12 Kasım 2007 Pazartesi

Çiçeklerin dili

Sait Faik'in güzel bir sözü vardır; "çiçek ve balık isimlerini bilmeyen öykü yazamaz" der.

Çiçek; bir bitkinin üreme organıdır, güzel kokusu ile böcekleri kendisine çeker, bir diğer çiçeğe konduğunda aynı böcek onun üremesine yardımcı olmuş olur. Genelde güzel kokuludurlar. Bahar geldi mi kokuları kaplar havayı, baharın gerçekten geldiğini çiçek kokularından anlarız. İçimize nedensiz bir mutluluk yerleştirir güzel kokuları, hayata gülümseyen gözler ile bakarız bahar aylarında.

Gülü, papatyayı, menekşeyi iyi biliyoruz ama büyük öykücümüzün sözünde bir hikmet gizli elbette. Öyle enteresan çiçek isimleri var ki dilimiz onlar ile daha da zenginleşiyor. Türk halkının hayal gücü ışıltılarını çiçek isimlerinde de gösteriyor. İsimlere bir bakmak yeterli, ne kadar güzel tarif etmişler çiçekleri. İsmini okumak bile en bilinmeyen çiçeğin en has özelliğini gözlerinin önüne getiriyor okuyanın;

Akşam sefası, ateş çiçeği, avize fidanı, ay çiçeği, ayı pençesi, ballıbaba, boru çiçeği, buhurumeryem, ciğerci sığırı, civan perçemi, çadır çiçeği, çarkıfelek, çiğdem, çobanyastığı, çuha çiçeği, dağsümbülü, deligül, devetabanı, dönbaba, erguvan, eşek lâlesi, firuze çiçeği, fulya, gardenya, gâvur gülü, gelincik, geven, günebakan,hanım düğmesi, hanımeli, haseki küpesi, hercai menekşe, ıtır çiçeği, kadife çiçeği, kahkaha çiçeği, kamelya, kasımpatı, kına çiçeği, kirli hanım, küpe çiçeği, küstüm çiçeği, lâle, leylâk, manisa lâlesi, manolya, mimoza, mine çiçeği, mor salkım, mümüdük, nergis, nilüfer, orman gülü, ortanca, reyhan, sabun çiçeği, sardunya, sünbül, şakayık, şebboy, yasemin, yıldız çiçeği, zambak, zerrin.

Günümüzde artık azalmış bir adet olsa da, çiçek vermek en güzel hediyelerden bir tanesi. Üstelik verilen her bir çiçeğin, her bir rengin anlamı başka. Çiçeklerin renklerle, isimlerle şifrelenmiş gizli bir dili var. İllaki sevgiliye verilmesi de şart değil, bir ev ziyareti, hasta ziyareti, arkadaş ziyareti olabilir. Belki bir gün lazım olur.

Çiçeklerin dili:
Beyaz gül - masumiyet
Kırmızı gül - aşk
Pembe gül - gönlüm senindir
Sarı gül - sıcak sevgi
Beyaz karanfil - temizlik, saflık
Kırmızı karanfil - sevgi
Sarı glayör - kıskançlık
Mor glayör - inanç
Menekşe - alçak gönüllülük
Kamelya - mağrurluk
Fulya - unutma
Anemon - gençlik

Renklere göre çiçeklerin dili;
Pembe renk - şefkat
Mavi renk - yumuşak huylu
Gri - melankoli
Kahverengi - geçmiş
Mor renk - dul

4 yorum:

  1. ahahaha boşuna en çok mor renk çiçekleri sevmiyormuşum demek ki doğruymuş :)
    ve hatta o yüzden sanırım bu yaşgünümde sabahın köründe mor renk bir çiçek göndermiş ismini gizleyen bir şahsiyet :)
    way bee ..
    e o zaman kara dul yerine mor dul desek daha bi anlamlı olucak sanki..

    YanıtlaSil
  2. çiçeklerin dili bu ben daha fazla bir şey demeye yetkili değilim.
    :)

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Vladimir, Gülçin'in linkinkinden buraya doğru bir yolculuk yaptım:)) Birkaç hafta önce bir Öykü Atölyesine gitmeye başladım. Sait Faik'in çiçek ve balık isimleri hakkında söyledikleri ilgimi çekti. Ben isimlerini fazla bilmem. Öykü yazamıyacakmıyım şimdi:(

    YanıtlaSil
  4. Hayır bence çok güzel öyküler yazacaksın, blogunda yazanlara şöyle bakmak bile bu fikri oluşturuyor. Bu Sait Faik'in bakış açısı, bana da o cümle çok hoş gelmişti. Kanımca sen o çiçek ve balık isimlerinin hepsini zaten biliyorsun.... Klasik laftır ama başlamak bitirmenin yarısı derler, sen başlamak ile en büyük adımı atmışsın bile.

    YanıtlaSil

Yorumlar