıfta bulunmadım" diye bir bölümü söylemektedir.
CNN - People In The News – 2004

Paula Zahn: Çok uzun zaman önce, sizin için bir dönem anlam taşımış birden fazla erkeğin bileşimi olma ihtimali bulunduğunu kabul etmiştiniz, Bu Mick Jagger, Warren Beatty, hatta belki birazcık da James Taylor’ın bileşimi olabilir mi?

Carly: Böyle ipuçları ile haşır neşir olan kişilere şunu diyebilirim, şarkıyı yazdığım erkeğin isminde “e” harfi geçiyor.
PZ: Çok sağol Carly bu çok faydalı oldu. Mick, Warren veya James olabilir bu yani. Adaylar hala 3 tane.
Carly: Bir harf daha söylemeliyim sanırım. Peki o zaman, ismin de bir de “a” harfi var.
PZ: (Gülerek) Peki o zaman önümüzdeki 3o yıl daha ağzından laf alabilmek için ardından koşacağız anlaşılan.
Carly: Ama iki sesli harf verdin, hiç de fena değil bence.
Regis & Kelly - 2004
Regis : Sence bu şarkıdaki adamın kim olduğunu söylemenin zamanı gelmedi mi. Haydi bize söyle bari nolur.
Carly: Söylersem patadanak söylemem öyle, birer harf çıtlatırım o kadar. “E” ve “A” yı biliyorsunuz zaten. Senin hatırına bir harf daha vereyim oldu olacak: “R”

4 yorum:

  1. ay okurken içim şişti ayol :)) sakın bu yazını okuyup bizim şarfentela şarkıcılar da benzer şarkılar yapıp bizi meraklara gark etmesinler mazallah ??

    YanıtlaSil
  2. Bizimkilerde ne yazıktır ki 30 küsür yıl sonra kendinden konuşturacak şarkı yazmaya yetecek donanım yok. 1 iki örnek dışında al birini çarp "öbürsüne". :))

    YanıtlaSil
  3. Ben şarkının kim hakkında yazıldığını biliyorum ama söylemem:))

    YanıtlaSil
  4. Kadın yılan hikayesine çevirmiş olayı. Aydınlatırsan sevaba girersin ama :))

    YanıtlaSil

Yorumlar